Експериментът "Гърция"! Превърнаха ли ги в опитна мишка на ЕС?

Не е вярно, че мързеливите гърци са виновни за кризата, казва вицепремиерът Драгасакис
13 сеп 2017 20:40, Елка Василева
74
Експериментът "Гърция"! Превърнаха ли ги в опитна мишка на ЕС?
Снимка: архив, Reuters

Не е вярно, че мързеливите гърци са виновни за кризата. Причините са други, казва пред "Зюддойче Цайтунг" гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис. "За ЕС Гърция беше нещо като експеримент. Превърнаха я в опитна мишка."

Загуба на 1/4 от икономическата мощ на страната, скок на безработицата до 27 процента в най-тежките моменти, тотален срив на доходите, обезценяване на спестяванията на гръцките граждани, тежки социални загуби - така гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис описва в интервю за "Зюддойче Цайтунг" последиците от кризата в Гърция, пише Дойче веле.

Драгасакис отхвърля широко разпространеното схващане, че се е стигнало дотам, защото държавата и гражданите ѝ едва ли не са се надпреварвали кой ще харчи повече от другия.

Напълно погрешна е също и представата, че мързеливите гърци са виновни за кризата. Тя води до прибързаното обявяване на елитите за невинни, казва той.

Причините за кризата, според Драгасакис, са вътрешни и външни. "От една страна Гърция не беше подготвена за влизането си в еврозоната. Тогава Гърция се управляваше от партии, които функционираха като властови картели. От друга страна Европа не разполагаше с инструменти за справяне с подобна криза. Така Гърция беше нещо като експеримент, превърнаха я в опитна мишка", казва вицепремиерът на страната.

113 задачи пред Атина

В последната година от третия спасителен пакет Гърция има да изпълни цели 113 задачи. Така например страната трябва да модернизира администрацията и да реформира енергийния сектор. Нещо, което трябваше да бъде направено още преди много години, признава Драгасакис.

Без съмнение усилията доведоха и до положителни промени - междувременно икономиката отново расте, а безработицата е спаднала до 21 процента, казва той.

Същевременно обаче вицепремиерът се пита дали е било необходимо страната му да бъде подлагана на такова тежко изпитание чрез наложената ѝ политика на икономиите. Той смята, че е имало и други възможности. "Беше наложително да започнем да пестим, но след избухването на кризата можеше да се направи повече, за да не се стига до рецесия", уверява той.

Друга важна задача пред Гърция е да съумее да задържи в страната експертите и да върне от чужбина високообразованите, които в разгара на кризата я напуснаха. "А поставената цел до 2022 година Атина да постига годишен бюджетен излишък от 3,5 процента е изпълнима, но много трудна. Поне така твърдят икономистите", уточнява гръцкият вицепремиер.

Като цяло на Гърция ѝ предстои да се завърне на международните капиталови пазари и да започне сама да финансира дълговете си. Предпоставката за това е да бъдат изпълнени договорените стъпки по отношение на гръцкия дълг.

"Тук става въпрос включително за още дългови облекчения. Ако например лихвите в световен мащаб започнат да растат, трябва да има гаранции, че Гърция ще се справи. Освен това, ако настъпят някакви сътресения и гръцката икономика престане да нараства, трябва да бъде договорен механизъм, според който страната ще плаща само толкова, колкото е по силите ѝ. Крайно време е да се обвържат дълговете и растежът", казва Драгасакис.

"Което е добре за Гърция, е добре и за Европа"

Гръцкият вицепремиер призовава политиците в Европа, особено тези в Германия, да се запитат дали искат гръцката спасителна програма да приключи успешно, а сегашният трети помощен пакет да бъде последен?

"Мисля, че на изборите за Бундестаг Меркел ще бъде възнаградена от избирателите за твърдата си позиция в усилията по спасяването на Гърция. Ние смятаме, че всичко, което е добре за Гърция, е добре и за Европа, и за Германия. Но все още сме на мнение, че безконтролната политика на икономиите не е добра нито за Гърция, нито за която и да било друга държава", казва пред "Зюддойче Цайтунг" гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис.

 


74
Още по темата: кризаГърция
Още от ЕС
Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!
Напиши коментар Коментари
33
4
 
1
 
! Отговори
VASULEV POMAKA преди 1 седмица
nqma li ekip ot tiq neshtastnici s BELITE prestilki i usmiritelnite giletki da go priberat tova kopelence V ASILEF mu go tutrq na mmaika.. IU SELQNKATA PROSTA-- vasileeeev taq URVA MAMETO TI MYRTVA sha q RABOTQ DOKAYO SYHNE TI FEKIRAM U USTAAT K Ri VA gRIZNA POMAAAk
32
8
 
3
 
! Отговори
VASO PEERASo преди 1 седмица
До Василев
malumnik sha doida s lineikata po IP to ti sha te trakna boklukkk smeshen i sha ti zavra tez agencheta smeshni ewreiski v oholniq to razpran GAZ undarstent?( razbra Li/) basi palqchoto-- CLOWN-- KLOUN samo vnimavai pridvoren S H U T E
31
15
 
10
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Да не мислите, че парите са едни хартийки които ги печатат от нищото, ами това е стойността на хартийката равносиилна на чужд труд изработен някъде другаде по света от други роби като вас, и някъде по света други закъсали роби имат по-голяма нужда от финансова подкрепа!!!
Следователно селяни прости, вие трябва да уважавате чуждия труд, а това означава да достигнете до степен граничеща до съвършенството!!!
Агент Кайл Бобкинс!ЦРУ!!!
30
8
 
24
 
! Отговори
Скокакис преди 1 седмица
Ние гръците, експериментираме с ЕС,пардон с еврофондовете и банките на ЕС, искахме да разберем колко може да се лъже и краде от тях. Дълго време смучехме, лошото е, че се усетиха и трябва да стегаме колани. А да връщаме пари, абсурд!
29
5
 
1
 
! Отговори
HAAMeriak преди 1 седмица
До Василев
ei neshtastnik pisna mi ot tebe s tiq psevdo agenti na ewreiskoto CIA zavri si tiq neshtastnici ewrisko- haamerikanski otzade ti i onova mrysno kopelence italiancheto shefa im gorete v ada mrysni vashkari smeshni otgovorni za iztreblenieto na milioni
28
10
 
2
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
До Анонимен
Даващият го интересува само печалбата, а иненно колкото повече даде ще ваеме и повече, да не мислиш, че договорите не са с държавни гаранции!!!
Агент Тери Роджърс!ЦРУ!!!
27
3
 
38
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 1 седмица
Ние си мислехме, че Европейският съюз това е българите да заживеят поне като гърците, а то се оказа, че ЕС било гърците да заживеят като българи ....
26
5
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 1 седмица
ЕС е общност, в която едни полагат усилия, а други полагат същите усилия, ама взимат 80% от плодовете на тия усилия..
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КА то цяло във всичко има и ползи и не. Ние трябва да изучиМ добре всяка държава влязла в Евро зоната , как е действаЛа. Какво е направила и какво е спечелила или загубила. Така можем да имаме ползи при евентуално влизане. Но ако го караме , без знания и по енерция, като съседите. ..края е ясен.
24
1
 
2
 
! Отговори
ne na straha преди 1 седмица
usrahte zemqta bezpolezni hlebarki i vie -- VIZANTIICI- TURCI-- NEGRI- 4ALMARI I PROCHEE NEMA veche mesto za keFALIITE VI KYLNA se v MYRTVITE VI BABI I( DEDOVCI
23
8
 
21
 
! Отговори
(-_-) преди 1 седмица
Нас ни работят по същата схема. ЕС славно се разпада.. Всичко е въпрос на време. А, щом предадем валутата си в нечий други ръце нещата нямат връщане назад!
22
3
 
0
 
! Отговори
hlebarkata преди 1 седмица
pisna mi reduciraite naselenieto na yrta i problema sha se reshi kakto tavarish Stalin be kazal- ima chovek ima problem nqma chovek nqma problem
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ние вървим по техните стъпки и е добре да си вземем поука. И да направим друго, което вярвам и ще стане.
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Василев 23
Заемите не може да бъдат повече от приходите!!!
..
кажи го на даващите - като са давали, да са си правили сметка...
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тогава Гърция се управляваше от партии, които функционираха като властови картели
...

че у нас как е, нали е същото.
18
2
 
15
 
! Отговори
Василев преди 1 седмица
Може и да си работлив, но ако претенциите ти са повече отколкото възможностите гориш!!!
Следователно селяни прости, всеки сам трябва да знае и да прецени какви възможности има, и на базата на своите възможности , да прави някакви планове и да тегли заеми!!!
Заемите не може да бъдат повече от приходите!!!
Агент Майк Мърсън!ЦРУ!!!
17
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мой познати хваната влизането на еврото в Испания. Казаха буквално за една нощ ...Всичко стана в Евро. Ако е било 2 испански единици стана, стана 2 евро. Но Испания е голяма страна и може би се е стабилизирала след известен период.
Ако тук 1кг месо стане от 7 лв на 7 евро....трудно ще се стабилизираме. Защото заплатите няма да станат от 700лв на 700 евро.
16
2
 
1
 
! Отговори
traktor turchag преди 1 седмица
mnoooogo pravilno kakto 1 napisa po dolu-- below--- ne EUROPEAn a eWreiski UNION(syuz)
15
3
 
3
 
! Отговори
FIZKULTURNIK-PARTIZA преди 1 седмица
a bankqnskiq temerut v kkva valuta mu prevegdat dyrtite mangi???
14
3
 
1
 
! Отговори
besilka преди 1 седмица
mrysni evrei 1.9 % napraviq komisionnata alchni evreiski nedonos4eta ama dali sa evrei ili ne me boli....... vsichki na henga