Родни граничари към турски гастарбайтери: 5 евро, 50, 300...

Холандска евродепутатка алармира за рекет по нашите ГКПП-та
11 сеп 2017 07:00,
61
Родни граничари към турски гастарбайтери: 5 евро, 50, 300...
Снимка: архив, Булфото

Поставаяш 5 евро в паспорта и минаваш...

Избирай: Дезинфекция или 300 евро...

50 евро и продължаваш безпроблемно, инак тараш на багажа...

Около 200 жалби от граждани на ЕС срещу българските гранични власти е получила холандският евродепутат Кати Пири. Това става ясно от нейно писмо до българския й колега в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Пири директно обвинява родните гранични служители, че тормозят и искат подкупи от турските гастарбайтери, пътуващи транзит през България към родината си.

"Пътниците от турски произход са принуждавани да чакат по 14 часа под слънцето. Българските гранични полицаи ги насилват да дават подкупи, по неизвестни причини им налагат парични глоби, принуждават ги да мият автомобилите си с цел дезинфекция. Онези, които отказват да им плащат, са оставяни да чакат дълго по опашките", разказа холандският евродепутат.

Тя призова Еврокомисията да се захване с проблема и заяви, че ще прати обобщен доклад с нарушенията на българското правителство.

Родният евродепут Ангел Джамбазки обаче я обвини в клевета и настоя Пири да подкрепи твърденията си с доказателства или да се извини.

"Наказателната отговорност винаги е лична. Ако има митничар или граничар, който е изнудвал някого, това трябва да бъде доказано и този човек трябва да бъде осъден и наказан", категоричен бе той.

"Да кажеш, че българските граничари нарочно правят опашки по границата с Турция показва две неща – непознаване на географията на континента и политическата ситуация и прехвърляне на вътрешно холандските проблеми на българска територия", смята Джамбазки

В отговор Пири му прати писмо, в което посочви, че е получила "около 200 жалби от граждани на ЕС, които са описали това, което са видели и преживели в България през лятото, докато са пътували към и от Турция".

"Фактът, че едни и същи проблеми са описани от големи групи от граждани, ми беше достатъчен, за да заключа, че тези инциденти не са случайни, а се дължат на структурен проблем", пише холандката.

Тя обещава жалбите да бъдат преведени на английски и изразява надежда, че с Джамбазки ще си сътрудничат за разрешаването на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако затворим границата?
31
2
 
22
 
! Отговори
Къде живеем преди 6 години
Подобно е положението с изнудванията и в централна Африка,но според евродепутата от ГЕРБ Емил Радев корупцията е нормално нещо!
30
17
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости. Турците поради бавното преминаване клеветят. Тия са пародия на хора. На шел бензиностанцията бяха ос..рали тоалетната така както никъде по света. това не са нормални хора и мислят че като са живели по няколко години в западна Европа са станали хора. Анадола си е анадол... Стига поръчкови статии.
29
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време и с турците беше така, но сега вече май не е.Едно време минаваш границата с Турция и турчина ти гледа паспорта и вижда, че вътре е празен (няма пари) и ти казва "Проблем комшу". Ти малко се чудиш какъв ли е проблема, после слагаш вътре 10 дойче марки и пак му подаваш паспорта. Турчина гледа вътре, прибира марките и казва "Йок проблем комшу" и те пуска да минеш.
28
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вервам. В България корупция нема.То не е само на границата обаче. По улиците и магистралите е същото, като видят чужд номер и вече тарифите са други.А това не може да ви се случи в Гърция например. Там никой от полицаи и граничари не проси пари. В чужбина се подиграват за това. Все едноп сме африканска държава, макар че в Африка може и да не са толкова зле. Остатък от комунизма. Корупцията е почти навсякъде.
27
3
 
13
 
! Отговори
Do 29 преди 6 години
Щом толкова добре знаеш тогава ми кажи чаяджията ква функция изпълнява и колко е таксата за без разрешително а отворен? Айде стига *** глупости без да знаеш за кво стаа въпрос! Може да те е яд на граничарите защото на митничаря едно бешличе става ама граничаря трудно ще го купиш особено с тия камери при тях! Може и да не знаеш ама в кабинките им има по 3 камери и за тва не ви минават турските номера при тях!
26
6
 
16
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
На граничния пункт нито един от изброените ТУРСКИ служители НЕ ИСКА ПАРИ! ИЩО НЕ ИСКАТ! Само да си редовен пътник. И- ДА , много добре зная коя институция какви функции изпълнява на границата. Зная и как ги изпълнява. Вие също знаете!
25
3
 
17
 
! Отговори
sfg преди 6 години
Тъй трябва и катаджийте към румънските ненормалници,тука карат като обезумели.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази практика да не би да е от вчера?То се знае от край време как процедират но границите.
23
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги снимат. Иначе и аз мога да подам жалба, и може да се приеме за истина.
22
2
 
8
 
! Отговори
до 20 алчен ром преди 6 години
дезинфекция има( или имаше ) преди две години последно когато ходих към турция. Сакам те питам дали намираш разлика между граничния контрол и митническия контрол защото разликата е голяма и точно кой какви документи тряя да оправя според теб ? в турция 1 има който проверява дали имаш документи, 1 който ти вкарва номера на колата, 1 паспортен,1 митничар, 1 който да провери дали имаш печат накрая, в бг има 1частна фирма за дезинфекция, 1 който ти иска паспорт и талона, и 1 който ти проверява багаж
21
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навремето един бивш КАТ-аджия, ми разправяше как рекетирали турците по магистралата.Спират го и започват проверка на документите, на багажа и т.н. докато най-накрая се стига до "дай 20 марки и заминавай".Обаче, те турците се правят, че не разбират български и само викат "паспорт, паспорт" и това е.И тогава нашите КАТ-аджии измислили номера - Единия казва на другия - Брат, гледай тоя в кво лай.но е стъпил. И турчето ако погледне надолу, значи разбира български.
20
5
 
12
 
! Отговори
ss преди 6 години
вчера гледах джамбазки по нова умрях от смях ! значи обвиненията бяха граничари с камери за скорост .... не са им били измили колата добре за 5те евро дезинфекция... нарочно граничарите докарвали 30тина хиляди *** по едно време да станат опашки, как може да няма право да кара 20 стека цигари, как може винетки да им се сакат, и най интересното е това за изходните марки а това в бг го няма в гърция е но щом са казали, че са нащи нащи да са !
19
0
 
11
 
! Отговори
Гол Ям Праз преди 6 години
Народа го е казал: Кучетата си лаят, кервана си върви.
18
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е ГЕРБ ,, те контролират нещата
17
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може вината, да е лична, когато всичко става организирано? Кого лъжем? Организацията се контролира от най-високо ниво!И МВР, работи по същата схема!
16
13
 
29
 
! Отговори
азач преди 6 години
хилядите коли с "европейски граждани" - дето карат по магистралите с по 250 км в час?па и претенции...
15
6
 
35
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
Защо българската държавна администрация мълчи.Защо така наречените европейски граждани не плащат ВИНЕТКИ когато минават през България и най вече не спазват законите за движение по пътищата и не се санкционират ОТ КАТ. А българския шофьор е подложен на тотален рекет от КАТ.Защо онези двама телевизиони звзди от служители на КАТ които с голям кеф говорят как искат да се увеличават глобите на шофьорите не кажат колко гастарбайтера са глобени и защо не купуват ВИНЕТКИ и защо няма контрол .
14
11
 
13
 
! Отговори
пак анонимен преди 6 години
Те ще почнат и авио транспорт да използват ...спокойно .После да видим кого ще рекетира българина ...
13
20
 
17
 
! Отговори
Су 34 преди 6 години
На тия анадолски *** и 5 000 евро подкуп им е малко!