Лондон година след референдума: Ние си тръгваме от ЕС

Меркел и Макрон се вричат да променят заедно Европа
23 юни 2017 18:48,
18
Лондон година след референдума: Ние си тръгваме от ЕС
Снимка: Reuters

Великобритания ще напусне Европейския съюз. Това заяви премиерът Тереза Мей днес, когато се навършва точно година от референдума.

Така попари "мечтите" на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, който заяви, че се надява Лондон да размисли и да се откаже от плановете си, цитирайки Джон Ленън.

Още по темата

Мей, която загуби мнозинството на консерваторите на предизвиканите от нея предрочни избори на 8 юни, заяви че 80% от гласувалите са подкрепили партии, които искат излизане от ЕС, и затова правителството й ще върви в същата посока.

Британския премиер ще предложи в понеделник визията си за правата на гражданите на ЕС, които живеят на Острова, което според нея ще е "честно и силно предложение". Тя увери че никой от сега живеещите в Обединеното кралство европейци няма да бъде изгонен.

В същото време европейските лидери коментираха офертата, която тя им представи снощи, като "недостатъчна", "неубедителна", "само първа стъпка" и "под очакванията". До момента единствено Полша, която има най-голямата емигрантска общност във Великобритания, я оцени "като обещаваща".

Позицията на Варшава е първа пукнатина в европейското единство, в което евролидерите се врекоха на извънредната си среща за Brexit през април. Те си обещаха да не се делят и да оставят преговорите на упълномощения от ЕС Мишел Барние. Полша подкрепя Лондон и в разбирането, че не Европейският съд, а британски магстрати трябва да гледат делата на европейските граждани след раздялата, което противоречи на мандата на Брюксел за хода на преговорите.

Европейските лидери остават разделени и по начините за справяне с миграционната криза, като страните от Централна Европа смятат, че квотното разпределение на бежанци от Италия и Гърция не работи, докато Западът ги натиска да договореностите за преразпределение на 160 000 бежанци от Италия и Гърция.

Премиерът Бойко Борисов също заяви, че квотите не са решение, тъй като мигрантите не желаят да останат страната и има случаи на разпределени у нас бежанци, които са хващани и връщани от границата ни "по 20 пъти".

България е приела досега 47 души от Гърция и й остава да вземе още 1302 бежанци.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Емануел Макрон дадоха обща пресконференция след срещата на върха в Брюксел, на която обявиха, че са решени заедно да променят Европа.

Макрон съобщи, че решенията приети от лидерите са подготвени съвместно от Париж и Берлин. Сред тях са създаването на европейски фонд за финансиране на изследвания в отбраната и първото в историята сътрудничество във военната област, удължаване на санкциите срещу Русия заради Украйна и ангажирането ЕС да изпълнява Парижкото споразумение за климата, от което президентът Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят.

"Когато Франция и Германия са заедно, нещата в Европа вървят напред", заяви Макрон, за когото това беше дебют на европейската сцена след избирането му за президент.

Макрон подкрепи Меркел и за решението й ЕС да даде подслон на бежанците, които търсят закрила, като в същото време се работи в Близкия изток и в Африка за създаване на възможности за хората на място, за да спре потока от мигранти към Европа.

Германия и Франция ще работят заедно за укрепване на либийските граници, през които сега преминават най-много имигранти към Европа и в държавите от Сахел, които са най-голям източник на миграция към ЕС. Париж и Берлин ще са заедно и по други въпроси като международната търговия, стратегическите инвестиции, защитата на европейската конкурентоспособност, заяви Макрон.

Меркел добави, че общата им работа има принос към връщането на увереността в европейския проект, която била демонстрирана от срещата на върха. Германският канцлер подчерта, че в плановете им влиза и подсилването и задълбочаването на Шенген и еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
1410 преди 6 години
Тази жена просто ще изпие горчивата чаша преди да сдаде поста.
16
0
 
2
 
! Отговори
кака Стрина преди 6 години
Този дърт кон Терезка само ще оплеска нещата и Великобритания на финала ще сиго получи - четириглав !Ако Фарадж водеше тези преговори, най-напред би се отървал от тези над 3 000 000навлека от Европа, намиращи се в пределите на страната му !В противен случай Меркел ще победи и цялата суетня на англичаните ще отиде по дяволите ...
15
1
 
8
 
! Отговори
socialen преди 6 години
Браво на англичаните! Империя! Само взеха в ръце съдбата си, защото им омръзна Меркел и Шойбле да ги управляват.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...Меркел и Макрон се вричат да променят заедно Европа"...Правилно!Съгласно договорките на САЩ и Русия-Рейган и Горбачов- Англия е извън договорената Европа-от Лисабон до Владивосток!След предстоящото подписване на мирния договор за резултатите от края на Студената война Европа е в зоната на влияние на Русия, а Англия и Америките - в зоната на влияние на САЩ ! Южна Азия и Африка са зона на влияние на Китай! Който не е разбрал за коя Марийка става дума,,ще му бъде обяснено по подходящ начин!
13
0
 
1
 
! Отговори
Малкия рошко преди 6 години
A хаирлия да е.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** Брекзира...кога си тръгваш ти?
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затръгвали сте си от една година и още не сте си тръгнали. Член 50 трябваше да е активиран най-късно още през м. октмври м.г. Вие го задействахте през м. май т.г.Ако ще си вървите, по-бързичко, моля, че на всички дотегнахте с простотиите си.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вървете си, махайте се, пръждосвайте се, обирайте си крушите, разкарайте се, бийте си камшика, чупка, марш, бегайте!НО НАЙ-ВАЖНОТО: ДА НЕ СМЕ ВИ ЧУЛИ И ВИДЕЛИ ПОВЕЧЕ!!!
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да ги избутаме по-далеч в Атлантика, някъде до Исландия.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лицемерно. Как ще създадете на хората там възможности на място докато подкрепяте ИДИЛ? По същия начин, по който преди 20 години започнахте размножителна програма за българските роми и сега се чудите защо тогавашните новородени днес млатят германките из метрата? От тея двете държави нищо добро не е излязло.
7
2
 
9
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Ние си тръгваме - ми хайде де!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щирлиц, как ти мина денят?
5
4
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Боли ме фара за вас,и за ЕС/ЕС.
4
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за всички ще е най-добре ако опърничавите си тръгнат и без това само спъват нещата, да си берат после гайлето - каквото си надробиш, това ще сърбаш.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете в тубата France no go zones и гледайте какво става Франция е като Бейрут и навсякъде горят коли .
2
0
 
13
 
! Отговори
Stamat преди 6 години
"Ние си тръгваме от ЕС"E, aide de. Do sega samo prikazki...
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел и Макрон ще променят Европа. Ама те сега ли започват ? Ами до сега какво беше ? Сигурно репетиция ? Европа заприлича на арабски катун.