Макрон и Меркел – защитниците на Европа

Промени в ЕС не се очертават преди вота в Германия и Франция
Обновена: 17 май 2017 22:38 | 17 май 2017 22:33, Елка Василева
69
Макрон и Меркел – защитниците на Европа
Еманюел Макрон и Никола Саркози. Снимка: архив, Reuters

На фона на растящия популизъм и Brexit Еманюел Макрон и Ангела Меркел се открояват като защитниците на Европа - но в ЕС не се очертават промени преди парламентарните избори в двете страни, казват аналитици.

"В понеделник в Берлин френският президент не настоя за основни и амбициозни реформи в ЕС, защото знае, че германският канцлер все едно не може да обещае нищо преди изборите за Бундестаг на 23 септември", обясни за АФП Джуди Демпси, изследователка от Европейския институт "Карнеги".

И наистина, за Берлин е от първостепенно значение Франция да предприеме нещо първо у дома си - да реформира трудовия пазар и да оздрави държавните финанси.

Този рефрен повтаря вече от години пред различни френски президенти - и Никола Саркози, и Франсоа Оланд, консерваторката Меркел, извлякла доста ползи от реформите на своя предшественик, социалдемократа Герхард Шрьодер. Напоследък впрочем го подемат и доста германски издания.

През 2017 г. безработицата в Германия се очаква да стигне 4 на сто - най-нисък показател за еврозоната, при над двойно по-голяма прогноза за Франция (9,9 процента), сочат последни данни на Европейската комисия.

"Преди да говори за реформи в ЕС, Франция трябва отново да внуши доверие на партньорите си и да осигури бюджетни гаранции", смята Шарл дьо Марсийи от фондацията "Робер Шуман".

"Ако запитате португалците, испанците и ирландците, те също мислят, че Франция трябва първо да направи усилия, защото се е наложило да го сторят и те", допълва Джуди Демпси, написала биография на Ангела Меркел.

Най-новите статистически данни на Еврокомисията показват, че Франция наистина може би единствена от страните в еврозоната ще има през 2018 г. държавен дефицит, надхвърлящ 3 процента от БВП - границата, установена от европейските правила.

Европейската изпълнителна власт предвижда за 2018 г. във Франция държавен дефицит от 3,2 на сто, а в Германия - 0,5 на сто излишък.

Насърчение за Макрон

Но както посочва Клер Демесмей, политолог от Германския институт за външна политика в Берлин, "ясно проличава волята да бъде насърчен Макрон, още повече че избегнахме най-лошото - на власт да дойде Марин льо Пен", кандидатката на крайната десница.

На обща пресконференция с Еманюел Макрон в понеделник в Берлин например Меркел не изключи възможността за промяна в договорите с цел реформи в Европа, "ако има смисъл" - доказателство за известно отваряне, докато по-рано Германия приемаше идеята повече от резервирано.

"Типично за Меркел - тя не се ангажира, но каза, че това може да се обмисли", посочва Демпси.

Погледнато конкретно, не се очаква договорите да бъдат преразгледани още утре, доколкото е необходимо да го одобрят единодушно всички страни членки - в момента 28 заедно с Великобритания, която е в процедура на развод.

"При това освен парламентарните избори във Франция и Германия в ЕС се очертават и други избори, примерно в Италия, Чехия, Австрия", изтъква Дьо Марсийи.

Предложенията на Еманюел Макрон за общ министър на финансите и общ бюджет на еврозоната впрочем бяха приети с голямо недоверие в Германия, разтревожена, че ще трябва да плаща повече заради страните, неспособни да оздравят своите финанси.

"Макрон уточни нещата, за да успокои духовете - обясни, че не иска "евробондове" и споделяне на старите дългове (на страните от еврозоната, бел. АФП). Това бе от значение с оглед критиките по въпроса в Германия през последните дни", отбелязва Демесмей.

При всяко положение преговорите за излизане на Великобритания от ЕС не се очаква да попречат на опитите за укрепване на общността, смятат аналитиците.

"Brexit-ът ще изисква много време и сили - смята Демесмей, - но тук германската страна полага реални грижи да осигури обща позиция."

"Предстоящата дейност по еврозоната и Brexit-ът наистина може да се разглеждат като успоредни процеси", заключава наблюдателката.
 

/БТА/
 


69
Напиши коментар Коментари
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
до 53
не ме интересуват нито руските .нито боклуци.като теб....взимай си заплатата и се разкарай...никъде не е лесно в момента...в.Норвегия % ОТ печалбата при продажбите на природните ресурси се разпределя по сметките на всеки един гражданин на тази страна. В Русия --дадени от Бога природни ресурси изведнъж стават собственост на 1 лице...???? И народа нищо не получава от рекламираното (Народное достояние)...някой получава по 450 млн доллара за 1 година.а някой получава от 7.500р-до15.000р запла
55
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 3 дни
Господ да ни е на помощ с такива защитници!!!
54
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 4 дни
Пък ти си заври Евроатлантическите "ценности" в ПЪРДЮХАТА си!
Можеш и да се омъжиш за мигрант,*** е доста популярна в Западния свят:)
53
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
в този форум има най - много платени руски боклуци от всички други! не се притеснявайте деца национални предатели ...септември идва, а с него си отивате и вие ! Путин ще спре кранчето и вие най на края ще трябва да си намерите работа , обикновен и нормална работа която никога не сте имали !
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
макарон и шмеркел напълниха Европа с тарамбуки и били защитници... на *** интереси
51
0
 
10
 
! Отговори
Арети преди 4 дни
Европейските лидери продължават да толерират донастаняването на халифата в Европа!!! Тоталитарната диктатура сега умело е эамаскирана, като "демокрация"!!! Пропагандират эа някаква псевдо толерантност, либералиэъм и поносимост към всякакви иэвратености и сбърканяци!!! Ми случва се, добре дошли в реалността!!!
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
МакАрон и Меркел ми звучи като Макс и Мориц..
49
0
 
10
 
! Отговори
ЕВРОПИТЕЦИТЕ преди 4 дни
СА ЩАСТЛИВИ ДА ГЛЕДАТ ГОСПОДАРИТЕ СИ И С РАДОСТ БИХА ПРИЕЛИ МИГРАНТИ, АКО МЕРКЕЛ ЗАПОВЯДА.
48
20
 
2
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 4 дни
Руските хейтъри се разчекнаха от плюене.
47
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Бих казал че Бойко също е защитник на Европа, или поне на изотчна Европа.
46
0
 
15
 
! Отговори
ined преди 4 дни
С такива "защитници" не ти трябват врагове
45
1
 
22
 
! Отговори
Леле преди 4 дни
Бабата и Бабиното щели да защитават Европа!Да се смееш или да плачеш....
Яко е зомбиран белия народ,щом позволява да го яхат тия!Вкарват с бесни темпове убийците му от Азия и Африка,а той си мълчи(с редки изключения).
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Защитници на Европа - бахахахахахахахахахахаахахаха.
Кск точно, като я заляха с потенциални главорези и терористи?
ИДИOTИ!
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Макрон и Меркел -защитниците на исляма
42
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А Путин е най-голямата заплаха за Европа, а може би и света. Дано Меркел, Макрон и новият президент на САЩ след като свалят Тръмп от власт да ни защитава от този кремълски престъпник.

И не, славяно-русофили и дупелизковци на Путин, не ми пука за мнението ви.
41
3
 
26
 
! Отговори
Глобaлистите целят преди 4 дни
Унищожaвaне нa бялaтa рaсa и християнствито
Унищожaвaне нa отделните държaви с отнемaне прaвомощиятa нa нaционaлните пaрлaменти и прaвителствa
Унищожaвaне нa нaциите,цялото човечество дa стaне еднa пъстрa сбирщинa от рaзлични етноси,комaндвaнa от двa- три центърa кaто Брюксел.
Рaзврaщaвaне и зомбирaне нa хорaтa чрез сaтaнинските евроценности,превръщaнето им в безмозъчни прогрaмирaни съществa!
Тaкa ще имa две кaсти еднaтa господaрите и другaтa 99,5% роби!
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Новото име на Федералната Република Германия е - Евроатлантически Халифатски Катун Германистан!
39
1
 
14
 
! Отговори
Сaтaнaтa искa преди 4 дни
дa устaнови пълнa влaст и потопи светa в мрaк,глобaлистите сa негови предстaвители!
Меркел и Мaкрон сa слуги нa Сaтaнaтa!
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако в Германия има все още германци, баба Меркел просто ще изчезне
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Глобалистите са най-голямата сила,никоя държава до сега не може да им се опре,никой не може да им се опре.