Освен ако не стане чудо, Ангела Меркел е недостижима

Германците със стабилни нагласи преди изборите на 24 септември
Обновена: 21 юли 2017 07:51 | 20 юли 2017 22:51, Елка Василева
45
Освен ако не стане чудо, Ангела Меркел е недостижима
Мартин Шулц и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Канцлерът Ангела Меркел има 18% преднина пред кандидата на социалдемократите Мартин Шулц. На практика тя е почти недостижима, освен ако не стане някакво чудо. До парламентарните избори в Германия на 24 септември не остава много време, пише Дойче веле.

Тактиката на кандидат-канцлера на Социалдемократическата партия (ГСДП) Мартин Шулц изглежда напълно правилна. Именно той беше човекът, който в последно време представи една концепция за развитие на образованието и друга за вътрешната сигурност, оповести планове за реформа на пенсионното и данъчното дело и призова за задължителни държавни инвестиции в инфраструктурата.

Но всичко това явно не му донесе никакво предимство, дори напротив: според последното допитване на Института за проучване на общественото мнение "Форза", ХДС и канцлерката Меркел водят с огромна преднина пред социалдемократите на Шулц. Ако сега биха се състояли избори за Бундестаг, 40 на сто от германците биха гласували за ХДС/ХСС и само 22 на сто - за социалдемократите, сочи допитването.

Нагласите вече са трайни

Излиза, че след необичайния подем в одобрението за Социалдемократическата партия през пролетта на тази година сега тя е отново там, където беше, преди да номинира Шулц като кандидат за канцлер.

"Тази нагласа вече е стабилна и трайна", посочва Петер Матушек от Института "Форза". Според социолозите Шулц първоначално е успял да спечели голяма част от разочарованите привърженици на Социалдемократическата партия, но огромната му популярност в началото на годината е стреснало симпатизантите на ХДС/ХСС и ги е мобилизирало.

Според Матушек особено недвусмислен е следният резултат от допитването: "На въпроса кой най-добре би управлявал страната, едва 9-10% от анкетираните сочат Социалдемократическата партия, докато 30 на сто се изказват в полза на ХДС/ХСС".

Към социалдемократите и техния кандидат-канцлер Шулц избирателите очевидно изпитват значително по-малко доверие, отколкото към канцлерката. Допитването сред 2500 представително избрани граждани е проведено миналата седмица.

Според прогнозите на "Форза" гласовете, които биха набрали ХДС/ХСС и СвДП, ще са достатъчни за сформирането на коалиция. Предполага се, че либералните демократи ще получат 8% от гласовете, което би им позволило отново да влязат в парламента. Зелените навярно ще съберат също 8%, а Лявата партия - 9%. За дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" биха гласували 7% от избирателите. Чисто математически, коалиция между социалдемократите, Зелените и Лявата партия не би била възможна.

"Държавата подцени опасността от ляв екстремизъм"

Насилието, което заля Хамбург по време на срещата на върха на Г-20, когато се стигна до сблъсъци между полицията и хиляди леви екстремисти, предизвика огромно възмущение и разгорещени дискусии в Германия. Заговори се за погрешна тактика на полицията, за провал на Хамбургския сенат, в който управляват социалдемократите и Зелените.

Вътрешният министър Томас де Мезиер /ХДС/ беше заявил, че дори мирните демонстранти, които са оказвали помощ или са прикривали насилниците, също носят вина за станалите безредици.

Според допитването на "Форза" обаче неговото мнение споделят едва 26 на сто от анкетираните. Затова пък 52% от тях са на мнение, че държавата е подценила опасността от ляв екстремизъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 30Изобщо Меркел не е невинна. Тя е в основата, лицемерна предателка на страната си и на Европа, в изпълнение на нарежданията на черните гарвани на света. Херостратова слава. Тя изпълнява страшната доктрина за глобализиране на световното население, за унищожаване на индивидуалността, за ливидиране на различността, която движи развитието. И да направят от хората автомати със заменимо съзнание, безмисловни изпълнители на чужда воля..
26
2
 
1
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
До ПиночетТатарлон, то и Ле Пен щеше да печели във Франция и Вилдерс да взима 50 депутата в Холандия ама какво стана?
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, браво на германците, нема що. Халал да им е. Още може. още...
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе тя и килъри беше сигурна, ама ко стана...
23
2
 
11
 
! Отговори
Й.СТАЛИН преди 6 години
"Не е важно кой гласува,важно е кой брои бюлетините!"
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо хвърляте цялата вина върху Меркел,като тя беше просто участник,като много други?
21
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма недостижими, всеки ще си получи заслуженото рано или късно.
20
5
 
13
 
! Отговори
Ирина Дочева преди 6 години
Крайно време е г-жа Меркел да абдикира. Нейната партия ХДС трябва да изтрие буквата "Х" от акронима си, защото няма нищо християнско в тази партия.Жалкото е, че гласът на разума рядко надделява над навика на германците да избират години наред една и съща партия. Побеждава винаги по-силният, а тя е слуга на силните.
19
9
 
12
 
! Отговори
ФХ преди 6 години
Много ми е смешен Бай ***, дето много разбира и дава акъл на Европа, но собствената си *** не може да оправи.
18
4
 
2
 
! Отговори
ADOLF HANS преди 6 години
GERMANISTAN,DJAMIATA,ZABULENITE KADANI,MAGARETA VMESTO BMW.....USPEH NA MERKUL.
17
2
 
11
 
! Отговори
Някой преди 6 години
До Анонимен23Много сте прав(а). И аз ми хрумна веднага случаят в САЩ, където уж Хилъри нямаше шанс да загуби изборите, но накрая вечерта яде саксофон по главата.
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така говореха и за Хилъри Клинтън. И какво стана, чудо ли беше?
15
5
 
20
 
! Отговори
Яница преди 6 години
Все повече хора, живеят в тежки материални условия, или иначе каэано, не могат да эадоволят елементарни битови потребности!!! Хора живеещи в НЕДОИМЪК, и да си поэволят да се ХРАНЯТ РЕДОВНО!!! Европа, се напълни умишлено с други видове хора главореэи - антихора!!! Това е мотото на НЕОЛИБЕРАЛНАТА ГЛОБАЛНА ОЛИГАРХИЯ и партията на фрау МЕРКЕЛ!!!
14
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТЪЙ КАТО ГЕРМАНИЯ УПРАВЛЯВА ЦЕЛИЯ ЕС!! И АКО ТОВА БАБЕНЦЕ ОСТАНЕ !!!ЯВНО ПРОМЯНА НЯМА ДА ИМА!!! СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА УЧИМ АРАБСКИ ТАКА СЕ ОЧЕРТАВАТ НЕЩАТА
13
4
 
35
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ако не стане чудо, германия е най новия халифат на тази планета, няма лошо, но нека да не канят останалите 26 държави в него с шмайзер в тила..
12
6
 
19
 
! Отговори
SS преди 6 години
Германците са превърнати в марионетки и слуги на краварите а арабите и амуджите ще ги претопят
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
германците са със супер промити мозъци вече.няма спасение,освен ако не си издигнат германец за канцлер.
10
4
 
30
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Има си хас, да е достижима? Като има толкова"здраво рамо" от янките, кой ще я достигне?Същата история е била и между 1923 и 1933 год. И вече след това съвсем е хвръкнал във висините един друг германски канцлер!! Защо никой не го достигна до1941 год? Те времената се менят, променят се условията , но хората си остават човеци !!!За това казваме, че историята се повтаря, а човекът никаква поука не си взема !
9
3
 
20
 
! Отговори
комитата преди 6 години
то едни германци -сбирщина отвсякъде
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социал-демократите,както и либералите и демократите, по цял свят не са "леви",а "леваци",с "дефазирани" относно реалността представи и идеи! За разлика от истинските комунисти,които делово,по "американски" ,ясно и точно формулират проблемите и ефективно ги решават - Маркс,Енгелс,Ленин,Сталин,Кисинджър, Бжежински, "леваците" най-напред създават практически нерешаеми проблеми и по системата "има едни средства за усвояване" организират войни и революции,за да "усвоят" средствата лично!