Родни граничари към турски гастарбайтери: 5 евро, 50, 300...

Холандска евродепутатка алармира за рекет по нашите ГКПП-та
11 сеп 2017 07:00,
61
Родни граничари към турски гастарбайтери: 5 евро, 50, 300...
Снимка: архив, Булфото

Поставаяш 5 евро в паспорта и минаваш...

Избирай: Дезинфекция или 300 евро...

50 евро и продължаваш безпроблемно, инак тараш на багажа...

Около 200 жалби от граждани на ЕС срещу българските гранични власти е получила холандският евродепутат Кати Пири. Това става ясно от нейно писмо до българския й колега в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

Пири директно обвинява родните гранични служители, че тормозят и искат подкупи от турските гастарбайтери, пътуващи транзит през България към родината си.

"Пътниците от турски произход са принуждавани да чакат по 14 часа под слънцето. Българските гранични полицаи ги насилват да дават подкупи, по неизвестни причини им налагат парични глоби, принуждават ги да мият автомобилите си с цел дезинфекция. Онези, които отказват да им плащат, са оставяни да чакат дълго по опашките", разказа холандският евродепутат.

Тя призова Еврокомисията да се захване с проблема и заяви, че ще прати обобщен доклад с нарушенията на българското правителство.

Родният евродепут Ангел Джамбазки обаче я обвини в клевета и настоя Пири да подкрепи твърденията си с доказателства или да се извини.

"Наказателната отговорност винаги е лична. Ако има митничар или граничар, който е изнудвал някого, това трябва да бъде доказано и този човек трябва да бъде осъден и наказан", категоричен бе той.

"Да кажеш, че българските граничари нарочно правят опашки по границата с Турция показва две неща – непознаване на географията на континента и политическата ситуация и прехвърляне на вътрешно холандските проблеми на българска територия", смята Джамбазки

В отговор Пири му прати писмо, в което посочви, че е получила "около 200 жалби от граждани на ЕС, които са описали това, което са видели и преживели в България през лятото, докато са пътували към и от Турция".

"Фактът, че едни и същи проблеми са описани от големи групи от граждани, ми беше достатъчен, за да заключа, че тези инциденти не са случайни, а се дължат на структурен проблем", пише холандката.

Тя обещава жалбите да бъдат преведени на английски и изразява надежда, че с Джамбазки ще си сътрудничат за разрешаването на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
3
 
! Отговори
ми преди 6 години
Пътниците от турски произход да ползват въздушния транспорт за превозване на керваните си.От Истанбул директно към гастарбайтерските им местонахождения в Западна Европа.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MITNICARITE V BALGARIA SA GLADNI KATO POLSKITE MISHKI.TE RABOTYAT ZA MALKO PARI,GIVEYAT POD NAEM,ZASHTOTO SA CESTNI HORA I NIKOGA NE ISKAT I NE VZEMAT PODKUPI.V BALGARIA KORUPZIA NYAMA,TOVA SA DOLNI KLEVETI.
50
3
 
8
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"туркопитеците ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъдат дизинфекцирани"И ти да минеш от ваща граница и теб ще те дизинфикцират и ще им платиш за това!
49
2
 
8
 
! Отговори
Moskov преди 6 години
На Дунав мост ме рекетират с фалшива такса .от нашите граничари.долни
48
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Верно ли ?! Когато Шулц и Меркел се срещат със Станишев и Борисов защо не им казват в очите, че са корумпирани и ще видят европейски хранилки през крив макарон, а вместо това се прегъщат и целуват ?!Защото митничарите събраното от гастербайтери и контрабанда го отчитат на началниците си, те на по-големите началници и т.н., докато се стигне до министър председателя! Ако не си плащат долните нива по веригата, няма да са на местата си!Митничарите са просто "бушони" с добър доход!
47
1
 
3
 
! Отговори
do 30 преди 6 години
ами минават защото капутите на вътрешни митница запечатват и квото пише на карнета или т2ката това е. Ама нали си *** и си мислиш, че граничарите ти проверяват документите за стоката е друго! Сещаш ли се, че тоз тир с цигарите първо е натоварен и някой комшу е сложил пломба след това и е написано в документите, че товара е авточасти ? и накрая граничаря дето е със сондата бил пуснал камиона :) ами ще го пусне защото ней той чалавека дето гледа багажа
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
.....лапето разравя ,че даскала му разправял ,че някой му разправял.........
45
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Митницата е огледало на държавата - от там започва голямото ЧАКАНЕ /което в България е прието за работа/, там е първата среща с корупцията, мърсотията, арогантността, лошите пътища !
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Митничарско село е единственото село в България което просперира.
43
1
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Хехехехе, че това е така от как бай Тошо позволи турците да минават през БГ вече над 40 години! Само, че навремето свиленградските мтничари взмаха или марки или дънки шоколадови яица и др. После минаха на евро и долари само! През летния сезон на смяна на човек само на бариерата могат да се направят на 5-6к евро!
42
12
 
11
 
! Отговори
Мирослав преди 6 години
Нека да ги дерат колкото може! Карат като откачени с 200, натискат те яко ако си в лявата лента и т.н. Да не говоря че карат по 2000км без да спят... Изключително нахални хора както на пътя, така и в живота! От 10 години близо често пътувам по Европа и смело мога да кажа, че турците са най-нахалните и гадни шофьори!!! Малко ли хора убиха по пътищата унас и все им се разминава. Евала на митничарите! Нека ги скубят, а ако не искат да плащат - ровене в багажа 5 часа поне.
41
2
 
11
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Тази практика е от много дълги времена още след голямата екскурзия и куфарната търговия .На бариерата на стотина метри преди КПП до ГЗ има бариера която пропуска автобусите с предварително уведомяване на н.к смяната .Презтова време водача на групата предварително събира определена сума от долари заедно с паспортите ги представя на гишето след като е преминал бариерата .Сега скоро не съм пътувал но щом има оплакване вероятно практиата не е приключила освен схемата по която се рекетират пътници
40
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т.урчолята да пътуват през Гърция!
39
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E to cqla evropa znae za lakomiqta i marzela na ganyo. Problema ne e samo po granicata.Kajete mi kade otivat milionite evrosredstva s koito moje6e da se pravi mn mn ne6ta za naroda. No to4no takiva kato Djambazski si osvoiha tiq pari
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те винаги по света са по-загрижени за България от "българските" "политици".Така навремето BBC London питаха министър от правителството на Гея защо не се усвояват евросредства по европрограми и се спират парите за България, и какво стана? Гея спря BBC London на УКВ в София. И вече няма BBS London. Сега има интернет, но друго си беше да ти правят министъра за смях в българският ефир.Та така се решават проблемите... Ръката дето сочи проблема се отсича.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България нямало корупция... Успокоих се... А дано, ама надали...
36
4
 
13
 
! Отговори
TIRADJIQ преди 6 години
PATUVAM PO4TI VSQKA SEDMICA DO TURCIQ. PROSTO NQMAM DUMI ZA MARZELA NA NA6 GANYO.PO TIQ OPA6KI 4AKAT I NE MALKO BALGARI. KOYTO E PATUVAL DO TURCIQ ZNAE KAKVO E POLOJENIETO.I KATO MINE6 OTTATAKA SI VSE EDNO MN MN PO EVROPEYSKA DARJAVA KAKTO SAMATA GRANICA TAKA I PO NATATAKA. NQMA SMISAL OT IZLI6NI KOMENTARI
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и като има доказателства какво?едни ги хванаха, те после се върнаха на работа и всичко си бе по старому.
34
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На шел бензиностанцията бяха ос..рали тоалетната така както никъде по света. ...Те кенеффите в България са така и без турците. Същите тези турци ползват тоалетни и в Турция ама там не са оссрани като българските. Що ли?
33
2
 
22
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
Тази практика не от вчера. Още преди четири години наблюдавахме от автобуса близо половин час как на лентата до нас митничаря пропускаше автомобилите на "гастарбайтерите" и вземаше къде по 5, къде по 10, а и по 20 евро и то директно. Едва след като видя, че го наблюдаваме започнаха да му пъхат банкнотите в паспорта, а митничаря светкавично ги издърпваше и пъхаше в джоба. Този митничар и сега го виждам на Калотина. Поздрави на Г-н "Патриота" & Со !