ЕК прогледна: Картофки, кафенце... акриламидът в тях убива!

Вредното вещество е установено в тях още преди 15 години
21 юли 2017 07:07,
42
ЕК прогледна: Картофки, кафенце... акриламидът в тях убива!
Снимка: flckr

Еврокомисията взе на мушка пържените картофи и кафето заради вредното вещество акриламид, в термично обработени храни, сочи съобщение на сайта й.

ЕК ще изисква от производителите да прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид в храните. Предложението е гласувано на 19 юли от държавите членки, информира ЕК.

Акриламидът е канцерогенно вещество, което се получава от естествено съдържащите в храните захари и аминокиселината аспарагин. Това става при пържене и печене на високи температури на храни като картофи, зърнени, кафето и неговите заместители.

След като започне да действа новият регламент, производителите ще прилагат задължителни мерки за намаляване на наличието на акриламид, като те ще са съизмерими с големината и характера на предприятието.

Договореният текст ще бъде изпратен на Съвета и на Европейския парламент, които ще имат три месеца, за да го разгледат, преди да бъде окончателно приет от ЕК. По всяка вероятност регламентът ще влезе в сила от пролетта на 2018 г., пише "Монитор".

Комисията също така планира незабавно след приемането му да започне обсъждания за допълнителни мерки, като например определянето на максималните нива на акриламид в някои храни.

Наличието на акриламид в храните бе установено преди 15 години. Изследвания, потвърдени от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) през 2015 г. сочат, че настоящите равнища на консумация на акриламид будят опасения, защото в последните години те не показват последователно намаление. Освен това има големи различия при прилагането на доброволни мерки от производителите на храни за ограничаване на акриламида в тях.

През миналата седмица наднормени количества от вредното вещество бяха открити дори в детски бисквити, произведени в Белгия. Партида от тях бе попаднала и в България. В началото на 2016 г. известна марка лютеница у нас бе набедена за съдържание на акриламид.

Изследвания са установили още, че синтезът на веществото по време на термична обработка се намалява със специална мая, витамин В3, полифеноли, екстракт от розмарин, лимонена и други хранителни киселини.

Според Световната здравна организация в чипса вредното вещество е 1343 микрограма на килограм, в печените или пържените картофи - 330 мкг/кг, в кафето - 200 мкг/кг, в сухите зърнени закуски (мюсли) - 150 мкг/кг, в бисквитите, сладките и сухарите - 142 мкг/кг, в пилешкото - 52 мкг/кг, в рибата и морските продукти - 35 мкг/кг, в хляба - 30 мкг/кг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21.На български не се казва содиев нитрат, а натриев нитрат. И от него има и по-страшен химикал - натриевият нитрит. Той образува нитрозамини при готвене или в средата на стомаха. А нитрозамините всички знаем какво правят.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комисията няма ли да започне да се занимава с нещо разумно най накрая,например не да забранява пържените картофи, ами бежанците ??!
32
1
 
5
 
! Отговори
edin преди 6 години
Не е проблема в пържените картофки а в какво и как са били изпържени. За да се повиши производството и печалбата се правят много компромиси с качеството. Изполва се висока температура за да се съкрати времето и това води до оразуването на вредни вещества. Затова е по-добре да отделяме повече време в кухнята и да внимаваме с готовите храни от супера.
31
2
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Джихадът не е обявен за вреден....ИНШАЛЛАХ!!!
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не яжте и не пийте,защото няма нищо на сто процента безвредно..!Другият вариант е да не ви пука!И без това,политиците ни не искат да има пенсионери в държавата!
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте да дойдат ГМО-тата след СЕТА.Тогава ще плачете за акриламид. Но пък някъде зад океана ще блаженстват и хич няма да им пука, че са измрели някакви ***. За сметка на това ще имате ПРАВО да идете в Канада :))))))))))))))))))))))))).... ама няма да имате пари и здраве :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
28
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фритюрник затова не използвам.
27
2
 
9
 
! Отговори
консуматор преди 6 години
Всеизвестно е, че всичко в големи количества е вредно.Става въпрос за препичане на продукти , не само картофи и кафе/ ? /, но и на месо,риба ,ядки и др.Тъмнокафявият до черен цвят корица, е вредна и съдържа акриламид.От химията е известно, че амидите са в състава на алкалоидите.Не трябва да ги консумираме често.Които е възможно трябва да се сваряват, а не пекат.
26
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...какъвто винаги е бил - яжте пресни зеленчуци, не тъпчете полуфабрикати и пържени мазночи и храни и то тялото само ще се справя...А те щели да го борят с нови химикали...Не казват на хората - хранете се здравословно и яжте пресни зеленчуци и по-малко ***, ами не, компаниите да продължат да си продават чипса, ама вече ще е натъпкан с анти-химакални химикали...да живей вИликия ЕС...
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ко стана ся? Ще борят едното вещество с други вещества и то изкуствено вкарани. Акриламидът се детоксицира от тялото през естествената цитохромна П450 ензимна система. Е къде е тогава проблема? Проблема е в това, че 1. ядат се много *** (чипсове, пържени храни), които претоварват системата. 2. ядат се малко качествени храни, които съдържат веществата нужни за този естествен пречистват процес - основно крициферните зеленчуци и варивата - зеле, броколи, боб, леща. Изводът какъв е?
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си взимам кафе мляно за кафемашината - Бианчи силвър (сребро) и 100% робуста съдържа. Знам, че зърната Арабика са по-качествени, но като вкус Робустата повече ми харесва. Пробвала съм и Бианчи - голд - и Арабика, и Робуста съдържа, като даже първото е повече, но не ми харесва. Кафе Давидов съм взимала и то е 100% Арабика, също не ми харесва вкусът. А зърната на Робустата са доста препечени, та не знам...
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Maks 25Ясно е че всички умираме но също е ясно че едни ще се наслаждаваме на живота а други като теб ще го прекарат в мъчения по болноци......
22
2
 
11
 
! Отговори
криви са сметките преди 6 години
на ЕК, преди време казаха, че и кривите краставици не стават за ядене, ама после какво стана - обърка ли се били, та така и с картофите и кафето сега.
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но ЕК продължава да спи вече почти 30 г. за добавянето на содиев нитрат в шунката, който я прави розова. Веществото е силно токсично и канцерогенно. Но ЕК все още се прави, че не чува за проблема, въпреки че е от десетилетия.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Да ... живота .
19
6
 
12
 
! Отговори
Maks преди 6 години
Никой не се е измъкнал жив от живота, дали ще е малко по-рано или малко по-късно е без значение, затова ще си хапвам пържените картофки и ще пия бира, и до тогава, до когато ми е отредено .
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото повече такива регулации допускаме, толкова по-лошо ще бъде качеството на живота ни.Въобще не пише какви са мерките, сигурно ще ограничат температурата на фритюрниците до 110 градуса.
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От столетия хората знаят да си изтискват сок от лимон над пържолата. Те сега чак открили че с лимонена киселина печените меса не са чак толкова вредни.
16
4
 
7
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
Това,че нещо се яде от хиляди години,не означава,че не е вредно.Въпреки,че имам много по-важни неща на които трябва да се обърне внимание,но няма.А за кривите краставици,те се получават заради лош баланс на влагата в почвата и има по-голяма вероятност да горчат,не че съм фен на тая *** мярка.
15
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От картофки и кафе не съм умрял. Най-много ме убиват българските политици, които ни държат в бедност.