Брюксел проверява Германия по сигнал за автокартел

Сведенията са за Volkswagen, Audi, Porsche, BMW, Daimler
Обновена: 23 юли 2017 08:28 | 22 юли 2017 21:38,
16
Брюксел проверява Германия по сигнал за автокартел
Снимка: Reuters

Европейската комисия проверява сигнали за съществуването на картел между големите германски автомобилостроители. Това съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Европейската комисия и германското бюро за борба с картелите получиха сведения" за евентуален картел между германските автомобилостроители Фолксваген (Volkswagen), Ауди (Audi), Порше (Porsche), Бе Ем Ве (BMW) и Даймлер (Daimler), "които се проучват от Комисията", съобщи ЕК.

"На този етап ще е прибързано да се правят повече предположения. Европейската комисия и националните власти по въпросите на конкуренцията са в тясно сътрудничество по този тип дела", добави говорител на ЕК.

След проверката Европейската комисия ще прецени дали да започне разследване, което може да трае години, преди да бъде наложена финансова санкция.

Вчера германският седмичник "Шпигел" обяви, че Фолксваген, Ауди, Порше, Бе Ем Ве и Даймлер са образували картел още през 90-те години и са съгласували например ограничаването на вредни емисии при дизеловите автомобили.

"Шпигел" се позовава на документ, който Фолксваген е подал пред антимонополните власти през юли 2016 г. В него се посочва, че има подозрение за действия, нарушаващи антимонополното законодателство. Според седмичника Даймлер също е направил подобно доброволно самопризнание.

Политиката на ЕК насърчава фирмите сами да й предават вътрешни доказателства за наличието на картел. Първата фирма член на картел, която доброволно се разкрие, избягва глобата.

На 19 юли 2016 г. Европейската комисия наложи глоба от 2,93 милиарда евро на четири европейски компании за производство на камиони по обвинение, че те в продължение на 14 години се договаряли помежду си на какви цени да продават камионите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
2
 
! Отговори
Wlvrn преди 6 години
"Бе ем ве" много сте ми смешни когато пишете така бай гановци
12
0
 
14
 
! Отговори
До бивш преди 6 години
Ми добре сме. На село съм си. Ям домашни зеленчуци, пия биричка под беседката на сянка и преди малко си измих пежото, щото сряда отивам до халкидики на моренце.Ти баце праиш ли бургери?
11
0
 
2
 
! Отговори
hehe преди 6 години
geil ge
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами...номер 7 го каза правилно и точно.
9
0
 
21
 
! Отговори
българина преди 6 години
Голям праЗ, то само това да им беше проблема на германците. Църните новодошли ще им сглобявят таратайките така или иначе, и никакъв картел няма да ги спаси от това което ги чака след 15г. Каквото ти е населението такава ти е държавата и икономиката
8
3
 
11
 
! Отговори
Немска му работа преди 6 години
Хубава работа, ама немска
7
0
 
12
 
! Отговори
Поздрави на Дойчланд преди 6 години
Благодаря добре сме.На морето е яка жега...
6
6
 
6
 
! Отговори
Тъп преди 6 години
Уважаеми г-н Бивш,научете се да пишете грамотно!!!
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
три бири за бившия .много точно - БА ЛЪ ЦИ
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКасае ни,защото всичко влиза в Европейската каса,просто се удря по икономиката на Европа.Та това са най-добрите автомобили.
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас какво ни касае? Все по 3 бона ще ги купуваме след 30 години
2
22
 
18
 
! Отговори
бивш преди 6 години
поздрави от Дойчланд , как е там в България ? Дерзаете ли ? балъци :) бъдете живи и здрави .
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като нямат Марешки да им пусне евтини камиони и поршета...