Германия иска от милиардите, предназначени за роми у нас

Германски министър: В България ромите изобщо не се приемат!
8 авг 2017 16:15, Елка Василева
118
Германия иска от милиардите, предназначени за роми у нас
Снимка: архив, Reuters

Германия опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България, пише британският вестник "Дейли експрес".

Йоахим Щамп - министър за интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, заявил, че Румъния и България не използват както трябва средствата от Европейския социален фонд, предназначени за ромите.

На България, където живеят 750 000 роми или 9,94 процента от населението, са отпуснати 6,5 млрд. лири стерлинги за периода 2014-2020 г., като 4,6 млрд. идват от Европейския социален фонд (ЕСФ).

На Румъния са отпуснати 20,7 млрд. лири стелинги, като 14,4 млрд. идват от ЕСФ, за същия период в помощ на нейното ромско население, което надхвърля 1,1 милиона души или над пет процента от общия брой население.

Според Йоахим Щамп двете страни отказват да използват парите за ромите, затова тези средства трябва да бъдат пренасочени към Рурска област. Този регион в източната част на провинцията Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата градска зона в Германия и третата по големина в ЕС. В двата най-големи градове на тази област - Дортмунд и Дуисбург, живеят най-много имигранти от Румъния и България, пише "Дейли експрес".

Щамп е заявил пред германската медийна група ВАЦ: "Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург".

"Дейли експрес" цитира Щамп да казва, че в България ромите изобщо не се приемат: "Те са третирани като пета категория граждани. Образованието на децата не е гарантирано там. България трябва да разбере, че ако продължава да позволява това, проблемът ще се задълбочи".

Британският вестник припомня, че Румъния не е успяла да използва дори една пета от общо 17,8 млрд. лири стерлинги за ромската общност, предвидени в предишната бюджетна рамка за периода 2007-2013 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още по темата: германияРумънияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накрая да не стане същото и с "бежанците" не сте ги интегрирали спираме ви парите оправяйте се.
8
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами вашите "роми" да не би да са интегрирани? Това, че им давате пари не значи, че са интегрирани .
7
3
 
49
 
! Отговори
Бай Ромо преди 6 години
Фашистът козината си мени, но нрава не... Нека министърът да каже как германците са се справили с ромския въпрос преди време... Чувал съм, че са ги пращали в лагерите и оттам - през комина.
6
0
 
50
 
! Отговори
Жорко преди 6 години
Да ги взимат парите. И ако може и самите наши роми да си импортират, че да ги си интегрират ще е супер.
5
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още едно кранче за далавери Симеонов ще се затвори.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
с две думи - краденето свърши ...
3
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дойде да ги интегрира. Едно е да говориш по медиите, а съвсем друго да можеш да го направиш на практика.
2
1
 
42
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Е как да се приемат като са кърлежи бре,германски министре?!
1
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България, пише британският вестник "Дейли експрес".Вземете си скъпоценните роми щом толкова ги искате и да си стискаме ръцете.