ЕС въвежда лиценз за вноса на антики

Брюксел: Терористите се финансират от изкуство и удрят Европа
13 юли 2017 21:16,
6
ЕС въвежда лиценз за вноса на антики
Снимка: Reuters

Европейската комисия поиска въвеждане на лицензионен режим за внасяне на произведения на изкуството и антични предмети от държави, които не са част от ЕС.

Причината е многобройни доказателста, че терористични групи като "Ислямска държава" измъкват антиките от Сирия, Ирак и Мали и ги продават в Европа, а с парите финансират атентатите в ЕС.

"Не приемам, че се крадат антики и се продават нелегално в Европа, за да се финансират атаки срещу европейските граждани", заяви митническият еврокомисар Пиер Московиси, който е автор на предложението.
Еврокомисията предлага от 1 януари 2019 г всички лица и институции, които се занимават с антични предмети като музеи, галерии, аукционни къщи, арт дилъри, търговци, археолози и др., да трябва да лицензират вноса на предмети, създадени преди 1769 г.

Лицензите ще се издават от европейската държава, в която ще се внася предметът и ще трябва да се получат преди той да стигне до съответната митница.

ЕС е забранил вноса от Ирак и Сирия, но ограниченията не се простират върху културни предмети, което се използва от терористите и трафикантите, поясни Московиси. Някои държави са засилили мерките срещу крадците на антики, но други не са и така пренасочват каналите през своя територия. Ето защо ЕС иска да се намеси като разпростре правилата върху цялата територия на Съюза.

Новият режим за лицензиране ще се прилага спрямо вносителите на находки от археологически разкопки, древни ръкописи, останки от исторически паметници, произведения на изобразителното изкуство, колекции и антики.
За да могат да се внасят в ЕС тези предмети, те първо ще трябва да получат разрешително за това от съответните компетентни власти. То ще се отнася, както за предметите, които се внасят през митницата, така и за тези, които се оставят в безмитните зони, съобщи Московиси.

За останалите културни предмети, включително колекции от марки, препарирани пеперуди и хербарии, монети, печати, картини, религиозни предмети, гравюри, книги, филмови и аудиоархиви, инструмени и собственост на известни личности, ще се изисква предварително да се изпращат клетвени декларации, че те са били изнесени законно от съответната държава. Те трябва да бъдат придружени със снимка и параметри на предмета, за да може той да бъде идентифициран. Ако такива липсват, митниците ще могат да конфискуват и задържат обектите.

Предложената еврорегулация следва мерки, взети вече от властите в Германия и Франция, където се изисква сертификат за произход от държавата, от която се внасят предметите.

В последните години талибаните разрушиха статуи на Буда в Афганистан, атакуваха гробниците и мавзолеите в Тимбукту, а "Ислямска държава" разруши храмови комплекси в Палмира. Културни паметници от тези държави зачестиха да се предлагат на търгове или директно на частни колекционери, като според разузнавателните служби, те са се превърнали в сериозен източник за финансиране на терористични групи и въоръжени групировки. Московиси заяви, че те са се превърнали в "бизнесмени" и буквално "измитат" всички антики от териториите, които владеят.

По официални данни, пазарът на произведения на изкуството и на антики в света е около 56 милиарда евро, като сделките, осъществени в Европа през 2016 г са за 19 милиарда евро. Смята се, че между 80 и 90% от търгуваните предмети на изкуството са с незаконен произход. Черният пазар на антики е сравним само с този на наркотици и оръжие, твърди ЮНЕСКО.

Предложената регулация трябва да бъде одобрена за от страните членки на ЕС и от Европейския парламент, което ще стане най-вероятно по време на българското председателство на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2019 ехееееее що вода ще изтече
4
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
В Берлин от десетилетия съществува....Пергамон музеум.Драги евро/по избор/ци,експонатите в този музей отговарят ли на този,хмм.."лиценз",или за откраднатото отдавна от вас не е необходим?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""ЕС въвежда лиценз за вноса на антикиБрюксел: Терористите се финансират от изкуство и удрят Европа"Това е като да откриеш, че Земята е кръгла, топлата вода и колелото през 21-ви век и си въобразяваш, че си успял навреме. Ето колко неадекватни човечета си въобразяват, че могат да управляват ЕС.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клетвена декларация за износ на пеперуди на топлийки. Това звучи направо сюрреалистично. А уж Юнкер щеше да е голям за големите неща и малък за малките
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ислямска държава" измъкват антиките ... ги продават в Европа, а с парите финансират атентатите в ЕС...пълни глупости! ако продават антики, то е не защото им е поръчано да ги изнесат за да ги продадат на поръчителите, а не защото щеле да имат пари за още атентати. Те ако ще правят атентат "заради идеята" - пари не им трябват. Само, че атентатите никога не са били "за идеята", а са били поръчкови...