Евростат: България увеличила хуманитарните помощи

Общата сума на даренията е над 2,5 млн. лева
18 авг 2017 08:09, Петя Славова
16
Евростат: България увеличила хуманитарните помощи
Снимка: Reuters

България значително e увеличила хуманитарните си помощи през последните години, като общата сума надхвърля 2,5 млн. лева, показват данни от анализ на Евростат за хуманитарните помощи, които страните от ЕС са отпуснали през 2016 г.

Анализът е по повод предстоящия утре, 19 август, Световен хуманитарен ден, който се чества от 2008 г. насам и е обявен официално от Общото събрание на ООН като ден за признание към хуманитарните работници, които с риск на живота си изпълняват своята дейност, към духа на хуманизма и призив към хората в защита на един по-хуманен свят.

По данни на европейската статистика страната ни през последните пет години заделя около 0,09 на сто от брутния национален доход за различни хуманитарни дейности, при среден показател за ЕС от 0,51 на сто. През 2010 г. сумата, която е заделяла страната ни за хуманитарни помощи е била 0,04 на сто, показват данни на Евростат.

До средата на 2016 г. българската хуманитарна помощ е достигнала до хиляди бежанци и насилствено разселени хора, както и хора в нужда, засегнати от военни кризи или природни бедствия. Страната ни е помогнала с хуманитарни помощи на население в страни от различни региони: Афганистан, Сирия, Ирак, Сърбия, Босна и Херцеговина, Македония, Украйна, Грузия, Непал, Еквадор, Хаити и др.

Страните от ЕС са най-големият донор в световен мащаб на средства за хуманитарни дейности - само през 2016 г. общността е изразходвала над 75 милиарда евро за различни хуманитарни помощи, пише БТА. За сравнение, страните извън ЕС, които са членове на Комитета за подпомагане на развитието, са отпуснали средно 0,21 на сто от своя брутен национален доход /БНД/ за помощи за развитие, при 0,51 на сто от ЕС през миналата година.

През миналата година пет държави-членки на ЕС са отпуснали 0,7 процента от брутния си национален доход /или повече/ за официални помощи за развитие и хуманитарни дейности: Люксембург - 1 процент, Швеция - 0,94 на сто, Дания - 0,75 на сто, Германия и Великобритания - по 0,7 на сто. Друг голям донор извън общността е Норвегия, като страната е отпуснала хуманитарни помощи от 1,1 на сто от БНД, а Турция дори е надвишила средния показател за ЕС от 0,7 процента и е отпуснала хуманитарни помощи за 0,8 на сто от своя БНД.

През последните 20 години жертви на нападения по време на работа са станали над 3800 хуманитарни работници в различни горещи точки на света. За последните години военните конфликти са се увеличили десетократно, а почти толкова са се увеличили и бедствията - природните и тези, причинени от човешката дейност.

Повече от 130 милиона души в момента се нуждаят от хуманитарна помощ, а близо 60 милиона са напуснали домовете си. По актуални данни на експерти - само за първоначалното посрещане на нуждите на хората в беда в световен мащаб, са необходими около 40 милиарда долара, а ЕС е отпуснал само за миналата година два пъти по-голяма сума, отчита Евростат.

По последни актуални данни, само за съвместния проект, реализиран в Турция с финансиране от ЕС, който ще има за цел да осигури качествено здравно обслужване на сирийските бежанци, ще са необходими около 300 милиона евро. Други около три милиарда евро са необходими за образователни, социално-икономически и инфраструктурни цели, които са извън хуманитарните помощи за мигрантите в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: есхуманитарни помощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
На босия цървулите преди 6 години
Вече европодмазвачите взеха и на " босия цървулите" за да зарадват мигрантите.Боже,кога тъзи страна ще има правителства от нормални хора милеещи за обикновения българин?Скоро няма да има нужда: старите ще умрат,по - младите ще емигрират.Те вече не декларират децата си за българско гражданство !
15
0
 
2
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Управляващите в България първо да оправят стандарта на българите, после да помагат на бежанците.Ама няма как да стане това, докато крадците от ГЕРБ са на власт.ГЕРБ - гадове за единно разграбване на България.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четох,че само в Германия са отишли около 23 милиарда за емигрантите.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България да инвестира да си прибере свойте бежанци..и да инвестира в малкото който още не са станали БЕЖАНЦИ
12
0
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Бабата се е осигурявала по време на целия си, пълен трудов стаж. Има правото да изисква от държавата пенсия, осигуряваща достойни старини. Дали внуците ще й помагат, това си е техен, семеен въпрос.Плащаме данъци и знаем, че с част от тези пари се помага на бедстващи. Но едва ли някой от нас е съгласен да бъде постоянен спонсор на "трайно безработни", които сами са решили да бъдат такива или на пришълци, незаплашвани от нищо в родината си. Внасяме си осигуровките не с цел да храним кого ли не.
11
0
 
5
 
! Отговори
питанчо преди 6 години
А кой и кога ще помогне на България ?Сигурно реномето ни навън е по-важно от състоянието ни в страната. Антибългарски подходи
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Правителството!Аз внасям 1200 лв данъци всеки месец и одобрявам хуманитарните помощи, това е християнско.Тези, дето мучат, че баба им умирала от глад - вие за какво сте?Като не внасяте данъци, нямате право да мучите.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, а масово български деца не ходят на училище, няма какво да ядът....и това са бъдещи престъпници и ***. Как ще върви държавата напред. Масово се емигрира, децата се гледат от баби и дядовци и статистиката е видна.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е виновен за тези излишни харчове?!
7
0
 
18
 
! Отговори
Пф преди 6 години
Браво на правителството ни и на хуманитарната им дейност.А баба ми едва крета със 180 лв пенсия(след увеличението,преди това беше 154 лв.).Баща ми е пенсионер от 3 години,но продължава да работи,защото не вижда как ще се справя само с пенсия.Аз и брат ми живеем в Англия от 4 години....Браво!Виждам че се грижите за всички други,освен за българите.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук паша е угодил на еврогейовете и дава пари да храним тези които утре ще дойда и ще искат джамии, ислям, ще ни избиват като неверници. А българите, кучета ги яли. Това лакейство на Суджука е предателство!!
5
0
 
20
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Точно така, всичката Мара втасала. Аза българските деца и за пенсионерите няма, така ли? *** суджуци, няма ли да ги изхвърлим вече бееее
4
2
 
23
 
! Отговори
ИзводОтЖитейскиОпит преди 6 години
Всяка държава трябва да отделя по малко от бюджета си за случаи, при които внезапно някой народ се оказва в беда. Всичко се случва на този свят.Но, по отношение на онези, които вечно претендират, че са в нужда и някой трябва да им помага, най-ефикасната рецепта е една - научи го да работи и после го остави да се оправя сам. Ако непрекъснато му даваш наготово, ще му направиш много лоша услуга.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милиони левове хвърлени на вятъра.Да си бяха купили по един мерцедес нямаше да ме е яд толкова.
2
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А българите в нужда вълци ги яли!
1
6
 
6
 
! Отговори
Deteil преди 6 години
Lajete. Nema fakti.