Макрон: Страните нарушителки в ЕС да плащат!

Имало напрежение между западно и източноевропейските страни
22 юни 2017 08:01, Петя Славова
55
Макрон: Страните нарушителки в ЕС да плащат!
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон смята, че страните от ЕС, които ползват финансите на съюза, но обръщат гръб на принципите му, трябва да усетят "пълните политически последици", предаде Ройтерс.

В интервю пред няколко европейски вестника, между които "Гардиън", "Паис", "Зюддойче цайтунг", "Фигаро" и др., Макрон заяви, че съществува напрежение между западно и източноевропейските страни заради геополитическото им наследство, но не и конфликт.

Френският президент имаше предвид полското националистическо правителство, което от година е в спорове с ЕС заради поредица реформи, за които Брюксел казва, че отслабват независимостта на съдебната система и подкопават демократичните принципи. ЕС е в нелеки отношения и с унгарския премиер Виктор Орбан, който е най-евроскептичният лидер в блока, пише БТА.

"Европейските страни, които не зачитат правилата, трябва да плащат пълните политически последици", подчерта Макрон в интервюто.

Говорейки ден преди срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, където ще направи своя дебют, Макрон предупреди, че ЕС ще бъде отслабен, ако бъде позволено на отделни негови членове да нарушават правилата.
"Това е двойна измяна. Те решават да изоставят принципи на ЕС, обръщат гръб на Европа и имат циничен подход към съюза, който им дава пари, без да уважават неговите ценности", посочи Макрон.

В интервюто, в което отговори на въпроси за Европа, сигурността, борбата срещу радикалния ислям, войната в Сирия, Макрон определи политиката на президента на САЩ Доналд Тръмп като "непредвидима" и "източник на безпокойство за света". Той изрази надежда, че САЩ ще се върнат в Парижкото споразумение за климата.

"Надявам се че Тръмп ще промени позицията си. Защото всичко е взаимно свързано. Не можем да се борим с тероризма ефективно, без да предприемем действия за климатичните промени", каза Макрон.

Според френския президент Европа трябва да възприеме общо подход в областта на отбраната и политиката за сигурност, за да се защитава по-добре. Съюзът трябва да се справя по-добре с охраната на границите си, с миграцията и молбите за убежище, добави Макрон. Той поднови призива си за единен бюджет на еврозоната и изрази надежда, че Германия няма да се противопостави на идеята.

Най-младият френски лидер след Наполеон заяви също, че иска да превърне френско-германския тандем в движеща сила за по-тясна интеграция в Европа.

По темата за Сирия Макрон каза, че не вижда легитимен приемник на сирийския президент Башар Асад и че Франция не смята вече неговото напускане на властта за предварително условие за решаването на 6-годишния конфликт.

Френският президент добави, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция и че приоритет за Париж е борбата с терористичните групировки и да не се допусне Сирия да се превърне в провалена държава.

Неговите идеи за Сирия са в ярък контраст с позициите на предишното френско правителство и напомнят на позицията на Москва че няма реална алтернатива на Асад, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция е велика, 1500 години е доминирала Европа и е създала ЕС. Има най-силната армия и е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Териториите на Френската Република се разпростиат върху 12 часови зони - тоест слънцето никога не залязва над Франция! В сравнение с всичко това поляците са дребни селяни и комплексари. Най-добре да си седнат на задните части и да слушат по-великите от тях!
46
1
 
3
 
! Отговори
Слава на Полша! преди 6 години
Полша е номер едно! Иначе успех на Франция, ще й е нужно с комунето Макрон начело..
45
0
 
3
 
! Отговори
Vive la France! преди 6 години
До Слава на Полша!Хайде стига глупости. Без Франция няма да има ЕС. Франция е най-великата държава в историята на Европа, така че повече уважение. Нека пожелаем успех на Макрон!
44
1
 
3
 
! Отговори
Слава на Полша! преди 6 години
До АнонименПолша е защитчинка на християнските и европейски ценности в Европа! И докато франсетата се лигавят и ислямизират, поляците за пореден път ще трябва да спасяват Европа!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Слава на ПолшаФранция е най-великата европейска страна и майка на демокрацията и на ЕС. Полляците са посткомунистически вироглави расисти.
42
0
 
4
 
! Отговори
Слава на Полша преди 6 години
До Анонимен 42Полша е велика, а Франция се превърна в посмешище.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция е велика! Vive la France!
40
2
 
11
 
! Отговори
дръндер преди 6 години
Тоя франк ще се окаже пълна меркелистка!
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЛКО ДЕМОКРАТИЧЕН И СПРАВЕДЛИВ Е ТОЗИ ЕС?
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Макарон ислямистите припознаха своя пророк , любящ жени на преклонна възраст .
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Максрон е Мохамед , *** .
36
2
 
13
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Достатъчно е само човек да види погледа на тоя субект, за да му стане ясно, че има сериозни отклонения, а като прочете историята му и истината съвсем лъсва наяве! Назначен лакей на Меркел, Ислямо-Глобалистите и Световния Джихад.
35
1
 
14
 
! Отговори
100% TURK преди 6 години
Френският президент добави, че Асад е враг на сирийския народ, но не и на Франция ....---------Хи хи .....много е тъпичко това , Макрон !Тогава значи ,че Франция е враг на сирийския народ.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейски комунистически интернационал.
33
2
 
5
 
! Отговори
до29 преди 6 години
Мръсни червени маймуни,заради вас България осъмна 2017 без нито една магистрала и Метро,до като тези неща ги има на Запад от 40.Заради вас България осъмна 1991 банкрутирала,мизерна,със хора каращи трабанти и апартаменти не виждали алуминеиви дограми.Заради вас 3 милиона българи избягаха на Запад веднага като падна комунизма.Вие сте чума за България,като *** сте,винаги продължавате да изскачате.
32
2
 
9
 
! Отговори
до29 преди 6 години
Значи казваш,че Великата Британия,нямала да позволи ЕС да и се меси какви хора емигранти да приема,тази Великобритания,която мрази и не иска българи,румънци и хора от централна Европа,а предпочита мюсулмани от своите колонии.В същото време се оплакваш че Бойко щял да напълни България с емигранти мюсулмани,като в българия има няма двеста човека,и е държавата която е приела най малко емигранти.Защитавш Източна Европа,и се възхищаваш на Великобритания която мрази Източна Европа.
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Френския *** дали е наясно, че освен да ползват, страните и внасят в бюджета на ЕС?
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ няма да оставят Полша да я тъпчат европейските комунисти. Неслучайно Тръмп ще ходи в Полша да засвидетелства ангажираността си към Източна Европа. А Макрон да си гледа работата. Хубаво е, че истинския лидер на ЕС е Германия и Меркел е по-умерен и балансиран политик. Никога няма да тръгне така да заплашва. Франсетата да си усмирят самозваното геронтофилче. Никой няма право да се меси в делата на суверенна страна! Това е нечувана обида! Полша не е колония на франските ***...ли
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е за чудене от къде и как идат финансите,от/с принципите или по жицата.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбирам защо Велика Британия напуска това комунистическо недоносче. Империята над която слънцето никога не залязваше не би оставила някакви геронтофилчета и брюкселски мижитуки да им казват какви хора да приемат в Кралството и какви не. Силно се надявам Централна Европа да удържи на натиска и ШАНТАЖА, но незнам дали ще им стигнат силите. А наш Боко ще козирува и ще ни напълни с ислямисти, то е ясно...