Европа ще прави учения за кризи с храните

Брюксел се кани да командирова чиновници за безопасността на храните
26 сеп 2017 20:31, Екип на Dnes.bg
4
Европа ще прави учения за кризи с храните
Снимка: Reuters

Европейският съюз ще започне да прави учения за реакция при хранителни кризи след скандала със заразените с фипронил кокоши яйца това лято.

Здравният еврокомисар Витянис Андрукайтис заяви след среща със земеделските министри от страните членки в Брюксел днес, че целта на такива обучения ще бъде да се подобри комуникацията между страните, за да не се премълчава информация по въпроси, засягащи здравето на гражданите.

ЕС обмисля и да изпрати по един еврочиновник в съответните национални органи, които следят за храните, така че информация за опасни храни да не се прикрива и бави.

Още по темата

За скандала с яйцата се разчу в началото на август, въпреки че белгийските власти са го разследвали още от пролетта и са потърсили съдействие за разплитането му от Холандия.

Според наличната информация белгийски производител на фипронил - препарат за обезпаразитяване на домашни кучета и котки, е бил продаван на холандска компания за почистване на птицеферми, която го е използвала широко, въпреки че той е забранен при животни, служещи за храна.

Разследващите измамата качили запитване до холандските власти в европейската система за сътрудничество и обмяна на информация за измами, но чакали дълго отговор и едва като разбрали, че няма да получат адекватна информация, сигнализирали друга европейска платформа за предупреждение, от която скандалът се разчу.

Въпреки, че Европейската комисия поддържа и администрира и двете системи, нейните служители не са обърнали внимание на сериозните съмнения на белгийците. Според говорител на Комисията, защото това била система за общуване между страните членки. През целия период белгийските и холандски супермаркети са имали данни и сами са отстранявали замърсените партиди с яйца, докато останалите европейски потребители са били в неведение за рисковете.

България беше предупредена от Германия за вноса на 50 т яйчен прах, използван за сладолед и майонеза, почти месец след избухването на скандала, а още толкова време беше нужно на нашите власти да идентифицират и български производители, използвали фипронил в полозите на фермите си.

Министрите препоръчаха на Еврокомисията да реагира на по-ранен етап, когато в нейните системи се получи информация за опасни продукти и да разпространява бързо чрез медиите такива данни, така че да стигнат до потребителите.

Производителите пък а призовани на браншово ниво да разработят системи за наблюдение, така че да хващат евентуални нарушения, още преди те да стигнат до властите.

Днес министрите и Комисията се договори да обмислят евентуално сливане на двете интернет платформи, за наблюдение на опасни субстанции в яйцата и пилешкото.

В определени дози фипронилът предизвиква сериозни увреждания на черния дроб и бъбреците, както и на щитовидната жлеза. След избухването на скандала стана ясно, че заразените яйца и продукти от тяхса били доставени в почти всички европейски държави, включително и в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А няма ли да е по-лесно да наказва виновниците?
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са тези кризисни центрове за храните Да не изправят кривите краставици брюкселските тикви
2
0
 
3
 
! Отговори
men преди 6 години
да ги накара само като българи да гъчат боядисано 30 годишно месо от португалските и холандските резерви и пестецидени ичица и желенчуци и да видиш как ще сритат камбаната та три месеца - я инфарктче, я ударче....
1
0
 
2
 
! Отговори
Гацо Бацо преди 6 години
За пари ли.....За много ли...?