Макрон - прогресивен и проевропеец. Не е ли за завиждане?

"Гардиън": Контрастът с Великобритания е отрезвяващ
4 юли 2017 16:38, Елка Василева
30
Макрон - прогресивен и проевропеец. Не е ли за завиждане?
Еманюел Макрон. Снимка: Reuters

Еманюел Макрон отиде вчера във Версайския дворец и провъзгласи френска революция. За тези, които са запознати с френската история, това съпоставяне на място и идея беше пълно с ирония. Речта на френския президент пред новоизбраното Национално събрание и Сената обаче е нещо, което има значение тук и сега, не просто в самата република, а в Европа, също и във Великобритания, пише в. "Гардиън" в редакционна статия.

В определено отношение обръщението на Макрон беше познато за тези, които са изучавали неговия възход. Имаше малко нови политически ангажименти. Тези, които пое той, бяха познати от кандидатпрезидентската му кампания - те включваха намаляване на състава на Националното събрание и други държавни органи плюс, което е важно, отмяна по-късно тази година на наложеното след нападението в "Батаклан" извънредно положение. Повече подробности ще има, когато днес френският министър-председател Едуар Филип очертае законодателната програма на правителството.

Целта на Макрон вчера обаче беше не да омаловажи ролята на Филип, а да зададе тон и да отправи послание. Разликата между речта на президента и тази на министър-председателя е като разликата между речта за състоянието на съюза в САЩ (Макрон възнамерява да изнася подобна реч на всеки 12 месеца) и началото на обсъжданията по речта на кралицата във Великобритания.

Президентът и неговата нова партия спечелиха много мандати (макар и на избори със сравнително ниска избирателна активност), а Макрон е решен ясно да покаже от самото начало своите реформаторски намерения и сериозност. Това, че той обещава "истинска революция" на ценностите и подходите в страна, която, както той каза на друго място в речта си, толкова често не успява да се реформира, показва мащаба на задачата, която си поставя.

Още по темата

Речта на Макрон беше изпълнена с френска гордост, с последователни изтъквания на красивата природа на Франция, нейната велика история и човешки постижения.

Необходимо беше той да направи това, защото според ново проучване 69 процента от французите мислят, че Франция е в упадък (това обаче е подобрение в сравнение с миналогодишното проучване, в което този дял беше 86 процента). Но Макрон умишлено представи нашироко своето патриотично виждане.

Тереза Мей основава своето виждане за "глобална Великобритания" предимно на търговския потенциал на страната, а Макрон спомена, освен всичко друго, френските писатели, художници и музиканти, които "поставят политиката на правилното й място, като ни дават да прогледаме отвъд ежедневните неща до място, което придава величие, красота и дори трагизъм на човешкото състояние".

Това обаче бяха основите на обръщение, което беше много явно прогресивно, с Франция в центъра на "един нов глобален хуманистичен проект", а също и много явно европейско. Макрон е в съзвучие с френското обществено мнение, което решително се настройва против политическата класа в страната. Но той не отрече, че ЕС също се нуждае от реформа и е прекалено бюрократичен. Той атакува неговата "тирания на програми и календари", на която според него е реакция Brexit-ът. Но настоя, че европейското виждане за социална справедливост и хуманистични ценности може и трябва да бъде съживено пред лицето на екстремистката заплаха. Тези думи накараха депутатите да станат на крака. Посланието, че Франция се завръща, трудно можеше да се пропусне.

Трудно е също така да се пропуснат отгласите и контрастите от другата страна на Ламанша. Както Франция, така и Великобритания по различни начини са страни в исторически упадък и отричане.

Но те търсят доста различни пътища за излизане от своите кризи. Франция избра Макрон, зае се с прогресивна реформа и се закотви в една реформирана Европа, а Великобритания гласува за Brexit, преизбра едно пострадало консервативно правителство и сега се стреми да се откъсне от европейските правила, ценности и хора.

Великобритания има отслабен министър-председател, а Франция има президент, който изглежда е избрал за свой модел величествения стил на Шарл де Гол, но преследва цел, която се стреми да бъде едновременно възвишена и практична. Опитът на Мей за силно ръководство в следването на антиевропейска политика се разбива на пух и прах. Проевропейската версия на Макрон оцелява и процъфтява, поне засега. Контрастът е отрезвяващ.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
зузу преди 6 години
До Анонимен Ти пък откъде изскочи? Мислех, че някой ще заплаче за краха на *** демУкрация, за умиращата империя на дявола, за протритите *** на каубоите, а то се намери олигофренче, което да ни бута в очите изкуствена държава, губила всички войни и която съществува по волята на задъхващия се и жесток голям бял брат. Господи, ела си прибери версиите.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция е велика, 1500 години е доминирала Европа и е създала ЕС. Има най-силната армия и е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Териториите на Френската Република се разпростиат върху 12 часови зони - тоест слънцето никога не залязва над Франция! Само уважение!
17
0
 
4
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Западните преститутки съвсем се побъркаха да хвалят Макрон. Смешно е да изсипваш толкова суперлативи за някой, колйто току що е взел властта
16
5
 
2
 
! Отговори
чъки преди 6 години
Франция е голяма.История,култура,общество,свобода,природа,култура и мощна икономика.Франция произвежда абсолютно всичко.Няма ниша в икономиката в която да не са замесени,освен в телефонната индустрия,но тя принадлежи на САЩ.Ядрена сила,независима държава,но също така търсеща сътрудничество и цивилизован диалог с останалия свят.Дано Франция и Германия поведат ЕС напред и успеят да удържат атаките на варварите от САЩ и Русия.
15
0
 
3
 
! Отговори
макроница преди 6 години
Аз отивам на липосукция и ме болимпийски фара
14
2
 
8
 
! Отговори
До списвачите преди 6 години
Айде стига бе. Няма ден в който този Макрон да не го превъзнасяте до небесата
13
1
 
5
 
! Отговори
ми преди 6 години
Само дядо ми мой му завиди.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде само с политически лупинги и разтягане на локуми да се правеше революция??И какво революционно направи досега Макрон??Велик/както и другите де/ на празни приказки,увъртания и увещания!
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние бяхме смешни с президент Роската. Сега франсетата станаха по-смешни с техния Мак(а)рон и Първата дама.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Макрон - прогресивен и проевропеец. Не е ли за завиждане?"---За завиждане е. Особено с такава Първа дама.
9
10
 
7
 
! Отговори
Цецо Враждебеца преди 6 години
Уважавам го защото обича България. Не всеки западен лидер може да се похвали с това. Пожелавам му успех в начинанията.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който завижда не вижда, хайде у лево.
7
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пич и половина е Макрон, едно голямо браво за този Президент на красива Франциа.
6
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да му завиждаме? Че е модерен марксист ли? Точно ляволибералната идея ни доведе ислямизирането на Европа и превръщането на някогашния велик континент в глобален трудов катун, където две-три държави обират човешкия ресурс на останалите.
5
2
 
17
 
! Отговори
111 преди 6 години
Как да не е за завиждане! Но има изход - можем да изпратим на англичаните г-н Плевнелиев. Той е още по-прогресивен и европеец.
4
4
 
5
 
! Отговори
kfjffjkjkjb vfd преди 6 години
Za zavijdane ne e. Toi e kuh kato gradinska lelka pishlio. Palen smeshnik! Bih mu dmachkal maznata mutra!
3
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон виждa във всяка бабичка принцеса и във всеки дядо гвардеец и войник на Франция. Макрон си живеее във свой свят и е напълно изкукал.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон е един от последните не-ислямски президенти на Франция, трябва да го уважаваме!
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция има президент, който изглежда е избрал за свой модел величествения стил на Шарл де Гол---Как му монтират фалшив ореол тия PR-инженери.