Британски министър: Няма да има ефект на доминото в ЕС след Brexit

Великобритания е много по-различна от останалите в ЕС, каза Дейвис
12 юли 2017 14:35, Елка Василева
6
Британски министър: Няма да има ефект на доминото в ЕС след Brexit
Дейвид Дейвис. Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз няма да се сблъска с ефекта на доминото след излизането на Великобритания от него, каза британският министър за Brexit-а Дейвид Дейвис пред в. "Индипендънт".

Дейвис отбеляза, че страховете на Европейската комисия от подобно развитие са неоснователни.

Той подчерта, че Великобритания е "много различна страна" от останалите в ЕС и е решила да напусне заради уникалното си влияние по света.

Министърът отбеляза, че в началото на преговорите между Лондон и Брюксел за условията на Brexit-а е имало трудности заради разговорите за необходимостта Великобритания да бъде наказана за оттеглянето си от съюза.

Според него причина за това е, че редица членове на ЕК не искат да позволят на Обединеното кралство да получи каквито и да било придобивки от Brexit-а, тъй като това може да стане причина подобна стъпка да предприемат и други страни в блока.

Винаги съм смятал, че това е напълно безпочвен страх. Не смятам, че някой ще ни последва по този път, ние сме съвсем различна страна. Струва ми се, че най-близка до нас е Франция, но тя не възнамерява да напуска ЕС, добави Дейвис.

В. "Индипендънт" отбелязва, че мнението на министъра се различава съществено от прогнозите на редица политици, включително президента на САЩ Доналд Тръмп, който не изключи възможността примера на Великобритания да последват други страни в съюза. Вестникът напомня, че бившият водач на националистическата партия ЮКИП Найджъл Фараж заяви, че Brexit-ът ще предизвика ефекта на доминото. След нас ЕС ще напуснат и други страни в Северна Европа начело с Дания, е предупредил Фараж.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
До анонимен :Така е, но колкото по нависоко си, толкова повече боли когато падаш.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дсе 2Виж ти! Те щяли да плачат ама с български сълзи! Ай, ти още ли не си разбрал че "патиланското" царство е България? :))))))))))))))))))))))))
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време ракията държеше хората по селата. Лондон се напълни с учтиви хора - peasant in London = pLeasant, и Брекзита незакъсня. Скоро и в Европа. Само се чудя защо още не са почнали граждански войни? Толкова много селяни са там, че гражданските войни са невъзможни? Може би не са се събрали фенове на Blackburn и затова.Интересно ако в Лондон има гражданска война, дали след това Биг Бен официално ще стане на минаре, или просто средноизточни демократи ще продължат да подържат Premier League?
1
2
 
4
 
! Отговори
Дсе преди 6 години
И Дейвид и Дейвис ще плачат за ЕС.