Какво се случва с единия милион бежанци, превзели Германия?

Условията за интеграция са по-благоприятни на село, не в големите градове
18 май 2017 21:54, Елка Василева
158
Какво се случва с единия милион бежанци, превзели Германия?
Снимка: архив, Reuters

Какво се случва с онези над милион бежанци, които пристигнаха в Германия след лятото на 2015 г.? Половината от тях се подготвят за излизане на трудовия пазар. И обикновено започват в ниско платени професии – като чистачи, куриери, кухненски персонал, пише Дойче веле.

Мигрантската вълна към Германия се отдръпна, поне на първо време. В страната е спокойно, пише „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” и информира, че приемателните центрове в Германия са полупразни.

В провинция Хесен например през есента на 2015 е имало 62 приемателни центъра, а настанените там наброявали 25 хиляди. Днес работят само 9 центъра, които дават подслон на 2500 бежанци. И в другите германски провинции рязко е спаднал броят на бежанците, настанени в малкото все още работещи центрове. Част от приютите биват поддържани в готовност – в случай, че през лятото започнат да пристигат повече бежанци.

Но какво се случва с всички онези хора, които пристигнаха в Германия през лятото на 2015 г.? Къде са, как живеят, колцина от тях са си намерили работа?

Отрезвяваща картина

Всеки, който потърси отговор на тези въпроси, ще трябва да се пребори с безброй статистики, да разговаря с кметове и специалисти от бюрата по труда и, естествено, да се срещне със самите бежанци. Точно това е сторила репортерката на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, която обобщава, че в крайна сметка се очертава една отрезвяваща картина с няколко лъча надежда.

Още в самото начало се видя, че много от бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан не само не притежават необходимите езикови познания, но и нямат никаква професионална квалификация. Тоест, че не могат бързо да си намерят работа. До средата на миналата година трийсетте най-големи германски фирми, които се котират на борсата, бяха назначили едва 54 бежанци, като 50 от тях работят за концерна „Дойче Пост”.

Половин милион търсят работа

Вече е ясно, че ще трябва доста време, докато бежанците могат да излязат на трудовия пазар. Този извод се отразява и в статистиката на Федералната агенция по труда. Само през 2015 година в Германия пристигнаха 890 000 души, а през 2016 – още 280 000.

Повечето от бежанците не фигурират в статистиката за безработни, понеже са в процес на обучение и квалификация

Повечето от тези хора не се броят в статистиката за безработицата, понеже все още са в процес на обучение и квалификация. През март като търсещи работа бяха регистрирани близо половин милион бежанци. От тях 83 хиляди бяха включени в „мероприятия в рамките на политиката за трудовия пазар”, 166 хиляди – в курсове за интеграция. Като безработни бяха регистрирани едва 177 хиляди. Повечето от тях могат да извършват единствено помощни дейности и търсят работа като чистачи, куриери, кухненски персонал или в търговията.

От статистиката се вижда, че до днес само малко на брой бежанци са намерили социално-осигурена работа. И пак, както може да се очаква, половината от тези хора извършват помощни дейности. За да избягат от безработицата, новопристигналите обикновено правят първите си стъпки като надничари, в сферата на услугите или ресторантьорството, често пъти и в автосервизи.

Работа е важна, но не е всичко

Натрупаният вече богат опит показва и още нещо: да, много важно за бежанците е да си намерят работа. Но това не е всичко. За да бъдат успешно интегрирани тези стотици хиляди хора, много е важно какъв още отначало ще бъде животът им в Германия - дали ще намерят приятели, дали ще се разбират със съседите. В много случаи се оказва, че условията за всичко това са много по-благоприятни на село, отколкото в големите градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може 1 милион да превземе 80 милионна Германия
116
0
 
8
 
! Отговори
не останаха немци преди 6 години
В Мюнхен ако видиш бял незабулен германец трябва да пуснеш тото
115
3
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
До Анонименсамо изключително простовато безгръбначно може да на направи толкова нехуманен коментар като тебето по това си мислене никога няма да настигнем и станем с европейска ценностна система а злобни простовати не разбиращи света първобитни източноевропейциоставям те да си съществуваш в собственната си агония на простоватост и злоба и липса на елементарно разбиране и познания за нещата
114
2
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
то като се огледам и ние *** сме в мнозинството си на същото ниво на западне квалифицирани чистачи и бачкатори и не подлежащи на интеграция но претендиращи че не сме втора класа европейци капсулираме се в наши си сънароднически общества и след 10 год немсия ни е като на ниво от новопристигнал,що ли претендираме че сме по различни от бежанците незнам?
113
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не превзели ,а ДОКАРАНИ В ГЕРМАНИЯ .
112
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да ! Само така ще се запазят пенсиите на старите германци. В една държава за да има добър живот за старите трябва да има работа за младите. В интерес на истината Германия няма достатъчно млади хора които да равотят във високо развитата им индустрия и да подържат високия стандарт на живот в страната. Затова Меркел вкара маймуня.ците от Африка и Азия. Сега ще ги отсее, ще остави по нормалните, другите обратно към источна Европа, Гърция и България.
111
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милион са по официална статистика.Много повече пришълци са нахлули в Европа.Хиляди избягаха от лагерите преди да бъдат регистрирани и се пръснаха по цяла Европа.Докато "французите"от северна Африка нямат проблеми с езика,то афганистанците и арабите трудно учат немски.За да се интегрират,трябва да знаят език,да са грамотни и малко образовани и най-вече да приемат европейските ценности,което за тях е невъзможно.
110
0
 
24
 
! Отговори
Darma преди 6 години
Бежанците са мноооооооого повече от 1 млн., г-да, няма какво да се лъжем. Те бяха още през 2015-та година 1,5 млн. Сега са в пъти повече. Немците нямат деца и семейства, а бежанците имат по много. Бъдещето на Германия е някаква форма на шериат, колкото и да не ни харесва този факт.
109
0
 
17
 
! Отговори
Не в града,а преди 6 години
по селата и да развъждат животни!Магарета и кози умеят.Също така се сношават с тях безразборно.Така хем ще изпускат парата, хем ще има някаква полза от тях.След като настъпи мирът да се изпратят по родните места безвъзмездно.Камъкът тежи само на мястото си инак пада и смачква главата на гостоприемника!
108
1
 
24
 
! Отговори
Направо невероятно преди 6 години
за 2,5г. реалната не либерастка бройка е нещо от сорта на 1,5-2 милиона ***. От тях повече от половината/ предимно млади мъже и брадати майки/ са в отлична трудоспособна възраст. И какво става? Цели ЧЕТИРИМА работят, тия от пощата не ги броим, ясно е че бабата ги е назначила. Машала просперитет, машала Мама Меркел, после ЕС имал големи проблеми с безизходица. Дам... ето защо на бабите мястото е вкъщи да си гледат сапунките, а не да прецакват живота на младите хора.
107
0
 
28
 
! Отговори
Да ама не преди 6 години
След като т.н."бежанци" са готови на всичко за да се докопат до Европа, явно им се случват нещата за които драпат. Въпросът е КАКВО СЕ СЛУЧВА С ГЕРМАНИЯ и ЕС, защото дезинформацията няма да спре мюсюлманското нашествие. Скоро Гърция ще се пука по шевовете от натрапници, които толерастите обират като каймак из Средиземно море. Боже пази България!
106
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямала си баба белица, та си взела козица.
105
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случва се това, че Федералната Република Германия, вече се казва, Евроатлантически Халифатски Катун Германистан!
104
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще видим заглавия като-,,Кой ще поеме политическа отговорност за емигранското нашествие в Европа?''
103
5
 
41
 
! Отговори
Дърт преди 6 години
Одеве разговарях с един немец и той ми каза: Иване, нищо че си инщенер, но аз бих предпочел немец и не се обиждай. Ние българите сме 3та глуха, а арабите и другите въобще не са в класацията. Така че никой няма да им даде свестна работа в Германия.
102
1
 
51
 
! Отговори
Саботин Саботинов преди 6 години
Дрън дрън и накрая нищо не се разбира. започнали са работа едва 54 човека от над 1 милион. А къде са останалите? - разврат, лъжи и пак лъжи.
101
25
 
8
 
! Отговори
Astarbei преди 6 години
Bravo na turskia narod v germany...vdigna na kraka ranenata germany sled 2sv...izgradi novata stolica na germany sled padnalia berlinski duvar....izgradi djamii v vseko nemsko selo i grad...izgradi doner imbis na vseki nemski sokak i kioshe da hrani i poi gladnia nemski narod...laska germanskite matori i koli s hubav sapun i vaksa...sipva im hubav benzin...uchi v nemski gimnasii i universiteti...prodava im hrupkavi zelenchuci i plodove ot anavatan...oblicha gi s hubavi moderni drehi ot pamuk:-)
100
3
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
За ''ватата'' им беше нужно повече от две години, за да разберат, че тези един милион бежанци не бяха проблем а гориво за ''deutsche maschinen''
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БоилНе бива чак толкова да те е яд.
98
4
 
68
 
! Отговори
Боил преди 6 години
И каква стана работата,нали бяха инжинери,лекари ,атомни физици,учители,зъболекари,хидроинжинери,с една дума елит!?!?!