Разширяването на Еврозоната - след 10-15 години

Реформите в Гърция работят, очаква се да излезе от спасителната програма догодина
2 юли 2017 14:34,
49
Разширяването на Еврозоната - след 10-15 години
Снимка: архив, Reuters

Разширяването на Еврозоната не е спешна задача и може да се случи през следващите 10-15 г. Това коментира шефът на Европейския спасителен механизъм Клаус Реглинг.

Реглинг оглавява европейската агенция, която управлява фонда, чрез който се финансират спасителните програми на държавите от еврозоната.

Според него доброто развитие в еврозоната ще насърчи държавите, които искат да кандидатстват за общата валута.

В момента няколко държави от Източна Европа, включително България, са заявили интерес, но нито една все още не е приета в чакалнята на еврото - ERM 2, където трябва да продължи поне 2 г. подготовката си преди приемане.

Още по темата

Реглинг предупреди, че след проблемите с Гърция, където са били подправяни статистически данни, за да се докаже, че икономиката е готова за еврото, кандидатите ще бъдат подлагани на по-задълбочени проверки.

"Евростат ще има право да провери икономиката статистически, преди да се получи решение за влизане. Този урок, научен от кризата, ще ни позволи да сме по-сигурни за състоянието на данните, които се подават за готовността на икономиките да се присъединят", заяви Реглинг.

Според председателя на спасителния фонд на еврозоната от началото на годината политическите рискове за развитието на икономиката на ЕС са отпаднали, но пред нея остават проблемите, свързани с ниската производителност на труда, високата безработица сред младите в някои държави, както и проблемите с банковите системи в някои от страните.

Реглинг смята, че новите технологии засега не успяват да бъдат адаптирани добре към европейската икономика и че демографската криза е проблем пред развитието на ЕС. Като цяло европейските банки не печелят в момента толкова добре, а в редица държави има трудности с необслужваните кредити.

В същото време доверието на чуждите инвеститори започва да се връща, след като в Холандия и Франция проевропейски сили спечелиха изборите, а преговорите за Brexit все пак започнаха. Несигурността в САЩ също работи в полза на Европа, коментира генералният секретар на фонда Калин Анев-Янсе.

Реглинг, който осигурява финансово третата спасителна програма за Гърция, коментира оптимистично шансовете на страната да се върне на инвестиционните пазари след година, когато помощта от фонда трябва да приключи.

"Гърция има много добър шанс да приключи навреме програмата си, както е предвидено през август 2018 г, ако правителството продължи да изпълнява реформите", заяви Реглинг.

Много неща вече са направени - икономиката расте, безработицата - намалява, но все още има работа за вършене, добави шефът на спасителния фонд. В момента излишъкът на гръцката икономика е сравним само с този на германската. Но предстои да се ускори приватизацията, да се намалят лошите кредити в банките и да се засилят мерките за борба с корупцията. Остава и проблемът със собствеността на гръцкия дълг, който в момента е почти изцяло у чужди кредитори.

Очаква се тези дни фондът да преведе нов транш от 7,7 млрд евро, които бяха одобрени от Еврозоната през юни.

Реглинг подчерта, че от решаващо значение за успеха на програмата ще е умението на правителството да продължи да прокарва реформите през парламента въпреки крехкото си мнозинство.

Шефът на Европейския спасителен механизъм се изказа в подкрепа на създаването на "подгрупа в Европейския парламент", която да се занимава само с проблемите на държавите, използващи еврото. В тази група ще могат да участват само евродепутати от държавите от Еврозоната. Според него разделянето в Европарламента ще даде по-добра представителност на гражданите от еврозоната при определяне на европейските дела и по-добър контрол от страна на националните парламенти върху европейските решения.

Европейската комисия също предлага по-категорично разделяне между страните от Еврозоната и останалите чрез създаване на министерство на еврозоната, което да бъде оглавявано от еврокомисар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
1
 
! Отговори
No преди 6 години
Gurcia potuna v dulgove s evroto tova li iskate
34
2
 
0
 
! Отговори
esperanto преди 6 години
druga valuta moje da se izmisli dotogava izmishliotini
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Финансовият концлагер "евро" налапа ли ни веднъж, свършено е с нас. Задлъжняване до дупка и няма измъкване.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек,морковчето се отдалечава и отдалечава от *** наивници,но затова пък ще бъде напъхано скорострелно в девета задна скорост!!!Ех,стадо,стадо!Вземи и бягай от мръсната и перверзна империя и си създай СЪЮЗ НА РАВНОПРАВНИ ДЪРЖАВИ от държавите от твоята черга,от Източна и Югоизточна Европа.Другото е унищожаването ни,като държави и народи!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И България ще влезе в еврозоната. Ама друг път. По скоро проблематична е самата еврозона.
30
6
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Какво еврозона? Дайте да купуваме изтребители и да започнем да изтребваме наред всички които са ни виновни, че не можем да управим държавата си.Комунистите как се управиха?
29
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
dostra6a gi da vavedat evroto 6toto 6te6e da ima inflaciq i o6te po golqm xaus u nas i baq xora 6te iskat da napusnem eurosaiuza 6te se sazdatat negativi i i gi e strax
28
2
 
16
 
! Отговори
Данчо Вангата преди 6 години
След 10-15 години няма да има такъв съюз.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1
26
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази вечер да смелим маннгалите! Динко, Перата, фенове на ЦСКА, ЛЕВСКИ, БОТЕВ И Локо Пловдив са вече в Асеновград!Да живее България!
25
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При всяка смяна на парите едни хора стават страшно богати а народа започва от начало.Ако мога да ви успокоя пари в гроба не се носят но се наследяват от некадърни *** наследници с голямо самочувствие.
24
7
 
20
 
! Отговори
Somebody преди 6 години
Ким Грух Ун, как ще коментираш рева на меркелица за северен поток и факта, че ни забраниха южен? При северен поток не се ли нарушава европейското законодателство? :) Или за Васалите неможе, но за господарите - може! Интересно какво щеше да стане, ако съакционер в южен поток беше примерно BASF :)Мисля, че за всички отговорът е ясен! Двойни стандарти ли - не двойни, а тройни и четворни!
23
22
 
11
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До Анонимен 9То пък една държава...Русия няма място в Съвета на Европа. Прекалено е недемократична
22
9
 
16
 
! Отговори
Ким Грух Ун преди 6 години
До SomebodyКато не щеш васалски съюз, заповядай при нас в Северна Корея. Тук сме независими, сами си садим ориза и на никой не цепим басма и затова сме много горд и нахранен народ
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Динко и Перата са вече заедно с агитки на Ботев и Локо Пловдив в Асеновград. Днес ще има мазало усещам.
20
9
 
35
 
! Отговори
Somebody преди 6 години
Каква еврозона какви 5 евро - това е изкуствен съюз! А и какво евро ще приемаме с 200 евро минимална заплата... смях! А и то както е тръгнало след 10 години не се знае дали ще има и ЕС в сегашния му вид или просто формална сбирщина на държави и един нов"шенген" - Еврозоната! А и такъв ЕС ли искахме? Криви краставици, щастливи кокошки, блокове санирани с "кашонки", закрити реактори, продадени заводи и най-вече еднополови бракове и европсихария!
19
17
 
8
 
! Отговори
Емгобили Емгоибали преди 6 години
UK излезе, Турция ще влезе в ЕС и баланса ще е спазен :)
18
8
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До q1ХахахааааааааааааааааПак ли го разпадна ЕС, бре? Последно кога казваш ще стане? Нещо за фалита на САЩ и разпадането на НАТО няма ли този път?
17
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източна Европа беше превърната в колония, благодарение на алчни неуспели комсомолски секретари и всичко стойностно беше разпродадено за жълти стотинки. Като закрихте реакторите в Козлодуй какво положително се случи? По зле и от васална страна. Още ли текат преговори за закупуване на един самолет, или два ще бъдат?
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малеее... сега гледам Красимир Кънев от БХК по Канал 3 в тубата от вчерашното му интервю по въпроса за Асеновград. Тоя е за разстрел бре!