Brexit по веднъж в месеца и така до 29 март 2019-а

Лондон и Брюксел преговаряха 7 часа, Острова иска твърд развод
20 юни 2017 08:07,
3
Brexit по веднъж в месеца и така до 29 март 2019-а
Снимка: flickr

Лондон и Брюксел започнаха днес преговорите за напускането на Великобритания от Европейския съюз.

Първият кръг от разговори, проведен в сградата на Европейската комисия в Брюксел, продължи 7 часа, разделен от обяд, в който домакините включиха само европейски блюда.
Англичаните бяха нагостени с белгийски аспежи, червеноперки със зеленчуци и целувчена торта с диви ягоди.

Шефовете на преговорните екипи Мишел Барние и Дейвид Дейвис съобщиха след края на разговорите, че е решено преговорите да се водят по една седмица в месеца, като останалото време ще се използва за консултации съответно с останалите страни членки и с британското правителство.

Още по темата

Създадени са и три работни групи, които ще търсят сближаване на позициите по правата на гражданите, по уреждането на финансовите задължения и по други раздели, включително на имущество.

Бъдещата европейска граница по остров Ирландия, която трябваше да е в първите приоритети, засега няма да се преговаря интензивно, защото според Дейвис ще е нужно много повече време. Все още в Лондон не са приключили преговорите за създаване на проправителствена коалиция от консерваторите на Тереза Мей и ирландските лоялисти, които искат да сложат по-голям акцент на "Ирландския въпрос", което не позволява на Лондон да излезе с категорична преговорна позиция.

Британският държавен секретар по напускането на ЕС Дейвис заяви, че най-напреднала е готовността по правата на гражданите, като се очаква в четвъртък премиерът Тереза Мей да информира подробно евролидерите, които се събират на среща на върха в Брюксел. В понеделник Лондон ще публикува своите условия за правата на гражданите. Очаква се в тях да се предложи запазването на правата само за европейците, пристигнали на Острова преди 29 март 2017 г., датата на която Великобритания официално поиска да напусне. Еврокомисията пък настоява срокът да се брои от 29 март 2019 г., когато разводът ще влезе в сила.

Брюксел иска 3,2 милиона европейци в Обединеното кралство да запазят сегашните си права до смъртта си, като обещават същото на 1 млн. поданици на Кралицата в Европа.

Главният преговарящ на ЕС Барние заяви, че ще търси "честна сделка" и че ще работи "с Великобритания, а не против нея".

Дейвис потвърди, че няма промяна в позицията на Лондон след предсрочните избори и че Обединеното кралство ще напусне освен ЕС, също и общия пазар и митническия съюз, известно като "твърд Brexit".

След раздялата Обединеното кралство иска да осъществява икономическите си контакти с Континента чрез споразумение за свободна търговия. За да се стигне дотам обаче ЕС иска конкретни гаранции за решаването на проблемите с правата на европейците на Острова и на британците на континента, уреждане на финансовите задължения от страна на Лондон и "мека граница" между Ирландия и Северна Ирландия.

"Това е само началото на пътя. Има още много да вървим и няма да е лесно", предупреди Дейвис. Запитан дали не се е предал на европейците като е приел техният график и приоритети за преговорите, той заяви, че "не е важно как започват едни преговори, а как ще приключат".

Барние също обеща трудни разговори, "защото трябва да разплетем отношения, търпеливо градени 43 г.". Той потвърди, че Брюксел разчита да договори сделка за развода.

Великобритания може да напусне и без споразумение, като просто от 29 март 2019 г европейското законодателство ще бъде автоматично обезсилено на Острова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
твърд за тях само!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом иска твърд, дайте и го!