Скоро: Българските села – безплатни Wi-Fi зони!

ЕК дава 20 000 евро на община, за да пусне безплатен нет
18 сеп 2017 08:37,
20
Скоро: Българските села – безплатни Wi-Fi зони!
Снимка: Reuters

Всяка община, която спечели проект за пускане на безплатния Wi-Fi в предстоящите конкурси на ЕК, ще получи ваучер на стойност 20 000 евро.

България може да получи от първия конкурс, който ще бъде обявен скоро, до 139 ваучера. Един ваучер трябва да покрива 100% от капиталовите разходи по изграждането на Wi-Fi зоните. От своя страна общината ще има ангажимента в рамките на три години да поддържа функционирането на тези зони.

Европейският парламент одобри инициативата на Европейската комисия за безплатен безжичен интернет, наречена Wi-Fi4EU, на 12 септември. Общият одобрен бюджет за проекта е 120 милиона евро.

Идеята за програмата Wi-Fi4EU до голяма степен се ражда в България. Тя бе лансирана  през 2011 г. от Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и бивш външен министър, и Гергана Паси, президент на “ПанЕвропа” - България и бивш министър по европейските въпроси,

Колкото до това как различните европейски общини ще се присъединят към инициативата, еврокомисарят Мария Габриел заяви, че ще бъде заложен принципът "първи дошъл, първи обслужен". Което значи, че първите общини, подали заявление за финансиране, имат най-големи шансове да получат ваучери.

От общинските администрации ще зависи къде на територията им ще се предоставя безплатният интернет - в библиотеки, болници, читалища, в кметството, в центрове за местни грижи, на площади, музеи, паркове и автогари, жп гари и други.

Географският баланс беше наложен от България заедно с още няколко страни, за да може точките за безплатен интернет да са сравнително равномерно разпределени.

Мярката е необходима, имайки предвид, че в някои страни от ЕС средно 97% от гражданите разполагат с достъп до интернет, докато в други този дял е 68% от населението.

Първият етап на конкурса ще бъде обявен до края на 2017 г. или най-късно в началото на 2018 г. Съвсем скоро Европейската комисия трябва да отвори и специален уебсайт, в който общините да регистрират проектите си. Кандидатстването ще е възможно само чрез тази интернет страница, пише "24 часа".

Традиционно България винаги е била спрягана за една от държавите, които предлагат най-бърз публичен Wi-Fi.

Според статистика, направена от специлизирания сайт rottenwifi.com през ноември 2016 г., България се нарежда на 15-о място сред страните в целия свят по бързина на публичния интернет със средна скорост от 9,8 мегабита в секунда.

Класация от май 2017 г., изготвена от друг специализиран сайт - ooma.com, ни нарежда дори на 11-о място. Според данните скоростта на публичния Wi-Fi в страната ни е 6,31 мегабита в секунда, когато се отнася за качване на съдържание в мрежата, и 9,67 мегабита в секунда за сваляне на данни. На първо място отново е Литва със скорост от съответно 14,17 и 15,4 Mbps. Следват Хърватия, Естония, Ирландия, Румъния, Великобритания, Дания, Унгария, Белгия и Словения. Сингапур и Швейцария този път са след нас, а САЩ е на последно място със скорост на публичния WiFi съответно с 4,37 и 6,89 Mbps.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Първо никак не им е до това дали бабите ще си чекват фейсбук профила. Глобализацията предполага по-добро следене, контрол и манипулация. Целта оправдава средствата, така че ... В ерата на комуникациите, хората не искат да са свободни а да имат нормален социален стаус и социални придобивки.Не те питат, а ти казват от какво имаш нужда и ти го дават веднага.То в градовете няма Wi-Fi в селата тръгнали да бодат антени.А Анонимен N14 правилно е прогледнал и осъзнал от къде идва еврото и защо.
17
0
 
2
 
! Отговори
marry преди 6 години
Абе тия пачи ходили ли са в българско село да видят разрухата навдякъде!Румънските села са 100000 пъти по хубави от нашите развалини!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Семейството академици Паси са просто ултрагениални!Вива,Вива,Вива!!! След като единствено те се сетиха и щяха да направят всички зарядни устройства в ЕС универсални,сега в безлюдните села на БГ ще закарат и безплатен интернет!Надяваме се при следващата им мозъчна атака да измислят как да заселят тези села!Въобще,мислят и измислят хората,не е шега работа!Нали са академици по организирани евроатлантически и еврог.ейски престъпност и простотии?
15
1
 
2
 
! Отговори
men преди 6 години
добре че избраха оная кукувичка габрийелчиту да дигитализира умрелите села. браво на гърпавите, еваларката *** бей ага. да видите как селата без жива душа ще получат рутери, кули, кабели... нищо че нема ток и канализация, важно е случайно преминаващите или загубилите се да моат си пуснат фес.бг и да съзерцават лидеро и неговата команда спасяваща света, европа и междупланетния мир.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евросъюза разполага с най-мощната печатница за пари в целия свят
13
3
 
1
 
! Отговори
Merci cherie преди 6 години
Nai-posle sha imame gratis wifi i na v ostrov martinik...slava, vechna slava, drujba, vechna drujba shengen!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая Европа като дава кинти не знае за какво ги дава... ама май си струва ВСЯКО едно село в България сега да им гепи по 20 000 еврака, че барем общината като сложи рутер с вифи да има още 19 хилки за нещо друго. :)
11
1
 
21
 
! Отговори
Boto преди 6 години
Това е същото като безплатния интернет в градския транспорт в София. Хем на Виваком са раздадени милиони, хем европейския съюз доволен, че програмата е изпълнена, хем нема нет у рейса дори пощата да си провериш, хем човека уредил нещата е доволен.А честито на печелившите!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А най ми е интересно, кой ще го поддържа. Аз в хотелите по морето и планината няма кой да им оправи интернет-а ... а какво остава с някое село, където има няма 5 баби.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По един рутер в общината за 100 лв... ... и както един колега е написал 19 500+лв в джоба на някой от вече знайните.
8
3
 
2
 
! Отговори
Boto преди 6 години
Имайте предвид, че това е мярка не само за България.В повечето Европа селата да китни острови от забързания град. Само в БГ селата са мизерия, кражби и липса на хора.За три пари може да се направят няколко точки, сериозна професионална техника и т.н.Айде на рутер 150 лева да се закачат 100+ Човека и да го видиме как се държи.И сега интеграцията в България..... една фирма изпълнител за цяла България с рутери за по 5 лева и интернет 1mb и дедо Пешо обучен как да рестартира рутера.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TO HLYAB NYAMA TE .....
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех какво усвояване ще падне...
5
0
 
17
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Браво, точно от това има нужда българското село - от безплатно Wi-Fi! Хвала на мъдрите управници!
4
7
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Супер! Най-после! Имам шанс и в моето село да си сърфирам в интернет и да гледам телевизия на специалното безплатно приложение за смартфони и таблети!Хайде сега кажете пак Соломон Паси бил лош!
3
4
 
5
 
! Отговори
Яcтpeб Османлията преди 6 години
А wi-fi може ли да се бере
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо ми ще си поръчва баничка онлайн, голям кеф.
1
2
 
13
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Почти всички общини имат връзка с Виваком.Не знам такава да няма.Айде да не е за монопол ще има и друга фирма.Дори скъп рутер ,който да е повече от 5 децибела,хайде да не е 29 лв ,айде 149 лв доста хубав рутер + инсталационната такса 200 лв.15 лв на месец,180 лв на година-540 лв за 3-те години от изискуемия срок.Тааа не разбрах,останалите 39 500 къде отидоха?Макари на фона на кражбите ,туй да е смешна кражба.Някои кметове,хубаво ще си санират къщите и апартаментите, май.