Какво се случва с единия милион бежанци, превзели Германия?

Условията за интеграция са по-благоприятни на село, не в големите градове
18 май 2017 21:54, Елка Василева
158
Какво се случва с единия милион бежанци, превзели Германия?
Снимка: архив, Reuters

Какво се случва с онези над милион бежанци, които пристигнаха в Германия след лятото на 2015 г.? Половината от тях се подготвят за излизане на трудовия пазар. И обикновено започват в ниско платени професии – като чистачи, куриери, кухненски персонал, пише Дойче веле.

Мигрантската вълна към Германия се отдръпна, поне на първо време. В страната е спокойно, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и информира, че приемателните центрове в Германия са полупразни.

В провинция Хесен например през есента на 2015 е имало 62 приемателни центъра, а настанените там наброявали 25 хиляди. Днес работят само 9 центъра, които дават подслон на 2500 бежанци. И в другите германски провинции рязко е спаднал броят на бежанците, настанени в малкото все още работещи центрове. Част от приютите биват поддържани в готовност – в случай, че през лятото започнат да пристигат повече бежанци.

Но какво се случва с всички онези хора, които пристигнаха в Германия през лятото на 2015 г.? Къде са, как живеят, колцина от тях са си намерили работа?

Отрезвяваща картина

Всеки, който потърси отговор на тези въпроси, ще трябва да се пребори с безброй статистики, да разговаря с кметове и специалисти от бюрата по труда и, естествено, да се срещне със самите бежанци. Точно това е сторила репортерката на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, която обобщава, че в крайна сметка се очертава една отрезвяваща картина с няколко лъча надежда.

Още в самото начало се видя, че много от бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан не само не притежават необходимите езикови познания, но и нямат никаква професионална квалификация. Тоест, че не могат бързо да си намерят работа. До средата на миналата година трийсетте най-големи германски фирми, които се котират на борсата, бяха назначили едва 54 бежанци, като 50 от тях работят за концерна „Дойче Пост”.

Половин милион търсят работа

Вече е ясно, че ще трябва доста време, докато бежанците могат да излязат на трудовия пазар. Този извод се отразява и в статистиката на Федералната агенция по труда. Само през 2015 година в Германия пристигнаха 890 000 души, а през 2016 – още 280 000.

Повечето от бежанците не фигурират в статистиката за безработни, понеже са в процес на обучение и квалификация

Повечето от тези хора не се броят в статистиката за безработицата, понеже все още са в процес на обучение и квалификация. През март като търсещи работа бяха регистрирани близо половин милион бежанци. От тях 83 хиляди бяха включени в „мероприятия в рамките на политиката за трудовия пазар”, 166 хиляди – в курсове за интеграция. Като безработни бяха регистрирани едва 177 хиляди. Повечето от тях могат да извършват единствено помощни дейности и търсят работа като чистачи, куриери, кухненски персонал или в търговията.

От статистиката се вижда, че до днес само малко на брой бежанци са намерили социално-осигурена работа. И пак, както може да се очаква, половината от тези хора извършват помощни дейности. За да избягат от безработицата, новопристигналите обикновено правят първите си стъпки като надничари, в сферата на услугите или ресторантьорството, често пъти и в автосервизи.

Работа е важна, но не е всичко

Натрупаният вече богат опит показва и още нещо: да, много важно за бежанците е да си намерят работа. Но това не е всичко. За да бъдат успешно интегрирани тези стотици хиляди хора, много е важно какъв още отначало ще бъде животът им в Германия - дали ще намерят приятели, дали ще се разбират със съседите. В много случаи се оказва, че условията за всичко това са много по-благоприятни на село, отколкото в големите градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Австрия са забранили бурките,а навлеците ще полагат обществено полезен труд за взети помощи.Който откаже ще бъде поканен да напусне страната,защото новият закон включва това като част от интеграцията т.е. отказът за полагане на обществено полезен труд ще бъде считан като отказ за интегриране.Сага да кажат нашите политици.... докога ще издържаме безвъзмездно кърлежите стари и нов внос ,при положение,че държавата е в колапс!?
76
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В исторически план от мюсюлманските народи по света, населението за нищо не става, за работа не ги търси, те са по войните от дълбока древност, да се разрушава, да се воюва за религията. За това са и бедни и глупави, ако не беше петрола и Дубай, Кувейт и останалите държави щяха да са на същото положение.
75
0
 
34
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До али. Ще видим колко си знае интереса Германия. Това е бомба със закъснител. Няма такова нещо като мултикултурно общество, а бежанците не желаят да се интегрират. В Германия има турци второ и трето поколение, които не знаят немски и живеят изолирано. Това е потенциална заплаха за бъдещи проблеми. А колкото до нас, би ли ми обяснил как точно изгонихме милиони съграждани?? Хайде недей да лъжеш и да подвеждаш младите, които не помнят това време. Никой не ви гонеше, сами решихте да си тръгнете!!
74
5
 
2
 
! Отговори
Junk altov преди 6 години
Pensionerite v germany sa 87 procenta. Ako jiveiat oste 40 godini nekoi trebva da izkarva pari za tehnite pensii i kruizi...v Antalia
73
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците си знаят интереса. Ще ги спукат от работа и след няколко години шут в г-ъза.
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера Германския парламент прие закон който улеснява депортирането на емигранти обратно.Почна се.
71
1
 
1
 
! Отговори
Erli преди 6 години
Lajete.Vsichki zaeti hora s obuchenie i podobriavane na kvalifikacia sa chast ot trudovata grafika na balance v edna darjava. Obuchenieto e sasto trud i se vodi na precizen otchet.
70
1
 
11
 
! Отговори
Циник до 87 преди 6 години
Нахъсени - да!Работници - не!
69
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците са умен народ. Снабдиха се с млади нахъсани черноработници които ще работят робски за жълти стотинки.След 5-6 години когато войната стихне и разрешителните им за престой изтечат шут и чао.
68
1
 
22
 
! Отговори
Collateral damage преди 6 години
Е от време на време убиват по няколко германци или изнасилват някоя немска тинейджърка, но демокрацията може да издържи , какво са за европейската демокрация 20-30 души на месец.
67
18
 
19
 
! Отговори
BM До 84 преди 6 години
Защо сравняваш турците и ***. Турците са много по-българи от нас понякога, а и са по-трудолюбиви и скромни хора. Явно не познаваш нито един такъв. Дори боята им е по-светла от на повечето българи.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не са бежанци, а лабораторни мишки. Западноевропейците и те. Ние също.
65
1
 
38
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ще интегрират - афганистанци....талибани, и муджехидини, които освен да произвеждат опиумен мак , да гонят козите, и да лъскат калашници - друго не знаят! Ще интегрират фанатични първобитници, които са закърмени с овраза към неверниците, и освен корана не се интересуват от друго! Това което става е набъбването на RANDGESELLSCHAFTEN (периферни общества) развъдници на терористи, и убийци! Ще хранят собствените си убийци!
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Работа е важна, но не е всичко"Това май го пише в корана.
63
1
 
41
 
! Отговори
да преди 6 години
ти животното течаща вода не е виждало през живота си, жена си я спечелил, защото пръв от всички в селото успял да я из'насили, но иначе човек ще става...е, няма да станеда се връщат, откъдето са дошли доброволно..да не стане доброзорно
62
41
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия е мотора на Европа и света.Русия е гроззното лице на човечеството.
61
5
 
8
 
! Отговори
В Германия преди 6 години
Отдавна са готови финансите за връщане на повечето бежанци към родните им места.Ще оставят около 200 хил в Германия, другите ги махат.
60
3
 
18
 
! Отговори
. преди 6 години
от нищо не се е възраждала Германия, от пепелищата я възстанови Америка като кукла на конци срещу Русия - нищо повече
59
2
 
18
 
! Отговори
да преди 6 години
ами върви ти се заселвай в обезлюдените села, бе гражданчеа тия п'аразити като ги искаш толкова..вземи си ги у вас..а по лесния начин наистина ще стане..на един от тия му теглихме куршума на границата и готово
58
1
 
48
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Лъжите на "контролираните от Мурксул-ханъм" медии не са спирали! В една Германия с реални около 5 000 000 безработни собствени граждани, продължава да се говори за интегриране на социалните търт*еи ( защото те са такива, а не бежанци) в пазара на труда! Откровено враждебните на европейската цивилизация алаходупци биват "ухажвани" всячески за сметка на законопослушния гражданин! Милиардите ограбени от европейския данъкоплатец продължават да текат в гърлата на терористи, и убийци! И край няма!