Макрон завладя Франция. Опозицията трепери!

Партията на президента води убедително на вота с 32,32%
Обновена: 12 юни 2017 07:17 | 12 юни 2017 07:15,
71
Макрон завладя Франция. Опозицията трепери!

Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон и нейните съюзници водят убедително на първия тур на парламентарните избори във Франция с 32,32% от подадените гласове, показват окончателните резултати, цитирани от Франс прес.

Партиите "Република напред" и "Демократично движение" (МоДем) имат значителна преднина пред дясната партия "Републиканците" (21,56%) и крайнодесния Национален фронт (13,20 на сто).

Още по темата

Крайнолявото движение "Непокорна Франция" на Жан-Люк Меланшон събира 11 процента, а Френската социалистическа партия и други лявоцентристки сили са с общ резултат от 9,5 на сто.

Само трима кандидати са си осигурили места в Националното събрание още на първи тур, което значи че останалите 573 места в парламента ще бъдат определени на балотажа идната неделя.

Окончателните резултати бяха публикувани в 1:30 часа местно време от Министерството на вътрешните работи на Франция.

"Няма да има място за дебат в парламента и демокрацията ще бъде потъпкана, ако френският президент Еманюел Макрон спечели убедително парламентарно мнозинство, както прогнозират социологическите агенции", заявиха неговите противници след първия тур на парламентарните избори във Франция, предаде Ройтерс.

"Не е нито здравословно, нито желателно президент, събрал само 24 на сто от гласовете на първия тур на президентските избори и избран на втория тур само заради отхвърлянето на крайната десница, да се възползва от монопола на националното представителство", заяви първият секретар на Френската социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис.

Камбаделис бе елиминиран още на първия тур вчера, тъй като не може да събере достатъчно гласове в своя избирателен район в Париж, за да се класира на втори тур.

Франсоа Бароен, който ръководеше кампанията на консервативната партия "Републиканците", споделя неговите опасения. Той изрази безпокойство от концентрирането на политическата власт в ръцете на само една партия и призова поддръжниците си да гласуват на решаващия вот на 18 юни.

Социалистите имаха абсолютно мнозинство в Националното събрание при управлението на бившия президент Франсоа Оланд. Никола Саркози също можеше да разчита на абсолютното мнозинство на своята дясноцентристка партия по време на мандата си (2007-2012 г.).

Крайнодясната лидерка Марин льо Пен нарече "катастрофална" ниската избирателна активност и подобно на Бароен, призова поддръжниците си да гласуват след седмица.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Опозицията преди 6 години
Целата треперя . гората люлея...
30
0
 
3
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Франция си отива. Управлява се от инфантил. Нищо няма да направи. Няма мъж като Шарл дьо Гол,
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СКОРО ЩЕ ГО ПЛЮЯТ МАКРОН, РАНО Е ДА СЕ РАДВА
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СКОРО ЩЕ ГО ПЛЮЯТ МАКРОН, РАНО Е ДА СЕ РАДВА *** ДЕ РУНГЕЛЪТ.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре -за банкерите
26
1
 
3
 
! Отговори
хасан от казакстан преди 6 години
Винената индустрия в Франция загива.Така известния прованс където се произвеждат световноизвестните френски вина,дето струват понякога по няколко хиляди евро бутилката са в колапс.И всички това заради бума на новите руски вина ''Боряшник'' и ''Скок в гроба''.Контрасанкциите на Русия изведоха винената индустрия на нови космически нива.
25
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
На Макрон му трябва задължително мнозинство ако трябва да променя нещата. Разбирасе ако има наистина такива намерения....
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32% при 40% избирателна активност трудно се вписва в завладя Франция.Но го избраха,трябва да се наложи Новия Световен Ред.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Писхично нестабилните русофили и подобни пишман "националисти" пак са оцвъкали коментарите :)
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е трета поред загуба на Жужи Кремълски във Франция
21
1
 
3
 
! Отговори
СоциалисТ преди 6 години
Къде е другарят Станишев да ни обясни (с цвете в ръка) как социализЪмЪ ще превземе Европа?!
20
2
 
5
 
! Отговори
Макарон преди 6 години
И сега Макрон като един истински Барон Мюнхаузен ще се хване за собствената си коса и ще се самоизтели заедно с цяла Франция от социалистическото блато в което е затънала!
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали пак има 16 милиона невалидни бюлетини ?
18
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Логичното е след като опозицията се притеснява от евентуално мнозинство на макаронистите,да се обедини срещу тях.Ама не се наблюдават действия в тая насока.Сега подкрепата за Макрон на втория тур ще им излезе през носа....
17
0
 
3
 
! Отговори
серийжа дураков преди 6 години
Френскире козметични гиганти са в колапс.Новата марка парфюм и крем за кожа ''Силата на Путин'' и ''Силата на Сибир'',на руската фирма ''Миризийнкай'' завзема пазара на козметика.
16
2
 
5
 
! Отговори
Хм преди 6 години
"Макрон завладя Франция."Ротшилд завладя Франция!Ду.п.е да им е яко на Жа.ба.ри.те!А за Льо Пен има време.Само че не тая Льо Пен,а оная!(не Марин,а Марион-племенницата)
15
0
 
5
 
! Отговори
Левичарски преди 6 години
Сега разбрах защо президента Путин отиде при Макрон:)
14
5
 
7
 
! Отговори
хълк преди 6 години
Глупав народ са французите,затова сега ще живеят зле,и никога няма да са добре като руснаците.Хиляди французи емигрираха към Русия,където Путин държи здраво юздите.Младите французи искат да учат в руските университети.Франция чака Русия да и построи кораби,че само не може.Всеки втори французин си мечтае за новата Лада.Москва отдавна измести Париж като световна туристическа дестинация.В Русия минимална заплата 2000 евро,във Франция 200 евро.Франция се разпада.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този го гледах как ръкомаха и крещи по подюмите също кат чичо Адолф само че в рот шилдски вариант . Така хубаво ше им го нахака на французите че не са разбрали още ...
12
0
 
6
 
! Отговори
до 14 русофоб преди 6 години
Убичъм тъ ....