Кметът на Брюксел изхвърлен заради пари за бездомни

Иван Майор вземал пари за участие в управата на благотворителен фонд
9 юни 2017 11:23,
6
Кметът на Брюксел изхвърлен заради пари за бездомни
Иван Майор. Снимка: Reuters

Кметът социалист на Брюксел подаде оставка, замесен в скандал с пари за бедни. Иван Майор е получавал щедро възнаграждение, за да участва в заседанията на Управителния съвет на неправителствена организация. Samusocial се грижи за бездомните в града, като им осигурява подслон през зимата, храна и дрехи.

Смята се, че членовете на управата са вземали по 140 евро за заседание, дори когато те не са се провеждали. Годишно сумата е достигала до 19 000 преди облагането с данъци. Парите са били декларирани, но въпросът се разви драматично заради характера на организацията и нейната благотворителна дейност.

Вместо да се дават на важни особи, тези пари е трябвало да отидат при нуждаещите се, смятат брюкселчани. Градът има сериозен проблем с бездомните, които надвишават 2000 души в столицата.

Скандалът, който избухна във вторник, се разви мълниеносно. Кметът беше подложен на огромен натиск да подаде оставка в последните дни, дори от собствената си партия - на социалистите франкофони. Техните партньори в управляващата коалиция заплашиха с напускане на градския съвет. Шест белгийски партии излязоха с декларации за неговото отстраняване. Въпросът стигна чак до националния парламент, където също се разгоря дебат.

За да спаси поста си, Майор се отказа първо от позициите, които заема в Партията на социалистите, но това не се оказа достатъчно, тъй като ударите срещу него валяха дори от неговите другари. Кметът, който е начело на града от 2013 г., депозира оставката си късно вчера.

Предстоят сложни преговори за избиране на негов наследник. Социалистите държат той да е от тяхната партия, но не е ясно дали това ще се случи. Брюксел беше в ръцете на социалистите, които са в опозиция на национално ниво. Белгийското правителство на премиера Шарл Мишел е коалиционно, но в него превес имат християндемократите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: брюкселкметИван Майор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука Боко направи милиарди и още си кюта начело. Съвест му е майката. Ще ги стигнем европейците на куково лято
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел е една клоака, пълен е с арабски гета и просещи африкански бездомници. Но това е центъра на Европейската толерастия, така че всичко е в реда на нормалното.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При кмета на а София това няма как да се случи, защото лично премиера покровителства кражбите й.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя пък за някакви си 19 000 на година си подава оставка. Това са джобни пари за нашите кметове. Те крадат повече само за ден и после стават премиери за да крадат още повече.