България само ще чете шенгенските визи

Проверките по границата с Гърция и вътрешните граници на ЕС остават
5 окт 2017 15:15, Екип на Dnes.bg
14
България само ще чете шенгенските визи
Снимка: архив, Reuters

България ще получи право само да проверява информация във Визовата информационна система (ВИС) на Шенген, след като Съветът на ЕС одобри допускането й до нея в следващите месеци.

Вчера Европейският парламент не възрази срещу предоставянето на пасивен достъп на София и Букурещ до системата. Вотът обаче няма нищо общо с евентуално бъдещо членство на двете страни в Шенген, показа справка за приетия в Страсбург документ.
Промяната е свързана с решението на ЕС да проверява всички европейски и неевропейски граждани, които влизат или напускат общото безвизово пространство. Разрешението ще действа само докато тези проверки се правят в ЕС.

Властите в двете страни ще могат само да четат данните, без да могат да внасят собствена информация, да редактират или трият наличните данни. Целта на допуска е да помогне на българските и румънски власти при проверката на кандидати за получаване на европейски визи, които подават документи в двете страни. Освен това те ще могат да правят справки, въз основа на които да анулират, отнемат, удължават или съкращават валидността на визите, издадени по силата на българското (румънското) национално законодателство.

Според Европейската комисия това ще позволи да се опростят проверките на граничните пунктове у нас, тъй като служителите ще могат директно, без да правят запитване, да установяват дали дадено лице отговаря на условията за влизане и престой на територията на двете държави.

Въпреки че ще могат да четат, българските и румънски власти няма да имат право да издават шенгенски визи, а само национални. Запазва се и положението, при което България признава шенгенските визи като редовен документ за влизане и престой до 180 дни на нейна територия на лица, които са получили такъв документ от държава, която е член на Шенгенската зона.

В същото време проверките по вътрешните шенгенски граници за притежатели на визи, издадени в България и Румъния, остават, уточни източникът. Ще се запазят и инспекциите на документите на българските и румънски граждани по общите вътрешноевропейски граници, включително с Гърция и Румъния.

Решението за предоставяне на достъп до базата данни на Визовата информационна система на ЕС става възможно след направени тестове за управление на големи бази данни от Европейската агенция за оперативен мениджмънт на големи ИТ бази данни в областта на сигурността. То не е свързано с покритите през 2011 г. критерии за членство в Шенген, обясни източник от Европейския парламент.

Предстои Съветът на ЕС да приеме окончателно решението и да определи дата, от която решението за достъпа до ВИС може да влезе в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Много важно че няма да сме в Шенген. И от ЕС е време да излизаме. Защо на направят референдум, никой не ни пита дали искаме да сме в ЕС! То ЕС че ще се разпадне е ясно, такава е съдбата на всички империи, ама дано е по-скоро, докато има още какво да спасяваме.
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма да види Шенген докато не затвори руския анклав Росенец от където руснаци без визи си влизат в България и си шъткат нагоре надолу из страната ни все едно че са си у тях.
7
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОЖЕ! Това е една сбъдната мечта! След като научих, че шенгенските визи, могат да бъдат четени от нашенски милиционери, ми олекна, почувствах се сит и животът ми, стана евро-атлантическа песен!Да живей! Слава на Брюксел и нашите другарЕ!
6
3
 
2
 
! Отговори
Pfos преди 6 години
Hm...Kak taka she chetat...te nali samo kirilica mogat...?! Zatui ne priznavat e-mail i sms corresponcia s suverena bg narod i turistite, stot nemat e-mail adres na kirilica...nov tv comedy serial...
5
0
 
25
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
К'ъв Шенген ви гони ?Хората които трябва да пазят границата са замесени в каналджийски канали за мигранти. Дори сърбите (които според нас българите са хора 5-та ръка), затегнаха контрола по нашата граница и на месец ловят по 1800 нелегални идващи от България. Дори и доброволните отряди са се включили в схемите за каналджийство. Ако не са медиите да се правят репортажи за корупцията в България хептен ще го закъсаме. Не че сега не сме.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не било компютри , НАЙ МИ БИЛО КОМПОТИ ! ШЕНГЕН ЩЕ ВИДИТЕ КОГАТО ФАЛИРА ЕС .До тогаз ще си плащаме чл енаската вноска починно и като добри служители (хем им работиш - переш, чистиш акитата , готвиш) ,ХЕМ И СИ ПЛАЩАШ ! Когато дадат еврото те ще го фалират
3
1
 
16
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
Издържали сме теста за управление на големи бази данни, ама за теста за корупцията нищо не се казва. Така, че само ще ги четем и то от компютър
2
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е те това е да сме членове на Евро-общноста. Ние вече 10 години чакаме да ни разрешат да проверяваме шенгенските визи... наравно с другите европейски полицаи. Някой ден дори може дани позволят да се снимаме как ги проверяваме.Също както на великият вожд Тиква, му разрешават да се снима заедно с европейските лидери.Така и така сме Брюкселска провинция 3та скорост. Поне да ни назначат някой белгиец за управник вместо да се срамим с нашият пожарникар.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас ще ни проверяват като престъпници, а джихадистите ще са на безплатната европейска софра.