Aкцентът в председателството ни – Западните Балкани

Павлова се надява на екипна работа с депутатите и с президента
Обновена: 19 май 2017 16:19 | 19 май 2017 16:15, Веселина Йорданова
19
Aкцентът в председателството ни – Западните Балкани
Снимка: БТА

Темата за Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. във всички възможни формати. Ресорният министър Лиляна Павлова заяви на работна среща с журналисти, че това е различната идентичност на страната ни, която желае добросъседски отношения в региона.

Още по темата

Първата среща по темата Европа – Западни Балкани ще бъде още в календара на естонското председателство във втората половина на тази година – през октомври. Тя обаче ще се проведе в България.

Като втора важна тема Павлова посочи бъдещето на кохезионната политика и инструментите й след 2020 година. Третият български приоритет ще е свързан с богатото ни културно-историческо наследство, което ще представяме чрез културната си програма.

По отношение на излизането на Великобритания от ЕС, Павлова каза, че България ще участва във всички определени формати на темата Brexit, но не трябва да губим фокуса на основните европейски теми и приоритети.

Официалното откриване на българското председателство е предвидено да се проведе в Народния театър.

Министерството на Павлова ще започне да функционира след 31 май, когато МС ще приеме устройствения му правилник. В него ще има 70 щатни бройки, 50 от които ще дойдат от съществуващия вече национален център, който се трансформира в министерство. Допълнителните 20 щата ще са политически кабинет и задължителната обща администрация.

Министерството остава в централната сграда на НДК, където в момента е разположен центърът. Ще има говорител на председателството и у нас от 1 януари, когато то започва. Името му все още се обсъжда.
Павлова каза, че екипът й се старае да влезе в определения общ бюджет за председателството от 150 млн. лв., включително чрез пренасочване на средства от едни пера по други. За кетъринга за заседанията, за който са отделени 1.7 млн. лева, ще бъде проведена обществена поръчка.

У нас за шестте месеца е предвидено да се проведат 32 официални заседания и 170 технически – всички в НДК. Подкрепяща сграда, но само за технически срещи, е тази на резиденция "Бояна". Общо 1200 души ще работят за председателството у нас и в Брюксел и ще преминат обучения за това.

Крайният срок за приключване на ремонта на НДК е месец октомври. Той е в сравнително напреднала фаза, каза Павлова. Забавянето е свързано основно със сигурността и въвеждането на допълнителните мерки, които се изискват. В последните два месеца на годината ще бъдат направени специални тестове след ремонта и ще се отстраняват евентуални пропуски.

Павлова акцентира на това, че председателството ни е надпартийна тема, по която правителството търси разбирателство, консенсус и единно говорене. Тя изрази надежда Министерски съвет, Президентство и Народно събрание да работят за него в екип, както България ще работи в трио заедно с Естония и Австрия.

След като бъдат съгласувани и определени, приоритетите на триото Естония – България – Австрия ще бъдат подписани формално от тримата премиери на 22 юни в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
5
 
! Отговори
men преди 6 години
оправихме бугаистаня, опраихме туркестаня, опраихме и макетата, да се готвят ърватите и словенците дето много големи го играят. след подрисоф трева не никне ей. фнимавайте в картинката. ПС: спасете сфинетка от диетка купете си винетка.
13
1
 
5
 
! Отговори
MAKEDON преди 6 години
Ajde be..... dosta go napagate DEBELOTO LILI ami .... avtostradite vi gi obnovi da vozite koli ..... te debelo bilo , vaka. taka vas na Bolgarite nikoj ne vi odgovara. neka raboti za Zapadniot Balkan pa ke vidime...
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая дебелана си е от комунистически сой и се доказва всеки ден като върла комунистка с голям апетити, по скоро лакомия ! Тая не знае какво е недоимък, не знае какво е да не можеш да си намериш работа въпреки ,че имаш образование ,защото не си абониран още от дядо си за висока държавна служба.
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАМ КЪДЕТО СЕ ДИСТАНЦИРА ДЕБЕЛОТО ЛИЛИ ,ОЧАКВАЙТЕ ДЕБЕЛИ ДАЛАВЕРИ С ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ !
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да се радвате че имате някой!
9
3
 
15
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 6 години
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА на мутренско-фашисткото управление на Тиквата и компанията от крадливи и корумпирани КАЛИНКИИИИИИИИ
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По външен вид съдя, че това наяждане няма. Само лапачка докато се разцепи наполвина.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само селфита си правят
6
2
 
16
 
! Отговори
меги преди 6 години
До ХХХ тая верно е ***.... ама нахакана е яко!как се довреха пак до властта тия мърлячи1
5
1
 
22
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Бездънната яма наречена "саниране" вече попадна в полезрението на обществото и Бойко скри Лилито на друга длъжност. Там, докато се разбере, покрай това председателство, тя ще е направила нова шия, която също няма да е от туршия. Състоянието на държавата показва колко крадат управляващите. В сегашното си състояние, след 7-8 години управление на ГЕРБ, държавата е в много лошо състояние. Правете си изводите за кражбите, без да им слушате пропагандата.
4
1
 
20
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Тая шия не е от туршия.Важното е лапкане да има, схеми, едно - друго! Другото е бошлаф!
3
2
 
28
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Докато не стане 300 кила Лилито няма да спре да се тъпче !
2
2
 
17
 
! Отговори
план 1 преди 6 години
Трябва и план и пари за бързо изграждане на кономиката на България докато се изравни с Германия.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще бутате това арогантно същество напред и ще му търсите служничко, от които да краде милиони?