Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА

България не отговаря на критериите да приюти европейската агенция
30 сеп 2017 16:11, Екип на Dnes.bg
178
Купища пропуски! Брюксел не харесва София за домакин на ЕМА
Снимка: Reuters

Европейката комисия установи множество пропуски в българската кандидатура за домакинството на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), която трябва да напусне Лондон след излизането на Великобритания от ЕС.

В сравнителен анализ на получените 19 предложения, публикуван днес, Еврокомисията оценява кандидатурите по 6 критерия, определени от ЕС. Той ще бъде основа за вземане на окончателното решение от външните министри на 27-те страни членки на ЕС, без Обединеното кралство, през ноември.

Още по темата

В кандидатурата на София слабости са установени в пет от шестте области на сравнение: помещения, достъпност, образование, здравно и социално обслужване и непрекъснатост на дейността. Единствен без забележки минава критерият за географско разпределение, тъй като България няма домакинство на официален европейски орган.

От анализа на Еврокомисията става ясно, че българското правителство е пропуснало да опише как предлаганата от него нова сграда в технопарка ще отговори на изискванията на ЕМА. Няма информация и за честотата и броя на полетите към европейски столици от софийското летище, както и дали има градски транспорт от и за аерогарата. Правителството е пропуснало да съобщи какви са възможностите за намиране на работа в София за половинките на европейските служители, които биха работили в ЕМА.

Не са дадени и подробности за свободни места в детските градини и училищата, нито дали на всички деца на служители ще може да бъде предложено обучение на френски и немски език. В българската оферта дори не е уточнено дали чуждоезичните програми на университетите биха могли да поемат наплива от нови студенти. По отношение на работата на агенцията не е уточнено в какъв срок ще бъде осигурено продължаване на работата на агенциите, нито дали тя ще може да функционира по време на преместването. България предлага да даде свои експерти, които да отидат в ЕМА при масово напускане на персонал.

Като плюс на българската столица е посочено, че досега тя не е получила домакинството на нито една официална европейска агенция.

Еврокомисията отчита готовността на България да построи до 1 януари 2019 г. нова сграда с площ от 30 000 кв м за седалище на ЕМА, както и че в града има 12 000 хотелски стаи, които да поемат гостите и командированите експерти. Като плюсове се посочват, че децата на служителите ще могат да учат безплатно в държавните и общински училища и че ще бъде осигурено здравно и социално обслужване на семействата на еврочиновниците.
При огласяването на анализа, Еврокомисията съобщи, че оценката е направена по обективен начин, използвайки само информация, подадена от държавите членки. Уточнява се, че оценката не представлява класиране или предварителен подбор".

В състезанието София е в конкуренция с градове от цяла Европа, включително Стокхолм, Барселона, Амстердам, Братислава, Букурещ, Дъблин и Виена.

Правителството на Бойко Борисов подаде кандидатурата на София за домакин на ЕМА в последния възможен ден – 31 юли. Предложението беше представено в Брюксел на 19 септември, като основният коз на българската кандидатура беше ниската цена за преместването и разходите по поддръжката.

В писмо до Европейската комисия служители на ЕМА изразиха притеснения от евентуално прехвърляне в София и още 5 града, заради опасения за дискриминация към хората с различна сексуална ориентация. Писмото се позовава на липсата в законодателството на разрешение за еднополови бракове.

В проучване сред служителите на ЕМА, публикувано тази седмица от "Файненшъл таймс", се казва, че ако агенцията бъде преместена в България, над 90% от сегашния й персонал би напуснал работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
132 Дори и да поръчаш такси от летището, помпичките пак работят. Висш чиновник на ЕС показа квитанцията по Новините. Не е лукс да си чиновник в ЕС и да ползваш такси, проблемът е че лъжат. Ясно е, че можеш да ползваш метро за 1.60. Освен това хората няма как да знаят да си поръчат такси от вътре, излизаш каращи бавно таксита, качваш се и нали си чужденец имаш пари значи.
157
1
 
5
 
! Отговори
Марешки преди 6 години
Ех, какъв късмет ще имам ако дойде тази агенция по лекарстватав България !Ще имам възможността да "облепя" цялата и сграда с напечатани от мен листовки с цените на горивата продаващи сена моята бензиностанция в столицата !
156
0
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
В европейската столица, където билета в гр. транспорт се валидира чрез...продупчване и киселото мляко се разрежда с вода... шок и ужас!
155
0
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
Ами и аз бих напуснал ако ме накарат да се преместя от Лондон в София...детето ми да ходи на училище в София, и жена ми да си търси работа в София. Егати ужасното предложение!
154
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да получи никаква агенция,нито за лекарства, нито за нещодруго. Съвсем ясно им се казваза корупцията, която изкуствено се поддържа за да може разбойническатапартия герб да властва и да крадеедновременно.
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисоф трябва по-бързо да хвърли оставката - колкото повечесе размотава толкова по-зле за негои за обществото. За националното сипредателство ще отговаря в съд.Благодарение на него Турция се сдобис Турски поток, а България загубиЮжен поток. Това го каза съвсем яснои Путин. Вашият скъп премиер на заплатаот българския бюджет работи за турскитенационални интереси.
152
2
 
11
 
! Отговори
анонимен59 преди 6 години
просто всички ние по отделно... и като народ.. сме си смотани.Няма за какво да плюете,ама то гърците,после турците,после руснаците,сега пък американците....еииииййй... ами то :НА КАЛПАВАТА РАКЕТА И КОСМОСЪТ И Е КРИВ...
151
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизмът след като се изчистиот няколкото си основни грешки в теорията и практиката и се оптимизира е бъдещата система на света. Какво мислятбългарските свалигащници и брюкселскитезаспали чиновници не играе никаква роля.
150
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Боко му взеха паричкитре из под носа ;)-Не може европейски пари да се харчат в България. Освен ако не са на кредит с лихва ;)Ще му уври главата, че трябваше да пусне Южен Поток И Белене, ама ще е късно.
149
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми да бяха пратили 1 тон суджук на европейците ,можеше и да стане работата ама... на
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами кой ще си направи труда да ги напише тези подробности . По-лесно е да чоплиш семки в работно време и да коментираш кой какво направил във Вип Брадър ,естествено срещу не малко пари
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубавеа работа ,ама българска. Цялата ни работа такава
146
0
 
8
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Прочетох и статията, за да не изоставам. Прави впечетление многократното повтаряне на - европейски учереждения, европейски служители, европейски агенции, - сякаш те не са еврейска колония като нас!
145
1
 
8
 
! Отговори
муспи преди 6 години
България поздравява всички евреи с празника Льок Киппур! Льок льок лилильок, льок лилильок ...!
144
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На България може да бъде поверена единствено комисията по премахването на санкциите срещу Русия. Имаме предостатъчно специалисти за тази комисия.
143
0
 
18
 
! Отговори
Miko преди 6 години
Бая неща са забравили да напишат :)))охх майкоо Българиооо ....Няма да стане по шмекерската не го ли разБрахте!!
142
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо чудно. От статията ясно проличава интелектуалната немощ на правителството.Липсата на съответна подготовка води до крещяща некомпетентност на "калинките" на Боко, а оттук - и качеството на предложението. И както винаги, всичко се прави в последния момент. Мисля, че в Европейската Комисия ПЪРВО са се изсмяли на офертата, и чак СЛЕД ТОВА са написали сериозен анализ.
141
0
 
21
 
! Отговори
Стига бе! преди 6 години
Преподавателите от Американския Университет в Благоевград, не се оплакват от ДИСКРИМИНАЦИЯ! Тия от ЕМА, много нежни! Това не може да е причината.
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сгaн и нищо повече ...
139
2
 
20
 
! Отговори
@ преди 6 години
Тук отвличат хора. Плащат се откупи в стотици хиляди евро.Това също може да "вдъхнови" евро бюрократ.Е, в замяна лично участват в щаба по отвличане в дома на премиера б.б.Преди да платят.Нищо няма да преместят тук. Суджук експертите са лъснали в Брюксел като прани *** в Столипиново..