Австрия се готви за завой надясно, а 31-годишният Курц – за лидер!

Той е въоръжен с доза популизъм и твърда позиция за имиграцията
10 окт 2017 22:00, Елка Василева
27
Австрия се готви за завой надясно, а 31-годишният Курц – за лидер!
Себастиан Курц. Снимка: архив, Reuters

От 2007 г. Австрия е управлявана от канцлери социалдемократи. Въоръжен с доза популизъм и твърда позиция за имиграцията, Себастиан Курц възнамерява да сложи края на тази ера, пише ДПА.

Катица Гигович въодушевено сграбчи ръката на Курц, когато 31-годишният външен министър на Австрия посети нейната фабрика в хода на предизборната си кампания. "Вие сте моят фаворит. Вие сте толкова амбициозен", каза работничката, обърквайки думите "амбициозен" и "сензационен", за да охарактеризира водача на консерваторите за парламентарните избори в неделя.

Гигович работи в "Евва" - виенска компания производител на ключалки и системи за контролиран достъп - уместна визита на Курц, чиято популярност е пряко свързана с твърдата му позиция за имиграцията и сигурността на границите.

Откакто Курц оглави Австрийската народна партия (АНП) през май, той работи упорито за нейното преобразуване в народно движение, подобно на онова, което изведе Еманюел Макрон до победата на президентските избори във Франция. Подкрепен от популярни лица от света на спорта, науката и промишлеността, Курц обещава да ореже данъците и да намали бюрокрацията.

Но има един въпрос, който разграничава Курц от Макрон, както и от социалдемократическия канцлер Кристиан Керн: нелегалната имиграция и това, което той вижда като заплаха от радикалния ислям. В реч след реч и в интервю след интервю консервативният пръв дипломат призовава за спиране на миграцията през Средиземно море, за закриване на центровете за социални грижи, управлявани от мюсюлмански групи, за установяване на контрол върху джамиите и за намаляване на детските надбавки за работещи в Австрия родители, чиито деца живеят в чужбина.

Когато наскоро в серия интервюта с деца за таблоида "Кронен цайтунг" едно 12-годишно момче попита Курц за бъдещето на пенсионната система, министърът отговори, че е важно да има достатъчно хора с вноски в системата. След това той добави: "Ние обаче трябва да спрем имиграцията, която е в тежест за нашата социална система. В противен случай няма да можем да я финансираме".

През последните десет години АНП на Курц е младши партньор на Австрийската социалдемократическата партия (АСДП) във все по-проблемни коалиции. Вече месеци наред АСДП изостава в социологическите проучвания от АНП, а в неделя даже може да остане зад крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС).

Петдесет и една годишният Керн, който е бивш бизнес мениджър, гради кампанията си повече около икономическия подем в Австрия и плановете си за създаване на работни места, отколкото върху имигрантите. Въпреки че Керн не се отличава много от Курц, когато става дума за подкрепата за строго ограничаване на миграцията, той се въздържа да я слага в центъра на политиката си. "Въпросът за миграцията е много деликатен и има потенциала да разделя обществото", предупреди той по време на телевизионен дебат няколко дни преди изборите.

Има обаче и друга причина защо социалдемократите не говорят много по тези теми - партията е дълбоко разделена по тях. Докато Керн и други застават на либерални позиции, други биха желали канцлерът да бъде по-твърд по миграцията. "Керн трябва да събира широк спектър вътре в партията", каза пред ДПА политическият анализатор Катрин Щайнер-Хемерле.

Кампанията на канцлера бе затруднена и от скандал, предизвикан от самия него. Две седмици преди вота разкрития по медиите принудиха АСДП да признае, че един екип израелски експерти по дезинформация, наети от Керн, тайно е създавал уебсайтове за очернящи кампании срещу политически опоненти.

Отслабването на Керн отвори вратите за крайнодясната АПС, която много желае да се включи в следващото правителство като коалиционен партньор. Председателят на АПС Хайнц-Кристиан Щрахе, който на младини е имал връзки с неонацисти, придвижва партията към центъра и роля в управлението, като направи по-умерен езика по адрес на миграцията. Щрахе освен това смекчи тона в своята анти-ЕС реторика. Той вече не говори за евентуалното излизане на Австрия от Европейския съюз, а вместо това за по-малко централизиран съюз. "АПС става все по-безмълвна през последните седмици", отбеляза Щайнер-Хемерле.

А какво да кажем за "Зелените"? Екологичната партия все още изглеждаше силна през декември. Тогава австрийските гласоподаватели избраха за свой президент бившия лидер на "Зелените" Александър ван дер Белен, който спечели на балотажа срещу крайнодесния кандидат Норберт Хофер. След това "Зелените" затънаха във вътрешна борба за власт, довела до раздяла с тяхното младежко движение и до напускането на един от най-изтъкнатите им депутати, който се зае със създаването на своя партия.

Очаквайки потенциално изместване вдясно на парламентарните избори, Ван дер Белен каза миналия месец, че всяко ново правителство ще трябва да гарантира, че Австрия остава страна "на взаимното уважение и конституционни фундаментални права".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: АвстрияСебастиан Курц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Да не забравяме че тон на европейската Десница дава Бойко Борисофф. Неговата антиемигрантска политика, укрепването на оградите, особено тая със Сърбия, недопускането на необразовани бежанци и затова сега в България над 1 милион доктори и адвокати чакат за работа, са сплотили около ГЕРБ Дясна Европа. Това е нож в гърба на Световното Еврейство, но бат Бойко не е евр**н, а си е циг**н! Ердоган казва че е ц****ин!
22
2
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До ЦиникЖивея доста по-дълго от теб в Германия...и съм отвратен от "Рефюджис уелкъм"--------------- Изразяваш се като невротична кифла... Един психологически устойчив човек и мъж никога не можа да бъде отвратен, особено от такова нещо. Ти не си мъж, а пи4ка.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четенето на тази статия ечиста загуба на време, кактои повечето други статии отсъщото перо.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки път пишеш че Новините са от ДПА а те не са от там , дай линк ако са от там
19
1
 
43
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Слава богу, че не решават - такива като теб.При всички случаи ще спечелят десни!На МИСЛЕЩИТЕ ХОРА ( какъвто ти явно не си ) им писна от "мултикулти"..."генофондобогатители" ...и прочие св олоч!Живея доста по-дълго от теб в Германия...и съм отвратен от "Рефюджис уелкъм"
18
16
 
0
 
! Отговори
Istinata преди 6 години
I imenno shtoto ne izbirat surbi ili bulgari(nai gotinite) tozi orufliak nikoga niama da specheli
17
4
 
33
 
! Отговори
българина преди 6 години
Последния им патриот загина случайно в катастрофа. Сега ще измислят че се е самоубил ... Запада е безнадеждно лицемерен и е обречен на халифат
16
1
 
39
 
! Отговори
Циник до 15 преди 6 години
Хм...ти сигурно рядко излизаш от джамията....иначе щеше да си наясно, че тези десни партии - не ги избират мигранти ...сърби...или българи!*** нормално - *** , който поства латинска шльокавица...и не знае как да пише на ужсобствения си език , явно не е интелектуален гигант!
15
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Az sum ot 12 god vuv viena i toia grad beshe mnogo skuchen predi.sega sa go napravili kato kosmicheski korab a za krai na multikultorizma govoriat edinstvenno Imigrantite.surbi,bulgari dori arabite....niakakuv paradoks.na avstraiicite im e gotino ako ne sa chernite koi shte klati debelite???ako ne sa nashte shmatki pt istochna evropa koi vuobshte shte klati neshto :)
14
0
 
47
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Явно австрийците нямат проблем с изкуствено и грижливо подържания в Германия - "комплекс за вина".Явно в Австрия все още е останала независима преса и медии.Там все още наричат нещата със собствените им имена - ислямска инвазия - е ислямска инвазия - а не "мултикултурно обогатяване"Австрийците нямат проблеми с "десните СИ партии"
13
9
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Там схемата е ясна, ще катастрофира на магистралата и евроатлатъзъмъ ще пребъде!
12
2
 
54
 
! Отговори
Вермахт преди 6 години
Европа има нужда от повече подобни "популисти".
11
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като изразяването на мнение срещу незаконната миграция е популизъм, натрапването на сълзливи истории за мигрантите какво е? А указанията от властта към медиите "да се създава положителен образ на мигрантите"?
10
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много напорист, малко опасен, в преследване на политическа кариера не е успял да завърши юридическото си образованиене
9
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да лъжеш като Меркел или Макрон това не е ли популизъм ? Или като Червеният каскет от Банкя ?
8
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа постепенно узрява за лидерите, които са й нужни.
7
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малее, ако си пусне същия тип мустак като един негов предшественик, наистина ще стане страшно. :)
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ И ДА СИ ВЪРНАТ СТАРИЯ ГЕРБ, ДА РАЗКАРАТ *** СЪРПИЧУК ОТ ГЕРБА СИ.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спряно пред Виена но от поляните.
4
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е... Австрия си има КУРц, Русия си има ПУТИн.