Брюксел заплаши България, приемала твърде малко бежанци

Започваме наказателна процедура, ако продължавате с предпочитанията!
Обновена: 16 май 2017 17:56 | 16 май 2017 17:45,
251
Брюксел заплаши България, приемала твърде малко бежанци
Снимка: Reuters, архив

България трябва да престане да предявява предпочитания и да започне да приема бежанци от Италия, в противен случай ще започнем наказателна процедура.Това заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос  днес, добавяйки, че това е последно предупреждение към София. Той поясни, че Комисията ще изчака само още един месец преди да започне да наказва.

Още по темата

"Това не е ултиматум, това е краен срок. Знаете, че има разлика между двете. Става въпрос за името на ЕС и за доверието в него“, заяви Аврамопулос в Страсбург.

България отказва да приема бежанци от Еритрея, които са мнозинството от 2200 души готови за преместване от Италия към вътрешността на континента. Според квотите, съгласувани между страните членки България трябва да вземе 140 души от Италия, но не е приела нито един.

Европейската комисия предупреждаваше София през последните два месеца, че не изпълнява ангажиментите си по бежанските квоти, но без реакция от правителството. Досега у нас са прехвърлени само 29 души, като остава да приемем още 1302-ма до септември.

Брюксел заплаши още Унгария и Полша, които не са взели нито един имигрант от Гърция и Италия, както и Словакия, която също не приема бежанци от Африка, пристигащи в Италия. Последно предупреждение е изпратено и в Прага, защото не е участвала активно в схемата повече от една година и е взела едва 12 души. Засега само на Австрия, която също не приема бежанци, й се разминава, защото външният министър Слободка е обещал на комисаря, че ще отворят страната си за бежанците.

Като цяло Еврокомисията е доволна от темпа на разселванията, с изключение на петте предупредени държави. От началото на годината са преместени толкова бежанци, колкото за цялата 2016 г. и според Аврамопулос е напълно осъществимо ЕС да прехвърли от Гърция и Италия всички 98 255 бежанци, договорени между страните членки.
18 418 бежанци са разселени от двете гранични държави във вътрешността на Европа, а 70% от обещаните 22 000 бежанци (16 163 души) от лагерите край Сирия вече са настанени в ЕС. България има проблем и по бежанците от лагерите, тъй като не е приела нито един от обещаните 50 сирийци от Турция.

Страните членки се разбраха да дават бежански статут основно на сирийци, иракчани и еритрейци.

Темпът на презаселванията от Турция, продължава да расте стабилно, като през последния месец са прехвърлени в Европа 1 077 сирийци. Общо 5 695 сирийски бежанци са били разменени срещу върнати от Гърция незаконни имигранти. Така на ЕС му остава да вземе още 25 040 сирийци по схемата един срещу един, включена в сделката за спиране на миграцията от март 2016 г.

Европейският парламент също призова страните членки да изпълняват обещанията си. В резолюция, която ще бъде гласувана в четвъртък , се настоява презаселванията да се правят по-енергично.

По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Гърция се намират около 50 000 мигранти, търсещи убежище. В Италия през 2016 г. са пристигнали рекордните 181 436 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
20
 
! Отговори
антикомунист до край преди 6 години
Вярвах дълго в ЕС.. в идеята.Родителите ми получават заедно 550 лв пенсия (Лекар и инженер)... А мигрантите се оплакват от лоши условия. Побъркан свят. Време е за BULXIT!!!!Нека спрат програмите. Поне по някои въпроси трябва да имаме суверенитет!!!
95
0
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До ЦиникСпасители ? Няма лошо! Сега тез превозвачи да ги върнат обратно по родните им места! Брюксел обърква ли се нещо с туристите/за бежанците/ или действителните намерения на чиновниците в ЕС е трайно да засели бежанците в ЕС като плаща не на когото трябва?
94
0
 
21
 
! Отговори
Българин от Германия преди 6 години
В Австрия ще има извънредни парламентарни избори през октомври. FPÖ ще победи и този Слободка няма да е вече външен министър.В Еритреа НЯМА ВОЙНА, това не са бежанци а Н А Ш Е С Т В Е Н И Ц И !!!ХОРА, БДЕТЕ !!! (Юлиус Фучик )СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е ДА СЛЕДВА ПОЛИТИКАТА НА ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА !
93
0
 
31
 
! Отговори
Ядосан преди 6 години
Какво си въобразяват тези негодници от Брюксел ? Този съюз ще се разпадне подобно на СССР. Кого командват тези бюрократи ? ДА ПОСЛЕДВАМЕ ПРИМЕРЪТ на ПОЛША, УНГАРИЯ и СЛОВАКИЯ ! БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО ! Нито един арабин и африканец да не се допуска !
92
2
 
10
 
! Отговори
Циник преди 6 години
До миналата година Фронтекс, и Италианската, и немската марини бяха СПАСИЛИ САМО 720 000 черни , мазни , африкански гибоноиди!Отсега нататъка ще е така , първият транш е на път ....но ДАЛЕЧ не е последния - СВИКВАЙТЕ !
91
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези поне имат 50% християни, вярно католици, ама ще го преживеем, та да грабват нашите колкото трябва от тях католици и да си изпълним задърженията, отколкото да ни нагиздят насила ***
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чиновниците от европа взе да ги стяга много якичката нали точно вие ги приемахте с широко отворени прегръдки и ся кво стана изтрезняхте и гледатъе да го нахлузите на някои значи вие направихте много голям куп екстременти и сега ние сме длъжни не да ги прескачаме а да влезнем вътре в тях е няма да стане
89
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си ги приема Брюксел. И без това той ги създаде. Вън България от ЕС!
88
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аспаруховия флаг.Конска опашка
87
0
 
15
 
! Отговори
до 110 преди 6 години
... ами ние повече даваме, отколкото досега сме получилиЧети статистиките
86
0
 
29
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ДА ПОЗДРАВИМ БРЮКСЕЛ С ВИСОКО ВДИГНАТ СРЕДЕН ПРЪСТ
85
0
 
8
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
Няма вече държава..Ще сменяме Флага..чудим се с патриотите какъв да турим..Я кажете вие какъв флаг да сложим..
84
1
 
12
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До Burzum; ТАЯ ЗЕМЯ ДА НЕ ТВОЯ ЧЕ СЕ ОБЯСНЯВАШ КОЛКО МОГАТ ДА ЖИВЕЯТ ТУКА ! Я МАРШ В ЕРИТРЕЯ
83
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само тия ни трябват с кво да ги храним а европа вие давате помощи *** на своити си
82
7
 
8
 
! Отговори
www преди 6 години
РАЗБЕРЕТЕ - КОЛКОТО ПАРИ ВЗЕМАМЕ ОТ ЕВРОПА ТОЛКОВА И ЗАПОВЕДИ ТРЯБВА ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ ...
81
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжлето Борисов вече е в наведена поза.
80
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гейропа, гейропа ама си кютат тука. Не отиват в мъжествения Мужикистан.
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оградата с Турция дали ще ги спре у нас? Достатъчно здрава ли е?
78
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕК първо да се размърда да осигури равноснойно третиране за американските визи за България. Като премахнат двойните стандарти и докажат своята солидарност, тогава да ни помолят г-да евро-бюрократите.Пък ние ще обмислим... може да се наложи референдум... все пак суверена тук е българския народ, а не Брюкселските бюрократи.
77
2
 
17
 
! Отговори
маке преди 6 години
правителството е гласувало 1600лв за издръжка на бежанците