Брюксел разреши държавни инжекции в летища и култура

Стадионите и спортните зали остават под наблюдението на ЕК
17 май 2017 22:11,
6
Брюксел разреши държавни инжекции в летища и култура
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия разреши директно държавно подпомагане на летища, пристанища и културни проекти без предварителна санкция от Брюксел.

Промяната става с нови правила за държавна помощ, които целят да улеснят публичните инвестиции.

Поправката засяга летищата във Варна, Бургас и Пловдив, но не и столичната аерогара, тъй като облекчението се отнася само за аеропорти, обслужващи под 3 млн. пътници годишно. Миналата година през "Враждебна" са минали 4 980 387 пасажери.

На ръба и е бургаското летище с 2,9 млн. пътници през 2016-а.

За пристанищата Еврокомисията освобождава от предварително съгласуване публични инвестиции до 150 млн. евро за морските портове и до 50 млн. за вътрешни пристанища. С тези пари пристанищата ще могат да покриват и разходи за драгиране.

В културната сфера предварително съгласие от Брюксел ще трябва да се взема само за най-големите проекти и за спортни зали и игрища.

"Промените ще спестят на държавите членки време, а на Комисията ще позволят да се съсредоточи върху най-големите разследвания за държавно финансиране и да ускори сроковете за разглеждането им", коментира еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

Сега правителствата трябва да информират Брюксел за всички мерки, с които подпомагат предприятията и бизнессубектите. Еврокомисията ги проверява и одобрява или отхвърля плановете, при което подпомогнатите компании трябва да върнат помощта. Изключение се прави само за обекти от списъка за освобождаване, земеделски помощи до 200 000 евро в течение на три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Брюксел разреши??????!!!!! Докога бе тея търтеи ще решават какво да може и какво не!!!! После се чудите защо националистически партии излизат напред, дай боже повече от тях да има защото ми писна от предатели и еврогеОве
5
0
 
0
 
! Отговори
men преди 6 години
ами да го дават на концесия защото самозабравилите се простакески хуркосмучки и телкчета на тиквочага нямат никакво уважение към пътуващите. отвратителни са. ако има концесионер може да ги озапти малко. за далаверките им със сигарки от дутифрито нема да отваряме ченгел тука.
4
0
 
2
 
! Отговори
Калина преди 6 години
А Летище София ще се дава на концесия, както обяви черничкото министърче, за да може братята му, които берат нафта от БДЖ-то да си имат гарантирано препитание!
3
1
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
Точно като в лошия комунизъм, субсидии за банките, за бизнеса, евро проектите какво е? За земеделците, за културата, за пенсионната система, за летищата, ама що над три а не над 10 млн или над 1 млн, зашото пак някои конкретни немски летища са закъсали.... Тотално лицемерие което ще има край
2
1
 
8
 
! Отговори
еuroфермер преди 6 години
А краставиците колко да са криви и колко горчиви да попитам
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една добра новина. Явно има натрупани пари по банките.