Германия иска от милиардите, предназначени за роми у нас

Германски министър: В България ромите изобщо не се приемат!
8 авг 2017 16:15, Елка Василева
118
Германия иска от милиардите, предназначени за роми у нас
Снимка: архив, Reuters

Германия опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България, пише британският вестник "Дейли експрес".

Йоахим Щамп - министър за интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, заявил, че Румъния и България не използват както трябва средствата от Европейския социален фонд, предназначени за ромите.

На България, където живеят 750 000 роми или 9,94 процента от населението, са отпуснати 6,5 млрд. лири стерлинги за периода 2014-2020 г., като 4,6 млрд. идват от Европейския социален фонд (ЕСФ).

На Румъния са отпуснати 20,7 млрд. лири стелинги, като 14,4 млрд. идват от ЕСФ, за същия период в помощ на нейното ромско население, което надхвърля 1,1 милиона души или над пет процента от общия брой население.

Според Йоахим Щамп двете страни отказват да използват парите за ромите, затова тези средства трябва да бъдат пренасочени към Рурска област. Този регион в източната част на провинцията Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата градска зона в Германия и третата по големина в ЕС. В двата най-големи градове на тази област - Дортмунд и Дуисбург, живеят най-много имигранти от Румъния и България, пише "Дейли експрес".

Щамп е заявил пред германската медийна група ВАЦ: "Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург".

"Дейли експрес" цитира Щамп да казва, че в България ромите изобщо не се приемат: "Те са третирани като пета категория граждани. Образованието на децата не е гарантирано там. България трябва да разбере, че ако продължава да позволява това, проблемът ще се задълбочи".

Британският вестник припомня, че Румъния не е успяла да използва дори една пета от общо 17,8 млрд. лири стерлинги за ромската общност, предвидени в предишната бюджетна рамка за периода 2007-2013 г.

/БТА/


118
Още по темата: ГерманияРумънияроми
Още от ЕС
България извън евродрамата с отровените яйца, засега
Напиши коментар Коментари
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека вземат всичките пари, ама в комплект с тях и субектите за които са предназначени и да си ги интегрират при тях
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ъъъ...
92
1
 
6
 
! Отговори
А?! преди 1 седмица
Кат са толко можещи що не интегрираха нашите тъмни и нервозни дето ритат бели по стълбите в метротрото?
91
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Германия взе българските пазари, земеделие, промишленист, взе работата на ромите, сега иска и мижавите пари за тях да вземе. Не са ли нагли?
90
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо се отпускат милярди за ромите, с какво са по специални от другите хора. В България живеят турци, руснаци, украинци дори и африканци, но се итпускат пари само за ромите?!?--- tova e podgotovka za raztsepvaneto na bg ste vidis tiya buntove na tsi..nite ste zacestyat i ste gi viorajat
89
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
виждам как България потъва в ци.ган.иза..ция наложена ни от ЕС
88
4
 
4
 
! Отговори
муспи преди 1 седмица
От Индия информация: Чува се че имало възможност, макар и минимална, България да върне ромите в историческата им родина!!! Ако това чудо стане, Индия ще вдигне такава стена, каквато света не е виждал, а километри пред нея ще се стели килим от атомни пехотни мини!
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мангаломилиони демек ... цига...така де "ромите' си останаха ман.. така де "роми" ... а парите пак потъбаха някъде.
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Боко и некадърната му прислуга от МОН и министерството на социалните мислят ,че ще могат да излъжат ЕС по усвояването на парите за ромска интеграция . Само че самите роми бягат в Германия , Испания , Италия и най- вече в Англия- нормално е тези страни да си искат парите , защото реално те правят опити да цивилизоват тази пап..лач .Тези роми ,които остават тук са зле , ама много зле от всяка гледна точка, но ..забележете - спазват се гражданските им права да гласуват ЗА НАС
85
2
 
16
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Да вземат и парите и ромовете да ги опитомяват, но просто няма такъв шанс!
84
2
 
14
 
! Отговори
муспи преди 1 седмица
Германия също моли, ако се стигне до депортация на ромите, да им изпратят и Бойко Борисоф.
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проблема не е само ромски,както се опитват да ни убедят,проблема е икономически!Не само ромите,но и съществуват и българи в ситуация подобна на ромите.
Толкова елетроника наблъскаха навсякъде,човек не може да пръ–дне,вече и чипове поставят на някои деца в училищата,а една прозрачна електронна система няма за приходи и разходи,за всеки евроцент или лев къде отива НЯМА!Няма прозрачен отчет!Никакъв!Няма и система за контрол над корупцията и мафията!
82
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не се бъзикайте с Германия, там ще изчезнат за една нощ, когато му дойде момента.
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да не са двойно повече ромите, само... то да бяха толкова, човек да се радва.
80
5
 
9
 
! Отговори
еврофил преди 1 седмица
германците всеки ден ме убеждават, че са противни пе..ли!
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е как ще се почустват Българите от ромски произход ако им отпуснат 13 млрд лева/13 000 лева на човек ли идва за 7 години/.То ако е така всички да се пишем роми.
78
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Опаа..значи има пари,а ни карат нас бачкаторите да плащаме
тока, водата и помощите на сиуксите?На всичкото отгоре нямат срама от пенсионерите.
Хорицата затънали в немотия също плащат.
Няма дълго да продължи.Извинения няма да се приемат.
77
0
 
24
 
! Отговори
Не е вярно това, че преди 1 седмица
парите не стигат до ромите.
Повечето от парите за интеграция потъват в джоба на ромските босове.
С друга част от тези пари им се организират какви ли не курсове, за да се ограмотят и да получат професия, но те ги посещават само ако им се даде нещо в брой и пак негодуват,защото според тях изразът"Парите за интеграция на ромите да се дават на ромите" означава тези милиарди да се разпределят на калпак и да им се изплатят като соц. помощи.
Помните ли екютата от 1990-1991 г.? Не излязоха от кръчмите!
76
0
 
19
 
! Отговори
Ицо преди 1 седмица
По-добре да ги вземат направо немците. Тук протежетата на ББ и без това ще ги откраднат и после ще си купят лъскави немски возила да си покажат копмлексите за величие.
75
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вземат ли парите, ромите сами ще избягат. Бас?