Експериментът "Гърция"! Превърнаха ли ги в опитна мишка на ЕС?

Не е вярно, че мързеливите гърци са виновни за кризата, казва вицепремиерът Драгасакис
13 сеп 2017 20:40, Елка Василева
74
Експериментът "Гърция"! Превърнаха ли ги в опитна мишка на ЕС?
Снимка: архив, Reuters

Не е вярно, че мързеливите гърци са виновни за кризата. Причините са други, казва пред "Зюддойче Цайтунг" гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис. "За ЕС Гърция беше нещо като експеримент. Превърнаха я в опитна мишка."

Загуба на 1/4 от икономическата мощ на страната, скок на безработицата до 27 процента в най-тежките моменти, тотален срив на доходите, обезценяване на спестяванията на гръцките граждани, тежки социални загуби - така гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис описва в интервю за "Зюддойче Цайтунг" последиците от кризата в Гърция, пише Дойче веле.

Драгасакис отхвърля широко разпространеното схващане, че се е стигнало дотам, защото държавата и гражданите ѝ едва ли не са се надпреварвали кой ще харчи повече от другия.

Напълно погрешна е също и представата, че мързеливите гърци са виновни за кризата. Тя води до прибързаното обявяване на елитите за невинни, казва той.

Причините за кризата, според Драгасакис, са вътрешни и външни. "От една страна Гърция не беше подготвена за влизането си в еврозоната. Тогава Гърция се управляваше от партии, които функционираха като властови картели. От друга страна Европа не разполагаше с инструменти за справяне с подобна криза. Така Гърция беше нещо като експеримент, превърнаха я в опитна мишка", казва вицепремиерът на страната.

113 задачи пред Атина

В последната година от третия спасителен пакет Гърция има да изпълни цели 113 задачи. Така например страната трябва да модернизира администрацията и да реформира енергийния сектор. Нещо, което трябваше да бъде направено още преди много години, признава Драгасакис.

Без съмнение усилията доведоха и до положителни промени - междувременно икономиката отново расте, а безработицата е спаднала до 21 процента, казва той.

Същевременно обаче вицепремиерът се пита дали е било необходимо страната му да бъде подлагана на такова тежко изпитание чрез наложената ѝ политика на икономиите. Той смята, че е имало и други възможности. "Беше наложително да започнем да пестим, но след избухването на кризата можеше да се направи повече, за да не се стига до рецесия", уверява той.

Друга важна задача пред Гърция е да съумее да задържи в страната експертите и да върне от чужбина високообразованите, които в разгара на кризата я напуснаха. "А поставената цел до 2022 година Атина да постига годишен бюджетен излишък от 3,5 процента е изпълнима, но много трудна. Поне така твърдят икономистите", уточнява гръцкият вицепремиер.

Като цяло на Гърция ѝ предстои да се завърне на международните капиталови пазари и да започне сама да финансира дълговете си. Предпоставката за това е да бъдат изпълнени договорените стъпки по отношение на гръцкия дълг.

"Тук става въпрос включително за още дългови облекчения. Ако например лихвите в световен мащаб започнат да растат, трябва да има гаранции, че Гърция ще се справи. Освен това, ако настъпят някакви сътресения и гръцката икономика престане да нараства, трябва да бъде договорен механизъм, според който страната ще плаща само толкова, колкото е по силите ѝ. Крайно време е да се обвържат дълговете и растежът", казва Драгасакис.

"Което е добре за Гърция, е добре и за Европа"

Гръцкият вицепремиер призовава политиците в Европа, особено тези в Германия, да се запитат дали искат гръцката спасителна програма да приключи успешно, а сегашният трети помощен пакет да бъде последен?

"Мисля, че на изборите за Бундестаг Меркел ще бъде възнаградена от избирателите за твърдата си позиция в усилията по спасяването на Гърция. Ние смятаме, че всичко, което е добре за Гърция, е добре и за Европа, и за Германия. Но все още сме на мнение, че безконтролната политика на икономиите не е добра нито за Гърция, нито за която и да било друга държава", казва пред "Зюддойче Цайтунг" гръцкият вицепремиер Янис Драгасакис.

 


74
Още по темата: кризаГърция
Още от ЕС
Юнкер: Крайно време е България и Румъния да влязат в Шенген!
Напиши коментар Коментари
13
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЕС е общност , където всеки трябва да полага усилия. Както в едно семейство.
ЕС не е длъжен да ви учи на всичко ..И въпреки това го прави под формата на реформи и фондове за награда.
Ние сами трябва да се учим и избираме правилните хора и решения. Сами носим кръста си , както го носеха и гърците.
Аз лично смятам, че ние също не сме готови за Евро зона. На кратко казано всичко ще стане в Евро. Което ще доведе до недостиг на финанси, от там кредити, от там спирала.
12
12
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 1 седмица
Бритишите се усетиха и збягаха от еврейския съюз.
11
0
 
2
 
! Отговори
BANKQNSKO DJIVOTNO преди 1 седмица
KOR NELIA BOGOTVORQ TE TI I BELATA ZLARKA vie ste pytq i istinata i givota ot voda vino pravite oooooo
10
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А иначе добре им беше на Гърците когато взимаха милиардите нали? Но когато ги натиснаха да ги връщат станаха експериментални. Алооо не само сте мързеливи а и безмозъчни. Що не попитахте управниците ви от къде взимат толкова огромни суми за високите ви заплати и пенсии? Какво произвеждате какво изнасяте с един гол туризъм и селско стопанство държава не се подържа! Искате ли пак на обяд да хапвате агнешко и да го поливате с узо? Така беше всеки божи ден. На това съм би свидетел в Катерини!
9
3
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 1 седмица
Гъркът е хитър и лукав.
Грък на Дявола брат става,
само пари назад не дава.
Еврейските банкери да му мислят.
Ние също сме в опасност да плащаме
гръцките дългове големи !!
8
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"За ЕС Гърция беше нещо като експеримент. Превърнаха я в опитна мишка." То да беше само Гърция. България не е само опитна мишка, но я превърнаха в развалина с помоща на "ценни "съвети, потупвания и пр. и изпълнявани от нашите политици на прехода. Още личат следите на разрушени заводи, разрушени ферми, убита икономика, образование също, здравеопазвани никакво.
7
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 7

Лидерите на ЕС не са бавачки, да бършат задниците на всеки в съюза. Всяка държава трябва сама да развие механизми за самоконтрол. Насила хубост не става. Като са тарикати - сега ще си платят тарикатлъка.
6
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде айде външни фактори. И там като тук крадене ...Ама там без контролно крадене. Как така направихте 350 милиарда дълг ? Да не би някой да ви го налива в устата :)))
Много държави са в Евро зоната , но нямат такъв дълг. Балканска история накратко.
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами, преди Гърция беше по-бедна дори от нас, които пък бяхме най-бедните от соца. Това, което ги направи богати и им направи и икономиката, това ги и срина. Трябва да ни е за урок, защото гърците не са немци. И ние не сме. С гърците много си приличаме.
4
3
 
12
 
! Отговори
Драхмакис преди 1 седмица
Скатакис
3
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хехе, Гърция фалшифицираше данните за икономиката си, а после, когато сметката не излезе - "кой ми cpa в гащите?". Аман от мрънкачи-авантаджии...
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По големи мишки от нас българите няма.
Но не е виновен народа,а продажните политици.
1
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като влезем в еврозоната, и за нас ще има същите новини. Дори по трагични, защото грък с 230 евро заплата, ще удави управляващите в Егейско море
А няма да ги избира за трети път същите оттрепки