Нападат Меркел в нета: Злата вещица умира в края на приказката!

Атаките идват от страна на десни активисти
13 сеп 2017 22:00, Елка Василева
87
Нападат Меркел в нета: Злата вещица умира в края на приказката!
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Канцлерът Ангела Меркел е обвинявана, че води скучна предизборна кампания. Но нападките на социалните медии срещу нея и оскърбленията, с които тя се сблъсква в хода на кампанията, са всичко друго, но не и бледи.

Ангела Меркел навлезе този месец в надпреварата за Бундестага в момент, когато социологическите анкети й отреждаха победа в една кампания, която изглежда скучна в сравнение с тези в САЩ, Великобритания и Франция.

Но това е официалната кампания. Кампанията, протекла в социалните медии и по време на предизборните обиколки на Меркел в части от страната, никак не бе скучна.

"За щастие, злата вещица умира в края на приказката", вещаят противници на Меркел в "меме", в което най-влиятелният лидер в Европа е изобразена като вещицата, дала на Снежанка отровната ябълка.

Чуват се призиви "да се сложи край на диктатурата на Меркел" и твърдения, че тя е работела за страховитата тайна полиция в комунистическа Източна Германия.

Разпространяват се и безкрайни истории за сексуални посегателства, извършени от мигранти.

Междувременно лидерите на дясната националистическа партия "Алтернатива за Германия" /АзГ/ са изобразени в положителна светлина във фотомонтаж като революционери от съветски тип, а в текста под снимката са наречени "бъдещето на Европа".

Наистина, когато Меркел предупреди по-рано тази година, че изборите през септември ще са най-трудните, на които някога се е борила, тя вероятно вече е очаквала оскърбителните тиради срещу себе си в социалните медии, както и враждебността, с която бе посрещната на много места по време на предизборната си обиколка. На една от предизборните срещи тя беше ударена в бедрото от хвърлен по нея домат.

Друг фотомонтаж показва един от лидерите на "Алтернатива за Германия", Фрауке Петри, да държи новороденото си германско бебе, докато Меркел е прегърнала бежанец, а председателят на левоцентристките социалдемократи и някогашен алкохолик Мартин Шулц държи бутилка алкохол.

"Гласувайте мъдро в чии ръце оставяте Германия", се казва в текста към снимката.

Изборите на 24 септември се провеждат две години след решението на Меркел да отвори границите на Германия, за да пусне в страната над 1 милион бежанци, блокирани в Унгария.

Оттогава подкрепата за "Алтернатива за Германия" не спира да расте и анкетите сочат, че тя се превръща в първата голяма ксенофобска партия от Втората световна война насам, която ще влезе в Бундестага, националния парламент.

Кампанията в социалните медии е безпрецедентна за парламентарни избори в Германия, но аналитици поставят под въпрос ефективността на посланията.

"Обикновено те са много впечатляващи, но не успяват да привлекат нови последователи", заяви Бен Нимо, анализатор в американско-европейския мозъчен тръст "Атлантически съвет".

Крайнодясната Националдемократична партия на Германия /НДП/, заедно с АзГ и други ксенофобски групи са част от добре организиран контингент от протестиращи, сипещи обиди срещу канцлера по време на нейните предизборни срещи, крещящи "Чупката!", освиркващи я и надуващи свирки и пищялки.

"Над сто патриотични опоненти на Меркел показаха, че им е писнало от политиката й на проникване на чужденци", написа един потребител на Facebook, имайки предвид демонстрантите.

"Меркел още не е арестувана, но всичко е възможно", добави той, наричайки канцлера "мамче на търсещите убежище".

Германия изглежда е подготвена да отблъсне вълната от разпространявани фалшиви новини и кампаниите за дезинформация, каквито имаше по време на изборите във Франция и Съединените щати.

Сега властите се тревожат, че изборната кампания може да бъде извадена от релси в последните й дни в резултат на изтичане на конфиденциална информация, както стана и в САЩ, и във Франция.

През 2015 г. компютрите в Бундестага бяха хакнати и беше откраднат голям обем поверителни материали. Парламентарна комисия по-късно стигна до заключението, че атаката вероятно е била извършена от екип от руски хакери.

"Това е въпросът за 16-те мегабита: къде са имейлите? Знаем, че са били източени голям обем данни", каза Нимо.

На 1 октомври в Германия влизат в сила строг закон срещу езика на омразата, предвиждащ глоби до 50 милиона евро за социалните медии, ако те не изтеглят подобно съдържание в рамките на 24 часа.

Това не спря разпространяването в мрежата на истории за изнасилвания и насилия, извършени от бежанци и мигранти - оказали се често пъти недоказани и неприлични - като начин за разпалване на страховете на гласоподавателите от пристигащите чужденци.

"Бежанците - истинската опасност за нашето общество", заяви самозваното издание за медийна критика Journalistenwatch в статия, придружена от снимка на мъж със сгъваем нож, вървящ след жена в тъмен подлез.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: Германияангела меркел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
29
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
Искам да кажа, че статията е болезнено пристрастна. Добрата Меркел, за която гласуват умните и красивите, срещу лошите националисти, подкрепяни от бедни и безработни аутсайдери. До 10 - да, умни се оказаха. Заедно с Америка и Франция разръчкаха Северна Африка и се изнизиха като пръд.ня из ***. Англичаните винаги са саботирали идеята за обединена Европа. Но и тях няма да ги подмине.
19
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вълната от фалшивите новини всъщност идваше от официалните медии, докато алтернативните казваха истината. Алтернативните са гласът на улицата, на народа, а официалните на мафията. Лесно е да се досетим кой кого лъже.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА-ХА-ХАААААААжалко за гастърбайтерите, ще трябва да мигрират към Канада
17
1
 
32
 
! Отговори
ТОЙ БЕШЕ ПРАВ!!! преди 6 години
"Алтернатива за Германия", както и НДП, са единствената надежда на Европа в този момент. Дано Путин я "хакне" Меркел, както "хакна" Клинтън. Хем ще отреже главата на либералния октопод в Европа, хем ще си вкара автогол, издигайки на власт германския национализъм. А от това ще спечели само европейците. Всички останали - русофили, американофили, педофили, хомосексуалисти, юдеи, ***, араби, мюсюлмани т.е. избирателите на Меркел и Макрон да си плюят на петите. Природата си знае работата!!!
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в Англия хибридната истерия победи, но вместо очакванията - кметът на Лондон покани още пакистанци да заемат местата на поляците
15
2
 
10
 
! Отговори
i'm преди 6 години
***, в мегаБИТи се измерва количество за време! С прости думи казано "скорост". Тоест, не можеш да имаш липсващи 16 мегабита мейли. 16 мегабита се записва така: 16Mbit/s. Възможно е да имаш липсващи 16 мегаБАЙТа мейли и за да ясно и правилно изписано, че става въпрос само за количество като обем, се записва така: 16MB.Скорост може да се изрази и в мегабайт, но тогава ще се запише така: 16MB/s.В резюме...МегаБАЙТ може да изрази обем или скорост. МегаБИТ обаче, изразява само скорост!Ай със здраве
14
44
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюете по Меркел,но всички знаем коя държава стана номер едно в Европа. Всичко останало са празни приказки.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вещице срината, пази си гърбината!
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изборите в германистанса фарс какъвто няма никъде другаде по света.
11
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да й дадат направо ощедва мандата. Даже няма нуждаот избори, и без това са фалшиви.
10
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЕРКЕЛ ИМА ОСНОВНА ВИНА ЗА ИСЛЯМИЗАЦИЯТА НА ЕВРОПА И ЩЕ ПЛАЩА МНОГО ЗА ТОВА
9
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злата вещица трябва да бъде изгорена на кладата.
8
49
 
1
 
! Отговори
boko преди 6 години
Абе ***, колко ти плащат да говориш глупости. И аз съм в Германия и си е екстра. Нищо подобно. И Меркел си я харесват германците. Затова и ще получи 4-ти мандат!
7
24
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Руската тролебусница в действие.Не е да не сме чели сичките тия простотии милион пъти от путинските тролеи.
6
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евалла им правя на анличаните! Англичаните се оказаха най-умните в Европа. Като усетиха, че Меркел ни вкарва в катастрофа, веднага си биха камшика от ЕС! Англичаните не са прости хора! И у нас трябва да има референдум за излизане от ЕС и от НАТО.
5
0
 
26
 
! Отговори
събуди се преди 6 години
Тая е въртоглава.
4
0
 
3
 
! Отговори
Сиртакис преди 6 години
кой играе "Дончо, Гертю, Люпкен и Фараж" в Германия срещу баба Меркел
3
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркелица вече не е я тачат в Германия. В медиите я величаят но народа на Германия не мисли така. Живях в Германия 15 години. Преди 2 години се изнесох и заминах в Норвегия.Тук поне по улиците не се виждат пришълци. Сигурно има но са в лагери от затворен тип и не им се дава свободно движение както в Германия. Махнах се от германия само заради пришълците. По всички улици и булеварди е пълно с тях. Такива нечистоплътни невъзпитани индивиди не бях виждал.Хвърлят си отпадъка където им хареса.
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Одавна да е на бесилото ако беше канцлер на Германия през един друг период от време.Да кажем началото ,или средата на миналия век.
1
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо в статията има привкус, че пак руснаците са виновни. Но за тях Меркел е идеалният канцлер. Толкова успешно ислямизира Европа, като че ли е главорез от ИД. Накрая самите германци ще пратят Меркел в Сибир, а Путин в Берлин.