Brexit: Краят на един 44-годишен евробрак

Борислав Мавров от "Европейски институт" пред Bloomberg TV Bulgaria
24 авг 2017 15:30, Екип на Bloomberg
8
Brexit: Краят на един 44-годишен евробрак
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Преговорите за Брекзит са едно от сериозните предизвикателства пред европейските лидери и правителството на Тереза Мей. Това коментира Борислав Мавров от Фондация "Европейски институт" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

По думите му следващите дни и седмици са от ключово значение за това как ще се развият нещата и дали въобще ще има възможност да се спази предварителния график, който се очаква да бъде спазен.

Той посочи, че преди октомври безспорно трябва да се постигне значителен напредък по три ключови въпроса - какви средства следва Великобритания да плати на ЕС, как ще бъде решен проблемът с границата между Ирландия и Северна Ирландия и по какъв начин ще бъдат запазени правата на европейските граждани.

"Всъщност разводът е доста мъчителен, защото става въпрос за 44-годишен брак", каза той.

Мавров обясни, че Великобритания в последните дни буквално засипва преговорния екип на ЕС с една камара "position papers", тоест становища на страната по ключови въпроси от развода.

"В това някои виждат определен тактически подход- тихомълком да се стартира въпроса за бъдещето на взаимоотношенията, преди още да са изяснени тези три ключови въпроса", допълни експерта.

Според Мавров по въпроса с границата с Ирландия и Северна Ирландия ще има най-сериозен напредък, защото той смята, че това е въпрос, който касае изключително много граждани и от двете страни и защото засяга много сериозни икономически взаимоотношения. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Айде бе!?!:)))) То нали нашенците бяха сигурни на 100% че резултата от референдума щяше да е оставаме! Абе има много правилно мислещи англичани (и някои интегрирани българи) откоклкто българската "Булсатком" маса! Та ще има ритници по задниците на някои английски работодатели които се опитват да внасят евтина работна ръка и занижават социалния стандарт на местните! Очакваше се от доста време - да "наградят" хранещите англичаните български "незаменими" работници и "арда" интелектуалци! :)))
6
2
 
4
 
! Отговори
До 5 и 6 преди 6 години
Пишеш за неща , които са непонятни за мозъчето ти. Ако сега се проведе референдум резултата ще е"оставаме". Бизнесът е силно против напускането на ЕС, загубите ще са огромни. Само старото поколение и необразованите гласуваха за Брекзит , младите и бизнеса знаят какво ги очаква. Икономиката им силно забави темпо и се очаква рецесия. ЕС е най-доброто което се е случило на страната ни.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който може да си го позволи, скача от потъващата гемия...еврогеииски сАюз !Англичаните са хитри и умни, на всички е ясно, само ние парадираме колко сме ОК вътре
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който може да си го позволи, скача от потъващата гемия...*** сАюз !Англичаните са хитри и умни, на всички е ясно, само ние парадираме колко сме ОК вътре
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
44 плюс 1 година преговори=45 години. Имаме подходящи песни на Киро Маричков, Васко Кръпката и други стари седесари."45 години стигат, стигат, времето е наше, наше, времето е наше!" "Развод ми дай, развод ми дай, и повече не ме мъчи, вземи панелите(банките и парите), трабанта(Мини купъра), но въздухът ми остави.""Европеизмът си отива, европеизмът си отива, спете спокойно, деца."
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритания никога не е била Европейска държава, така че довиждане. Другите предатели вътре са Полша, време е да получат шут отзад и да си *** майките
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като стана думи за сватби дами и господа оттука натака ако си намеря сродна душа в живота ми една роднина няма да поканя ще си поканя приятелите компанията с която съм бил и приятели по сметка вече не признават роднини дори и кръстници ми здраве да е честито дълголетие и да им се връща не сме ни за ядене ни за пиене