България трябва да вземе 1300 бежанци до септември

Европейският съд отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу квотите
26 юли 2017 20:15,
109
България трябва да вземе 1300 бежанци до септември
Снимка: архив Reuters

България има да изпълнява квота за прием на бежанци от Гърция и Италия за още 1302-ма души, обяви Европейската комисия днес.

Временният механизъм за преразпределение, приет във върха на миграционната криза през 2015 г., за да се облекчи положението в граничните страни, подложени на най-голям натиск, изтича в края на септември.

"Напълно е възможно дотогава всички готови за изпращане бежанци, да бъдат разпределени", заяви комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според него в Гърция имало още 6800 души с право да бъдат преразпределени във вътрешността на ЕС, и още 5000 в Италия.

До момента по схемата са разместени 24 676 души. Като България е взела общо 50 бежанци от Гърция (трима нови през юни) и нито един от обещаните 160 еритрейци от Италия.

Досега правителството се е ангажирало да приеме общо 890 души от двете държави.

Аврамопулос заяви, че дори схемата да приключи, както е предвидено в края на септември, "правните задължения на страните членки няма да приключат". Той отказа да уточни какво означава това и дали Еврокомисията се подготвя да удължи действието на квотите. То трябва да бъде одобрено с квалифицирано мнозинство от страните членки.

Европейската комисия даде днес последно предупреждание на Унгария, Полша и Чехия, които отказват да вземат бежанци, да се включат към схемата. Ако те не го направят до септември, Брюксел ще ги прати на европейския съд да им определи глоба за нарушения.

Еврокомисията стартира наказателната процедура през юни на основание, че Полша и Унгария досега не са приели нито един бежанец, а Чехия не е заявявала готовност за прием от 1 година.

Решението на Комисията съвпадна с произнасянето на генералния адвокат на Европейския съд в Люксембург по жалбите на Унгария и Словакия срещу въвеждането на квотите. Неговото мнение е предварително, но окончателната присъда обикновено не се различава от позицията му.

Според адвоката квотното разпределение "допринася ефективно и пропорционално" за облекчаването на ситуацията на Гърция и Италия. Той дори обяснява частично слабата ефективност на квотите с факта че държави като Словакия и Унгария не го изпълняват в нарушение на задължението за солидарност между страните членки.

Окончателната присъда се очаква наесен.

Отделно от квотите за преразпределение, еврочленките имат решение да вземат 22 000 сирийски бежанци от лагерите в Турция и околните държави. От тях досега са прехвърлени 17 179. Страните, които досега не са взели хора от лагерите, сред тях и България, са призовани да си изпълнят ангажиментите до есента. София е обещала да приеме 50 души.

Еврокомисията чака до края на септември и заявки за доброволно приемане на бежанци, директно от Северна Африка срещу обещание за отпускане на 10 000 евро за всеки пристигнал.

Европейската комисия съобщи още, че е изпратила писмо на италианския премиер Паоло Джентилиони, с което му обещава до 100 млн евро спешна помощ и 500 служители, които да ускорят репатрацията на мигрантите, на които не се полага закрила в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
12
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 6 години
Падат се по 1 човек на ГЕРБ - да си ги водят в Хотелите за Сервитьорки или Камериерки , Симеонов може да ги направи без Клас и в Харманли в Хотела да обслужвт Бежанци . Шегувам се - днешния формат на Народно Събрание е като Предварителен Арест .
18
0
 
18
 
! Отговори
160 преди 6 години
" от обещаните 160 еритрейци от Италия."Ето новите лекари идват, споко народе продължавай да спиш зимен сън.
17
0
 
10
 
! Отговори
САЩ преди 6 години
Жени с деца или само мъже ?
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В англоезичните страни е известна стратегията "boil frog" (сварена жаба) - ако пуснеш една жаба във вряща вода, тя изскача веднага, но ако я пуснеш в студена вода и след това започнеш да загряваш водата - жабата остава до като се свари.Точно тази стратегия, играят срещу нас - сега малко мигранти, догодина малко и така до като не ни задушат и претопят окончателно ....
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавие - "Полша отговори: Не приемаме шантаж от чиновници на ЕС!"Който ги е поканил или е решил да влязат в Европа,да си ги вземе у дома си! Нито емигрантите искат да стоят в бедните ни държави,нито ние сме ги канили.
14
0
 
11
 
! Отговори
знай преди 6 години
До Kaпитан Петко Войвод Ето за това ни приеха в ЕС а не за черните ни очи
13
15
 
3
 
! Отговори
Исмет преди 6 години
Добра новена бисмилях
12
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука от Банкя да си ги взима при него. И така има 4 тона суджук, ще има с какво да ги храни. Защо са ни тези аллахакбаровци? Да не мислите, че ще станат християни или ще работят? Те не обичат да работят а обичат да правят деца. Това им е работата цял живот, да помпат пингвините и да сучат мустаци. Не ни стигат и ***, сега и тези гъзодупци. Да си ги взима у Банкя. Да го храни дъщеря му. Така дреме без работа по цял ден.
11
6
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До АнонименНЕ С КАМЪНИ А С ТОЯГИ И АТАКА ВСЕНАРОДНА БЪЛГАРИЯ ОТИВА НА БУНИЩЕТО
10
1
 
23
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Пък за тези 1300 най много патриотите ви ще се порадват...Виж и оная мадама са пуснали...бизнес ще има и за полицаи и за др. държавници...не се бутайте...има за всеки:-)
9
11
 
5
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
Няма не искам...няма недей...щом ти заповядват...ставаш послушник!1300 глави не са нищо колеги...даже няма да ги усетите...няма да боли байчовата! Айде айди мина :-)
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зя съжаление не сме Полша или Унгария. Нашите наведани управляващи не знаят друго, освен винаги да са съгласни.
7
1
 
31
 
! Отговори
Дааа преди 6 години
Дааа и още 15000 другата година. Започва се, с малко за да не се задавим а после ще ни го подадат целия.В Италия само за 4 месеца са прекарани с лодки 89000. Вдичко от разни организации субсидирани от Сорос.Тиквата кво казва по въпроса? Днес 1300, утре 15000. Събуди се Българино.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде да са ви честити. И не се надявайте, че са последните. Баце ни занимава със суджуци и глупости, но си реди работата с бежанците.
5
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
az sam saglasen da se priemat i 100-200 000 beganzi zashtoto stranata ni demografski se sriva.
4
3
 
28
 
! Отговори
HEAVY METAL преди 6 години
Някак си не съм съгласен, да си ги взимат в западна Европа, в арабския свят и анадола....
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки депутат се падат по 5-6 човека. По едно семейство ще приемат в държавните си апартаменти.
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да измислим начин да се настроят ромите срещу бежанците, тогава може и да тръгне напред тази държава. Най-напред обаче веднъж завинаги трябва Бойко Борисов да бъде изхвърлен от политиката, дано това се случи на 11 Септември, ако не - с камъни.
1
4
 
34
 
! Отговори
Kaпитан Петко Войвод преди 6 години
Никакви ултиматуми от ЕС!Закривай!