Брюксел заплаши България, приемала твърде малко бежанци

Започваме наказателна процедура, ако продължавате с предпочитанията!
Обновена: 16 май 2017 17:56 | 16 май 2017 17:45,
251
Брюксел заплаши България, приемала твърде малко бежанци
Снимка: Reuters, архив

България трябва да престане да предявява предпочитания и да започне да приема бежанци от Италия, в противен случай ще започнем наказателна процедура.Това заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос  днес, добавяйки, че това е последно предупреждение към София. Той поясни, че Комисията ще изчака само още един месец преди да започне да наказва.

Още по темата

"Това не е ултиматум, това е краен срок. Знаете, че има разлика между двете. Става въпрос за името на ЕС и за доверието в него“, заяви Аврамопулос в Страсбург.

България отказва да приема бежанци от Еритрея, които са мнозинството от 2200 души готови за преместване от Италия към вътрешността на континента. Според квотите, съгласувани между страните членки България трябва да вземе 140 души от Италия, но не е приела нито един.

Европейската комисия предупреждаваше София през последните два месеца, че не изпълнява ангажиментите си по бежанските квоти, но без реакция от правителството. Досега у нас са прехвърлени само 29 души, като остава да приемем още 1302-ма до септември.

Брюксел заплаши още Унгария и Полша, които не са взели нито един имигрант от Гърция и Италия, както и Словакия, която също не приема бежанци от Африка, пристигащи в Италия. Последно предупреждение е изпратено и в Прага, защото не е участвала активно в схемата повече от една година и е взела едва 12 души. Засега само на Австрия, която също не приема бежанци, й се разминава, защото външният министър Слободка е обещал на комисаря, че ще отворят страната си за бежанците.

Като цяло Еврокомисията е доволна от темпа на разселванията, с изключение на петте предупредени държави. От началото на годината са преместени толкова бежанци, колкото за цялата 2016 г. и според Аврамопулос е напълно осъществимо ЕС да прехвърли от Гърция и Италия всички 98 255 бежанци, договорени между страните членки.
18 418 бежанци са разселени от двете гранични държави във вътрешността на Европа, а 70% от обещаните 22 000 бежанци (16 163 души) от лагерите край Сирия вече са настанени в ЕС. България има проблем и по бежанците от лагерите, тъй като не е приела нито един от обещаните 50 сирийци от Турция.

Страните членки се разбраха да дават бежански статут основно на сирийци, иракчани и еритрейци.

Темпът на презаселванията от Турция, продължава да расте стабилно, като през последния месец са прехвърлени в Европа 1 077 сирийци. Общо 5 695 сирийски бежанци са били разменени срещу върнати от Гърция незаконни имигранти. Така на ЕС му остава да вземе още 25 040 сирийци по схемата един срещу един, включена в сделката за спиране на миграцията от март 2016 г.

Европейският парламент също призова страните членки да изпълняват обещанията си. В резолюция, която ще бъде гласувана в четвъртък , се настоява презаселванията да се правят по-енергично.

По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Гърция се намират около 50 000 мигранти, търсещи убежище. В Италия през 2016 г. са пристигнали рекордните 181 436 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Депутати не одат на работа и парламенто е празен, нека ги настаним там. Дали ше има депутати или еритрейци в парламента разлика нема.
15
0
 
41
 
! Отговори
Дедо ви Шишарко преди 6 години
Орбан ще ви оправи вас. Майката му е 3 ката ограда с ток високо напрежение. И всичките подред обратно кой от където е дошъл. Европа се препълни с мypгaви *** и закачулени като пингвини въздебели мюсюлманки. Повече не ни трябват. Даже и от тия дето вече имаме трябва да почнем да пращаме наобратно. Европа е за бeлитe!
14
1
 
37
 
! Отговори
*/* преди 6 години
Интересно за Унгария какво ще има след като пуснаха ток по оградата."Импулсна и не представляваща опасност за хората , но с предпазни цели"-каквото и да означава това.
13
2
 
36
 
! Отговори
Баш булгаристан преди 6 години
И тези дето ги имаме са ни много!Да идат в Катар, Кувейт и т.н., нали и те са ***, че и пари иамт... Да си ги дундуркат ТЕ!
12
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е сега кажете, че не са нагли и че ние не сме роби в новата римска империя.Блудницата вавилонска се разсмърдя
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе външно няма ли да излезе с нота? КъФ е тоя да ни се меси с непремерени изказвания?
10
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами след като обикновени мутри и криминални типове като Динко и Перата, които открито ограбват чужденците са национални герои, за какво въобще да говорим.
9
1
 
23
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Вероятно поради това, че четох преди малко статия за намерение за въвеждане на сексуалната образование в БГ, та коментарът ми към тази статия и кукуто Димитрис Аврамопулос е с една дума /опит за / Изнасилване /над БГ/!
8
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-добре да плащаме глоби, отколкото да ни ги доставят тези 1300.
7
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото глобиха Гърция за неплатени дългове, толкова и нас ще ни санкциониратТоя византиец Аврамопулос да си погледне собствената страна, после да се заканва на българите
6
2
 
57
 
! Отговори
Жо преди 6 години
ЗАЩО не ги хранят със свинско месо и български хляб, а им осигуряват телешко и арабски хляб? Който не му харесва- обратно от където е дошъл.
5
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То ако се свърши с тия 1302, които трябва да приемем до септември заради квотата, пак ще е добре. Ама в Италия всеки ден пристигат нови и нови и няма край и пак ще ги разпределят. Как ще свърши всичко това, бе, някой в Брюксел мисли ли?!
4
2
 
29
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Спасението е зад океаните - Австралия,Канада ...имаше един филм... Далече ...Далече се казваше...това е положениетоНай доброто предстои тепърва
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС,пак ще ни глобят .Само че Бойко няма да плати от жоба си.Всичко пак ще е на гърба на народа.
2
0
 
42
 
! Отговори
Хи хи хи преди 6 години
Захариева къде си да предупредиш и този "да си мери думите" ***..:-):-):-):-):-):-)
1
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките бежанци да ги настанят в къщата с магнолията в Банкя!