Нападат Меркел в нета: Злата вещица умира в края на приказката!

Атаките идват от страна на десни активисти
13 сеп 2017 22:00, Елка Василева
87
Нападат Меркел в нета: Злата вещица умира в края на приказката!
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Канцлерът Ангела Меркел е обвинявана, че води скучна предизборна кампания. Но нападките на социалните медии срещу нея и оскърбленията, с които тя се сблъсква в хода на кампанията, са всичко друго, но не и бледи.

Ангела Меркел навлезе този месец в надпреварата за Бундестага в момент, когато социологическите анкети й отреждаха победа в една кампания, която изглежда скучна в сравнение с тези в САЩ, Великобритания и Франция.

Но това е официалната кампания. Кампанията, протекла в социалните медии и по време на предизборните обиколки на Меркел в части от страната, никак не бе скучна.

"За щастие, злата вещица умира в края на приказката", вещаят противници на Меркел в "меме", в което най-влиятелният лидер в Европа е изобразена като вещицата, дала на Снежанка отровната ябълка.

Чуват се призиви "да се сложи край на диктатурата на Меркел" и твърдения, че тя е работела за страховитата тайна полиция в комунистическа Източна Германия.

Разпространяват се и безкрайни истории за сексуални посегателства, извършени от мигранти.

Междувременно лидерите на дясната националистическа партия "Алтернатива за Германия" /АзГ/ са изобразени в положителна светлина във фотомонтаж като революционери от съветски тип, а в текста под снимката са наречени "бъдещето на Европа".

Наистина, когато Меркел предупреди по-рано тази година, че изборите през септември ще са най-трудните, на които някога се е борила, тя вероятно вече е очаквала оскърбителните тиради срещу себе си в социалните медии, както и враждебността, с която бе посрещната на много места по време на предизборната си обиколка. На една от предизборните срещи тя беше ударена в бедрото от хвърлен по нея домат.

Друг фотомонтаж показва един от лидерите на "Алтернатива за Германия", Фрауке Петри, да държи новороденото си германско бебе, докато Меркел е прегърнала бежанец, а председателят на левоцентристките социалдемократи и някогашен алкохолик Мартин Шулц държи бутилка алкохол.

"Гласувайте мъдро в чии ръце оставяте Германия", се казва в текста към снимката.

Изборите на 24 септември се провеждат две години след решението на Меркел да отвори границите на Германия, за да пусне в страната над 1 милион бежанци, блокирани в Унгария.

Оттогава подкрепата за "Алтернатива за Германия" не спира да расте и анкетите сочат, че тя се превръща в първата голяма ксенофобска партия от Втората световна война насам, която ще влезе в Бундестага, националния парламент.

Кампанията в социалните медии е безпрецедентна за парламентарни избори в Германия, но аналитици поставят под въпрос ефективността на посланията.

"Обикновено те са много впечатляващи, но не успяват да привлекат нови последователи", заяви Бен Нимо, анализатор в американско-европейския мозъчен тръст "Атлантически съвет".

Крайнодясната Националдемократична партия на Германия /НДП/, заедно с АзГ и други ксенофобски групи са част от добре организиран контингент от протестиращи, сипещи обиди срещу канцлера по време на нейните предизборни срещи, крещящи "Чупката!", освиркващи я и надуващи свирки и пищялки.

"Над сто патриотични опоненти на Меркел показаха, че им е писнало от политиката й на проникване на чужденци", написа един потребител на Facebook, имайки предвид демонстрантите.

"Меркел още не е арестувана, но всичко е възможно", добави той, наричайки канцлера "мамче на търсещите убежище".

Германия изглежда е подготвена да отблъсне вълната от разпространявани фалшиви новини и кампаниите за дезинформация, каквито имаше по време на изборите във Франция и Съединените щати.

Сега властите се тревожат, че изборната кампания може да бъде извадена от релси в последните й дни в резултат на изтичане на конфиденциална информация, както стана и в САЩ, и във Франция.

През 2015 г. компютрите в Бундестага бяха хакнати и беше откраднат голям обем поверителни материали. Парламентарна комисия по-късно стигна до заключението, че атаката вероятно е била извършена от екип от руски хакери.

"Това е въпросът за 16-те мегабита: къде са имейлите? Знаем, че са били източени голям обем данни", каза Нимо.

На 1 октомври в Германия влизат в сила строг закон срещу езика на омразата, предвиждащ глоби до 50 милиона евро за социалните медии, ако те не изтеглят подобно съдържание в рамките на 24 часа.

Това не спря разпространяването в мрежата на истории за изнасилвания и насилия, извършени от бежанци и мигранти - оказали се често пъти недоказани и неприлични - като начин за разпалване на страховете на гласоподавателите от пристигащите чужденци.

"Бежанците - истинската опасност за нашето общество", заяви самозваното издание за медийна критика Journalistenwatch в статия, придружена от снимка на мъж със сгъваем нож, вървящ след жена в тъмен подлез.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
39
 
! Отговори
1234 преди 6 години
До 123 Аз мисля, че дори изборите в БГ бяха нагласени - едва ли толкова хора извън София харесват и гласуват за ББ... Има сили в света, които наслагват този ред... Но....
39
2
 
17
 
! Отговори
1234 преди 6 години
До 123Абсолютно вярно! Един човек да мисли като мен! Благодаря!
38
6
 
40
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ще им нагласят изборите, гласът на хората няма значиние. Не могат да си позволят още една загуба, особенно след като Тръмп спечели в щатите. Баба меркелица за това е толкова спокойна, вие да не си мислите, че е заради друго. Иначе ако дойдат десните ще е супер, ама на някои това хич няма да им се хареса.
37
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТРАННО Е, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕСНИ ЕКСТРЕМИСТИ УЧАСТВАТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА(ВЕРОЯТНО С БЛАГОСЛОВИЯТА НА ГОСПОДАРИТЕ ОТ ул.КОЗЯК)
36
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕРКЕЛ Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА ЕВРОПА.
35
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Атаките идват от страна на десни активисти-----------------------------Преди време имаше новина, че десни активисти от Германие ... се обучават в РУСИЯ !!Какво съвпадение, че въпросните десни активисти нападат Меркел. Явно и швабските фашаги са като нашите атакисти :D За едната пица на парче и обръщат палачинката
34
3
 
42
 
! Отговори
Печалния менестрел преди 6 години
Но това не е приказка, а филм на ужасите!
33
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чували се призиви.... хахаааааа... то крясъци се чуват, те призиви се чували. Явно бабет няма никакво намерение да чуе какво иска народа и се готви пак да се нагнезди в топлото столче и да продължава с безобразията си.Не, не тази работа няма да свърши добре...
32
10
 
11
 
! Отговори
?! преди 6 години
Подкрепата за AfD не спира да расте?! AfD тази година е с най-ниски рейтинги от когато и да било. Макс 7-10% ще вземат на изборите. Кръчмарски журналистика...
31
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големият проблем не е баба Гела, а че след нея идват други като нея подготвени да я заместят ! Системата вече е изкривена в големи пропорции ,оправия няма идват нови войни и разместване на държави . Свободното съюзче става все повече тоталитарно и диктаторско като предното .
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
https://youtube/watch?v=0bFQEbrT2YI Тук е обяснено много добре защо мултикултурализма е тотално сбъркан модел.
29
5
 
76
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Евроатлантизмът е предателство към бялата раса !Мултикултурният модел е експеримент с човечеството измислен от шепа болни мозъци наричащи себе си "световен елит".Меркел е една дърта вещица заслужаваща да гори на кладата заради унищожението на Европа.Светът вече е преминал границите, от които няма връщане назад и нощно крачи към своята гибел ...Жалко !Излиза, че времето на студената война е било по-добро от днешното.
28
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаем че баба Меркел и дърпат конците от Америка! Така че колкот и да протестират немците оправия няма пак тя ще спечели! Така де кокто дава парите той поръчва музиката!
27
1
 
34
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
До 33 - Юдаизма, християнството, исляма - базират се на еврейски измислици. Но това не е важно.Важно е кои са последователи на тези религии. Сравни постиженията на европейските християни и дори на европеизираните евреи, и ги сравни с постиженията на арабските и чернокожи ислям и юдаизъм. С други думи, ние, белите европейци сме съумели да открием градивното и стойностното дори и в една еврейска глупост. Затова те мразят християните. Защото разкриват нашето превъзходство - културно и морално.
26
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименвместо плакати да си разменят агитките - всички германски лозунгари - в Чукотка
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За евреите християните и мюсюлманите сме гои, и няма проблем да ни съешат в едно стадо-европейското.
24
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАЗИ ИЗВРАТЕНА БЕЗДЕТНА ЕВРЕЙСКА ЗЛОБНА ЛИЗБИЙКА УНИЩОЖИ ГЕРМАНИЯ.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Симпатична статия, малко прилича на миш-маш, но основната подправка според мен е израелско-американският представител.Като се замисля съм готова да се обзаложа, че самият Пророк Мохамед е израелски проект.Какво да се прави, всички сме поклонници на Авраам!
22
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както чух немците да скандират на един митинг: "Меркел в Сибир, Путин в Берлин!" Това е спасителният лозунг за Европа!
21
1
 
36
 
! Отговори
берлин преди 6 години
До bokoами и аз съм в германия, и всички чужденци и немци които поазнавам не я харесват!аз не знам с кви се събираш ти, с бежанци ли?само те я обичат.. и разни стари тикви, които още не са се събудили.имам и една позната, 25 годишна от CDU, беше дива фенка, ходеше преди изборите 2013 да раздава флайери на меркел по улиците. сега я срещнах със синята фланелка на АФД и не повярвах...но така е живота, не можеш да бъдеш вечно лъган. АФД ще получат около 15%,не е много но е сериозен WAKE UP CALL