Схватка в Брюксел: Орбан vs. Макрон за мигрантите

Тереза Мей носи предложение за правата на европейците на Острова
22 юни 2017 20:17,
62
Схватка в Брюксел: Орбан vs. Макрон за мигрантите
Снимка: архив Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан коментира като неубедителен дебюта на новоизбрания президент Емануел Макрон на европейска сцена.

Двамата се счепкаха задочно преди началото на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел за това как ЕС да се справи с миграцията.

Орбан, който е известен противник на квотното разпределение на мигрантите от граничните държави към вътрешността на ЕС, беше подразнен от изявлението на френския президент, че ЕС не е супермаркет, от който всеки да си пазарува каквото му трябва.

Още по темата

"ЕС не е просто идея, той е проект, който трябва да се отстоява", заяви Макрон, за когото това е първо участие в среща на европейския връх.

Повечето лидери посочиха запознаването с френския президент и неговите възгледи за Европа като един от важните моменти от срещата.

Орбан обаче заяви, че "ритането по Централноевропейските държави, не е най-добрият начин за изразяване на приятелство" и  че първото представяне на Макрон в Брюксел "не е убедително".

Европа продължава да е разделена какво да се прави с мигрантите и вероятно няма да успее да изпълни договорените квоти за преразпределянето на бежанците от Гърция и Италия преди септември, когато изтича действието на регламента за квотите.

 Страните членки от ЕС се договориха да вземат солидарно 160 000 бежанци от двете гранични държави, в които има най-много пристигнали мигранти, но досега са прехвърлени само 20 869 души . В Гърция има 20 000 души с готови документи за разселване във вътрешността на ЕС, но няма достатъчно държави, които да са заявили, че искат да ги приемат.

Европейската комисия обяви преди 10 дни, че започва наказателни процедури срещу Унгария и Полша, които не са взели нито един човек и срещу Чехия, която не е искала бежанци през последната година.

"Натъжава ме, че ЕС е разделен за справянето с миграцията вътре в Съюза", коментира върховният представител по външната политика на ЕС Федерика Могерини. Тя добави, че що се отнася до работата извън ЕС този проблем не съществува и усилията на ЕС вече дават резултати.

В Нигер, където през 2016 г. са преминали 70 000 имигранти на път за Европа, тази година цифрата е спаднала до 5000. В Либия пък ЕС работи с Международната организация за миграцията за доброволно връщане на имигранти по родните им места. От началото на годината над 4500 души са се прибрали у дома, срещу 2500 за цялата минала година, посочи Могерини.

"Този процес ще е дълъг и ще иска много инвестиции от страните членки", предупреди топ дипломатът на Европа преди  началото на европейската среща на върха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Франкофил преди 6 години
Франция е най-великата европейска страна - 1500 години е доминирала Европа и е създала ЕС. Има най-силната армия и е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Териториите на Френската Република се разпростиат върху 12 часови зони - тоест слънцето никога не залязва над Франция! На трето място са по ядрен арсеналл. В сравнение с всичко това поляци и унгарци са дребни селяни и комплексари. Най-добре да си седнат на задните части и да слушат по-умните от тях! Бивши соц издънки.
33
1
 
2
 
! Отговори
Слава на Полша! преди 6 години
Полша е номер едно! Иначе успех на Франция, ще й е нужно с комунето Макрон..
32
1
 
2
 
! Отговори
Vive la France! преди 6 години
До Слава на Полша!Хайде стига глупости. Без Франция няма да има ЕС. Така че нека да пожелаем успех на Макрон.
31
2
 
5
 
! Отговори
Слава на Полша! преди 6 години
До АнонименПолша е защитчинка на християнските и европейски ценности в Европа! И докато франсетата се лигавят и ислямизират, поляците за пореден път ще трябва да спасяват Европа!
30
2
 
3
 
! Отговори
Велислава Дърев преди 6 години
Макрон май ще се окаже обикновен меркелист?!
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Слава на Полша!Франция е най-великата европейска страна, майка на демокрацията и на ЕС. А поляците са посткомунистически расисти.
28
3
 
7
 
! Отговори
Слава на Полша! преди 6 години
До Анонимен 38Полша е велика, а Франция се превърна в посмешище.
27
1
 
9
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
От началото на годината са дошли 50 000,а са върнати 4 500.Трябва ли да се радвам?Един милиардер се чудел какво да прави 67 млрд. долара и чакал да му изпратят идеи.Който знае добре английски да му предложи да се заеме с Африка.
26
1
 
1
 
! Отговори
Арети преди 6 години
"Европейските държави" - се пренареждат апропо, в конфигурация, която много напомня поэата им преди двете световни войни!!!
25
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция е велика! Vive la France!
24
8
 
3
 
! Отговори
Исторически невежа преди 6 години
Хората пощуряха, а паметта им е толкоз къса, че е за смях. Бежанци и емиграция винаги е имало. През 90-те години от кървавите режими в Близкия Изток са избягали стотици хора и те са минали по същите пътища както сега, включително и през България. Светът винаги е бил смесен, а тероризмът не е новост. Атентатът в "Св. Неделя", организиран от комунистите на връх Великден, е завършил с 200 убити. точно така - 200 убити, запомнете го. Атентатори са били и баските, и ирландците и много други.
23
8
 
2
 
! Отговори
Имало едно време преди 6 години
Бежанци и емигранти винаги е имало. Светът не може да се затваря и да си мисли, че проблемите ще го подминат. В България специално е имало толкова вълни на миграция - то не е било бежанци от откъснатите територии, то не е било белогвардейци и хиляди други. Човешко е да се помогне на хора, страдали по време на война. Каква е разликата между Бълагия и Унагиря - едната си е спасила евреите с български паспорти, другата ги е избила, мда, това и сега си личи. Нелицеприятната омраза.
22
9
 
1
 
! Отговори
Нахалник преди 6 години
Тези Централноевропесйки държави много интересно се правят на ни лук мирисали, ни лук яли! Значи останалите гранични територии да поемат отговорност, а те да си гледат кефа и да си получават пари по европейски програми. Що за нахалство и що за арогантност. Ами да им наложат глоби като са толкоз многознайковци. А този Орбан специално го наблюдавах на срещите на върха - е няма такъв мазник, целуваше всички по бузи, по ръце. Заедно с гръцкия президент са най-големите мазници.
21
0
 
31
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Всички имигранти от Либия трябва да ги наблъскат в Франция. Саркози навремето беше един от най-активните в смачкването (демократизирането) на тази държава.
20
0
 
23
 
! Отговори
боце преди 6 години
А Боце се мазни на всички, пред Орбан казва едно пред Макрон и баба Меркел друго
19
4
 
29
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Трябва по един Орбан на власт в всяка централна и източно-европейска страна за да се сложи ред в Европа
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо нито един политик няма мъжеството да обясни на бежанците ,че никой не е длъжен да им прави животът хубав и богат?Всичко е на добра воля.Ако има желание и възможност нещата се случват.Ако ли не-да си седят там откъдето са дошли и да се сърдят на родителите си които вместо да бачкат деца на поточна линия не са си размърдали мозъците и мързеливите *** за да ги направят богати.Всички им хленчат "ама да ги спасяваме,ама те са бедни гладни и тн.."После като им дойдат изокват.
17
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция е един от тримата основни причинители на бежанския поток. Тя трябва да поеме поне половината мигранти точно по тази причина. Ако квотите са така разпределени, нямам нищо против тях. Във всички противни случаи, да го бухам на бабобухача френски. Или германски. Или английски. Или какъвто и да е, дори италиански, които също бомбиха мирна Либия без мандат от ООН. Такова международно беззаконие никой не е виждал от времето на хитлер!
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че на всеки вече е ясно,дори на малките деца че с това приемане и разселване на арабели в Европа се прави насилствена промяна на генофонда и унищожаване на европейските народи и култура. Със съдействието на европейските управляващи ,пардон диктатори,които налагат вредните си решения. Само мога да гажа че предците ни създали тази Европа каквато е се обръщат в гробовете си. Жалко и за нашите герои борили се за свободата ни.
15
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опитният и мъдър Орбан пооскуба опашката на вресливото марионетно масонско петле Макрон. Евалата Орбане, мачкай шизофреничния геронташки баболюб.