Защо за баските може, а за каталунците не?

И Каталуния иска да събира данъци и да ги харчи както реши
29 сеп 2017 20:16, Елка Василева
40
Защо за баските може, а за каталунците не?
Снимка: архив, Reuters

Отказът на централните власти в Мадрид да дадат на Каталуния правото да събира данъци и да ги използва както намери за добре - привилегия, с която се ползва Страната на баските - подхрани през последните години движението за независимост на тази автономна област в Североизточна Испания, пише Франс прес.

"Защо за баските може, а за каталунците не?", попита неотдавна регионалният вестник "Вангуардия".

Навсякъде в Испания централните власти събират по-голямата част от данъците и след това разпределят средствата между регионите. Единствените изключения са Страната на баските и съседната автономна област Навара, които директно вземат пари от данъкоплатците, а след това сами решават как да ги използват.

Още по темата

Двата региона, чиито БВП на глава от населението са най-високите в Испания след Мадрид, имат минимално участие в разходите на централното правителство (главно за отбрана) и във фонда за междурегионална солидарност. Освен това на двете области се връща част от данъка върху добавената стойност, събран на тяхна територия - привилегия, която другите нямат.

Данъчните привилегии на Страната на баските, въведени през 19 век, след което частично премахнати по време на диктатурата на Франко, залягат в демократичната конституция от 1978 година.

Това решение е взето до голяма степен под натиска на атентатите на сепаратистката организация ЕТА, която по онова време убиваше десетки хора всяка година.

Заради тази много изгодна система "част от каталунските граждани изпитват чувство за несправедливост", анализира Жоан Ботеля, преподавател по политология в Барселонския свободен университет. Още повече, че Каталуния допринася с близо 20 процента за испанския БВП, а Страната на баските едва с 6 процента.

Освен това често се случва баските да откажат да платят дължимото на държавата, без да последват реални санкции, казва Ален Куенка, специалист по регионално финансиране към университета в Сарагоса. "Военните самолети, например, трябва да се платят, но когато те не са съгласни (с исканата сума), не плащат".

Каталунците наливат в държавата повече пари, отколкото получават - около 10 милиарда евро според Мадрид и 16 милиарда според каталунското регионално правителство.

След като Артур Мас бе избран за премиер на Каталуния, той предложи тържествено през 2012 г. на Мадрид да сключат данъчно споразумение по баския модел, но тогава испанският премиер Мариано Рахой, борещ се с последиците от икономическата криза, отказа.

Куенка смята, че ако се приложи същият модел с Каталуния, Испания ще фалира, защото Каталуния е много по-голяма област от Страната на баските.

Преразглеждането на системата е още по-трънлив въпрос сега, когато Мариано Рахой, лидер на крехко правителство на малцинството, има крайна нужда от гласовете на петимата баски депутати, за да бъде приет бюджетът на Испания.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Каталуния се отцепи ще загуби европейски пазара, Барса няма да е това което е и в крайна сметка ще обеднеят. Те са силни защото са част от нещо силно и голяма страна!Отделяне на Каталуния ще означава и намеса от страна на Турция за отделяне на Кърджали!Представете си, че утре Варна стане град с най-силна икономика и реши да се отцепи за да не е солидарен с държавата. Същото е, а това е безумие!
31
0
 
1
 
! Отговори
Не ядат кисело мляко преди 6 години
Опита от проучване на МОлдавия където всяко село иска да става РЕПУБЛИКА ,да избира президентка и да назначава министри доказа че там не ядат Кисело мляко..В братска БЪлгария менкани на власт нагли престъпници крадящи милиарди годишно през корупционни ненужни обекти даже не се споменават.Хората си пият кафето скисело мляко и им пука на провежданата нагла ликвидация на Българите
30
0
 
0
 
! Отговори
спомени преди 6 години
През 2008 година нагли наркомани включиха на постоянно следене през полицейска техник а огромен брой обекти носещи реални доходи на много държави в това число Испания и БЪлгария.Блокираха нагло всички продажби на имоти с обемно блокиращи вируси включили на обемно следене всички бюра за недвижими имоти//вижте филми от 2008 вижда с е огромен обем блокиращ всички клиенти около всяко бюро за недвижими имоти.Сега Испания има проблеми
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да видим утре испанския Майдан до какво ще доведе.
28
0
 
3
 
! Отговори
Трол преди 6 години
Брюкселските зелки не са ли заявили още своята "загриженост" относно референдума в Каталуния.
27
0
 
10
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
ами много просто...защото баските си имат ЕТА...
26
11
 
4
 
! Отговори
Ххх преди 6 години
Хем искате да се самостоятелни и велики и уникални пък искате да сте обединени в ЕС....абе барцелонски шушумиги.
25
7
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Каталуня допринася за 20 процента от БВП на Испания защото заради тая Испания е била в ЕС....да не збравяме че Испания е била доста бедна...прпсто ще си го набутат като британцоте с Брекзит...британската икономика е мощна спрямо каталунската и вижда зор без Брекзит да е в сила какво истало за барцелонските шушумиги.
24
7
 
5
 
! Отговори
Gggg преди 6 години
Не разбрах точно тия от барцелоната какво реват....навсякъде централната власт разпределя парите....например Шотландия също се опита така да се пазари но и дадоха част от данъците да задържи защото много добре знаеха че ще ги орежат по друг начин....а ако смятат че тия 16милиарда ги устройват тогава вън от ЕС получават си зависимостта и гледат как тия 16млр се стопяват защото няма субсидии от ЕС няма Шенген няма субсидии от централната власт....оставаш си само на собствена икономика...
23
1
 
16
 
! Отговори
Никк преди 6 години
До македонката:Разбирам те напълно!!! Аз например се чувствам тракиец, пряк наследник на древните траки. Ех, да имаше сега коминтерна, щеше да отреже от България нейния географски регион Тракия и веднага всички тук ще се назовем тракийци вместо българи. Ще живеем добре - вие македонците, ние тракийците. Шопската държава ще ни е съсед. Ще направим и Добруджанска държава. И ето- ставаме коренно различни народи с напълно различен език и култура, нямащи нищо общо :)
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде вече орева сайта. Тва да ти е проблема. Не виждаш ли, че няма да получиш разбиране. Има си македонска държава заминавай. Никой не ти е виновен, че тука си се родила. Моите деди са ходили да се бият, и са били хайдути Пиринския край, в който са се родили да е в България, сега се появяват некви дето не искат. Ние пък не си даваме Пирин на друга държава.
21
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама кой ти пречии бре . Вие сте тези които ми не признавате мен . Аз , татако, брат ми деца ни , чичо , леля и хиляди други се чувстваме македонци . Но не можем да получим правата си заради болна пропагандна политика на българия . Единствената надежда е глобалните играчи да натиснат българия заради нарушаването на правото ни . И това ще стане , защото и САЩ и Русия признават македонците като етнос и саоопределениеза разлика от болните б..ри
20
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ей на - решили сме! Точка. Жалки, не жалки т'ва е положението. Хиляди българи сме, които не искаме да сме македонци, въпреки, че дедите ни са от тоя край. А пък некои си мислят, че са Наполеон и Сталин ама не са. Земи пий хапчета.
19
3
 
22
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А защо софия събира всички данъци и после по партийна линия! Всеки кмет може да бъде смазан ако не му върнат данъците. Искаме поне половината данъци да остават в съответната област или община, отделно да се забрани фирма с фабрика в габрово да е данъчно регистрирана в софия? От къде на къде???? Хайде тогава да видим кой гербрески кмет колко е кадърен или коя община колко е богата? Сега софия унищожава цели градове като прибира всичко. В швейцария, австрия германия има децентрализация
18
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталунците са пълни шизофреници. И историята и езика и обичаите са им тясно свързани с Испания. Да не говорим, че в Ес няма и граници. Значи остават само данъците, за които ронят сълзи, а не за някакъв каталунски патриотизъм. Както е казал евреина: като видиш, че някъде много се карат, значи иде реч за пари.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И след референдума, независимо от резултата, Каталуния ще е част от Испания!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сбъркания си ти . Подкрепяш ли каталунците да имат своя независимост да ти видя акъла раздвоен ?
15
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нема да те признаят за македонско малцинство посмъртно. И аз имам македонски деди, но смятам това за най-голямата глупост на земята, понеже сме си чисти българи. То е същото като да искат да има шопско малцинство. Ако толкова го преживяваш ей ти къде е Македония. Стягай куфара и друм.Аз пък съм от Люлин и искам люлинско малцинство. Ай сиктир.
14
3
 
18
 
! Отговори
!? преди 6 години
Чета тоя с македонските му изблици и си мисля,че на Минко 47 пак са му объркали хапчетата.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е че сега имат 20% от БВП защото дълги години целенасочено са били в превилигеровано положение и ако решат да се отделят от Испания , посмъртно няма да влязат в ЕС и много от заводите ще се изнесат на изток.