15 държави от ЕС засегнати от аферата с яйцата

Еврокомисията свиква министерска среща, ще вади изводи
11 авг 2017 16:58,
25
15 държави от ЕС засегнати от аферата с яйцата
Снимка: Reuters

Поне 15 европейски държави са засегнати от разрастващия се скандал със заразените с фипронил яйца. България не е сред тях.

Европейската комисия съобщи днес, че освен Белгия, Холандия, Германия и Франция, където незаконният инсектицид е открит в птицеферми, вече е установено и къде продукция от тях е била изнесена.

Проследен износ на яйца и яйчни продукти до: Румъния, Италия, Австрия, Ирландия, Люксембург, Дания, Словакия, Словения, Полша, Великобритания, Швеция и Франция.

Извън ЕС яйца от замърсените ферми са експортирани в Швейцария в Хонконг.

Засега Еврокомисията не твърди, че продукцията, която е била изнесена, е опасна, а само, че е проследено, че там са експортирани яйца от затворените ферми.

Още по темата

Необходими са допълнителни изследвания дали в яйцата и сушени продукти от тях има завишени дози фипронил.

Брюксел е разпратил депеши до основните си партньори по света, за да ги информира за проблема. За момента не е ясно как това ще повлияе на търговията.

Фипронилът е инсектицид, който е забранен за обезпаразитяване на животни, които се използват за храна от хората. В определени дози той уврежда черния дроб и щитовидната жлеза на човека.

В противоречие с европейското законодателство фипронилът е бил използван от холандска компания, предлагаща почистване на птицеферми и така е попаднал в яйцата на кокошките . "Чикфренд" е купувала препарата от белгийската компания "Полтри-вижън", установи следствието. Шефовете на холандската фирма бяха арестувани вчера.

Холандските власти съобщиха, че вече проверяват и месото от заразените птицеферми. Еврокомисията препоръча това да се направи и в останалите засегнати страни, но заяви, че разглежда инцидента засега само като "санитарен" проблем.

На 26 септември в Брюксел ще се съберат министри и високопоставени представители на санитарните власти на засегнатите държави, за да обсъдят проблема и да си "направят изводи" от случилото се, за да подобрят работата си. Срещата е по инициатива на здравния еврокомисар Витянис Андрюкайтис. Причината за късната дата според Еврокомисията е, че скандалът все още се развива и не е установен изцяло неговият размер. Възможно е и други държави да бъдат включени в него.

Вероятно темата с опасните яйца ще бъде обсъдена и по-рано - на 3-5 септември в Талин, когато земеделските министри се събират за неформална среща по инициатива на председателстващата ЕС в момента Естония. Очаква се тогава да стане дума и за помощ на производителите на яйца, чиято продукция е блокирана или иззета от магазините.

Холандското правителство вече обяви, че няма да помага на засегнатите производители, тъй като те са използвали забранена субстанция, предизвиквайки така кризата. В Белгия производителите още преговарят с властите за евентуални компенсации. Милиони яйца са унищожени или блокирани във ферми и складове.

Белгийският министър на земеделието Дени Дюкарм обвини Холандия за кризата. Според него холандските власти са знаели за фипронила в яйцата още през ноември, но са забавили с цял месец отговора си до белгийските си колеги, които са им изпратили в началото на юни запитване за подробности. Белгия беше първата европейска членка, която сигнализира за опасност за човешкото здраве през системата за предупреждение на ЕС на 20 юли.

Холандия отхвърли обвиненията и добави, че белгийският министър се позовава на секретни документи на холандската агенция за безопасност на храните. Според холандското правителство анонимен сигнал от представител на бизнеса е бил изпратен до тях през ноември. От него обаче не ставало ясно, че фипронилът може да е попаднал в яйцата.

"Ако тогава имахме информацията, с която разполагаме сега, щяхме да действаме по друг начин", се казва в изявление на правителството.

Тъй като инсектицидът фипронил е забранен за употреба в птицевъдството в ЕС, установяването на наличието му не е част от редовните тестове, които се правят на яйцата преди пускането им на пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй като инсектицидът фипронил е забранен за употреба в птицевъдството в ЕС, установяването на наличието му не е част от редовните тестове, които се правят на яйцата преди пускането им на пазара.------Ами какво проверяват,ако не проверяват забранените субстанции?!
22
1
 
4
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
за съжаление няма да има промоция, тия унищожиха и яйцата и кокошките
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега шъ почнат едни прИимоцииии по веригите у нас за яйца.
20
1
 
6
 
! Отговори
пазете яйцата преди 6 години
У Нас засякохме отровни яйца внос купени в Плевен преди Великден
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои мислят ли си че в бг няма от тези яйца? Има разбира се защото ги внасят на 3 ст бройката. Но това няма да ви го кажат защото ще им умрат яйцата и кокошкити на цялата територия. Все пак имайте едно на ум като ходите по магазините да пазалувате кокошки и яйца да не ви се случи случка. Няма да умрете веднага като си хапнете яца и кокошки но след няколко месеца ще усетите че нещо с черният ви дроб нее в ред въпреки че неконсумирате големи количества алкохол!
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е сигурно, има-няма в БГ нашите власти няма да си мръднат з.адни.ка
17
1
 
6
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Споко в Румъния, не е бил в яйцата, а в течен яйчен жълтък който се използва като суровина за получаването на сух такъв, влаган после в сладкарство, майонези и т н
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те основните количества яйца вече са изядени, така или иначе надали някой е изял 7-12 яйца за един ден та да се тревожи, с количествата от 2-3 яйца организмът сам ще се справи
15
0
 
11
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Знам подходящо място в центъра на София за утилизация на развалените яйца.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За собственика 30 години затвор това си е по лошо от тероризъм да отровиш половина Европа
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що лъжат по Великден имаше в Лидл яйца от Румъния
12
1
 
10
 
! Отговори
ХАЙДЕ БОЙКО преди 6 години
Кажи, че ние сме 100 години преди тях. Тук няма ГМО, няма палмово масло, няма БАНКЯНСКИ КУХИ ТИКВИ. Даже и ц. пардон РОМИ няма. Всичко е пълно, даже затворите са пълни . Само не с полиици и наши хора. Които са главните ПРЕСТЪПНИЦИ
11
0
 
17
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Къде са всичките плювачи който вси дават за пример Холандия и цялата пасмина от този регион.Колко са добри човечниииии....хаха
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който има възможност да си купува яйца от чичото на село,бойкот на вносните чйца,а който ни лъже,че са български,да му се случи това,което най-малко желае.
9
0
 
12
 
! Отговори
ХЕЛЗИНСКИТЕ ЛАПАЧИ преди 6 години
що не протестирате бре. За правата на германците , например
8
0
 
9
 
! Отговори
6 МЕСЕЦА СА КРИЛИ преди 6 години
престъплението...ДЕМОКРАЦИЯ е това. Не е комунизъм, Всичко за човека , в името на човека
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла годино холандските *** са си затваряли очите.Мирише и на корупция, все пак това са стотици милиони яйца.
6
1
 
11
 
! Отговори
НЕ МОЖЕ ДА Е ВЕРНО преди 6 години
Сигурно ПУТИН им е подхвърлил яйцата. Това са все страни с утвърдена демокрация. Там не се лъже и краде. Не се тровят хората с диоксин, не се превъртат километражи и няма сговор КАРТЕЛ на автомобилните магнати като в ГЕРМАНИЯ , например. КАПИТАЛЪТ е само честен, това са лъжи на проклетите комунисти
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато нашите служби се задействат,вече ще сме изяли опасните яйца.Чак пък нас някой да ни е пощадил,при положение,че ни пробутват и без това стока 2-ро качество,не ми се вярва.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ЕВРОПА ДОСЕГА НЕ Е ДОШЛО НИЩО ХУБАВО.ДОРИ И ЛОШОТО ВРЕМЕ ИДВА ОТ ЕВРОПА.