България и Румъния в Шенген: Няма да е скоро

Вътрешните министри ще обсъждат удължаване на граничните проверки
Обновена: 11 окт 2017 21:09 | 11 окт 2017 21:07, Екип на Dnes.bg
41
България и Румъния в Шенген: Няма да е скоро
Снимка: архив Reuters

България и Румъния няма да влязат скоро в Шенген, съобщи високопоставен източник от Европейския съвет в Брюксел.

"Призивът на г-н Юнкер е едно, но решенията в ЕС се вземат с единодушие, а такова в момента няма", коментира източникът.

Още по темата

През септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова ЕС възможно най-бързо да приеме двете държави заради собствената си сигурност. По-късно същият апел отправи и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Решението обаче зависи от страните членки, които единствени могат да приемат нови членове и да променят правилата в Шенген.

Премиерът на Холандия и министърът на вътрешните работи на Германия веднага коментираха, че няма да вдигнат блокадата, тъй като не са убедени, че двете държави са готови.

Холандия настоява за два последователни положителни доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който Европейската комисия наблюдава борбата с корупцията и организираната престъпност, както и правосъдната реформа. Берлин не е обявявал публично условия, при които би допуснал България в Шенген.

Естония, която в момента председателства ЕС също заяви подкрепа за разширяването, но според неин представител "предстои още работа със страните членки", преди точката за разширяването на свободното безвизово пространство да може да бъде внесена за ново обсъждане в Брюксел.

Ако естонското председателство на ЕС не успее да прокара българското влизане в Шенген до края на годината, то ще остане най-рано за втората половина на 2018 г., тъй като през първата България ще председателства Съвета на ЕС. Като държава ротационен председател, тя не може да преговаря с останалите, по въпроси, които я засягат индивидуално. Австрийското председателство между юли и декември 2018 г ще има прозорец да направи нещо по въпроса, който ще се затвори отново от януари до юни 2019 г, когато председател на Съвета ще е Румъния.

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за Шенген през 2011 г. Въпросът за членството им беше разглеждан неколкократно в Съвета през изминалите години, без да бъде постигнат консенсус за приемането им.

Реформата на Шенген ще бъде обсъждана в петък от вътрешните министри от ЕС, които се събират на месечната си сбирка в Люксембург. Те ще разгледат предложените от Европейската комисия нови възможности за извършване на полицейски проверки по вътрешните граници на шенгенската зона.

Проверките се правят в момента от 5 държави: Германия, Австрия, Франция, Швеция и Дания. Те ги въведоха през 2015 г заради миграционния наплив от Гърция, а Париж заради терористичните атентати. Петте държави са изчерпали всички законови възможности за удължаване на сроковете за временните проверки и трябва да ги премахнат през ноември.

Това обаче едва ли ще стане, тъй като петте заявиха намерения да ги удължат, този път под претекст за националната си сигурност.

Промените, които министрите ще гледат в петък, ще удължат от 2 на 3 г сроковете на такива временни проверки. Очаква се промените в шенгенското законодателство да бъдат приети окончателно през декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За България ясно но защо не приемат Румъния?Румънците поне правят нещо за да си уредят държавата и заслужават да са в Европа, а България директно да бъде изхвърлена.
16
2
 
29
 
! Отговори
БОЛИ МЕ ХЕЯ преди 6 години
И по-добре.Представяте ли се какво лапане ще падне от нашите мили гранични полицаи,обикновени полицаи,*** политици и всакаква гранична ***.Като се знае ,че влезеш ли веднъж в тази скапана територия ,направо си набиваш камшиците за цяла Европа.Сега ако мизата е 2000 еврака,авоматично скача на 4-5 хилки.За това се борят нашите мили ,родни управляващи.Нима сега като не сме в Шенген ,българите не могат да пътуват.Можем ,ама всичко бяга през Гърция и Италия.Шенген ще докара свинете в БГ
15
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз да ви кажа- няма въобще да е...и слава Богу!Но целият този цирк с морковите Шенген и еврозона,са добре дошли за домораслите ни кучета-пазачи,за да замъгляват "съзнанието" на обезмозъчения електорат,да го зомбират в името на нова "цел",за да продължи безпрепяъстваното ограбване на робите.Толкова е просто,прилагано е толкова пъти,че на домораслите бандити вече направо им е скучно,как елементарно стадото се връзва,без да е употребена нито една връвчица!Ех,Стадо...Стадо...Стадо-о-о.......!
14
7
 
17
 
! Отговори
да преди 6 години
точно така-длъжници сме на Крадеца Симеон и трябва да му осигурим удобна килия по обвинение в държавна измяна и кражби в особенно големи размери
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** не се признават и това си е. А има много такива и то не само на Балканите.
12
1
 
27
 
! Отговори
това е преди 6 години
предимството да сме част от ес...пак ясно заявиха на родните политици, че докато не започнат да се борят с корупцията и престъпността и не реформират съда и прокуратурата няма да влезнем в шенген. т.е няма да позволят на продажните ни политици да се окичат със заслугата , че са ни вкарали в шенген. докато избирателя гласува за едни и същи *** без да претендира за промяна и да недоволства то западняците ясно показват , че политиците ни се ослушват с реформите
11
2
 
12
 
! Отговори
НПО тактика преди 6 години
Аз съм соро соид! Хем искам да искаме България да е в Шенген, хем агитирам да не ни приемат там...
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шенгеня не е за простолюдието,а за богоизбраните брюксели дирижиращи балканската фауна.
9
20
 
8
 
! Отговори
stoian79 преди 6 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА Н.В.ЦАР СИМЕОН 2 БЪЛГАРИЯ Е В ЕС,БЛАГОДАРЕНИЕ НА Б.Б. БЪЛГАРИЯ Е И ЩЕ ОСТАНЕ ИЗВЪН ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН ВИЕ ИЗБИРАТЕ КОЙ ДА НИ УПРАВЛЯВА И КЪДЕ ДА Е БЪЛГАРИЯ.ЗАПОМНЕТЕ САМО ТОВА С Н.В.ЦАР СИМЕОН 2 БЪЛГАРИЯ В ЕС,С Б.Б. БЪЛГАРИЯ ИЗВЪН ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН.
8
5
 
22
 
! Отговори
мухахахха преди 6 години
До 37Толе растията е заразна болест! Води до извращения в мисленето и поведението, както и до враждебни на собствения народ постъпки...
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е с герб на руля...няма как да се изплува
6
13
 
6
 
! Отговори
№37 преди 6 години
#5 Причината е в таквиз като теб с тяхното ориенталско мислене ,за съжаление .
5
5
 
20
 
! Отговори
ПРИЧИНИТЕ СА: преди 6 години
- Голям и главоломно нарастващ брой на ромите... - Религия, различна от католицизъм, протестантство, ислям... - Комунизъм?!? - Корупция ( чунким при тях не е по-голяма)?! - Големи мюсюлмански общности ( особено за БГ)... - Бедност ( тро, пък иначе как те ще са богати?)... - Всичките по-горе, взети заедно...
4
7
 
2
 
! Отговори
Исмет преди 6 години
охохохохохохохо
3
6
 
34
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Холандия и Германия - бъдещите халифати вече са ясни на 90% от мислещите европейци.За съжаление нямаме български политик , който като Виктор Орбан тежкарски (докато си сръбва еспресо) да каже на брюкселските зелки в прав текст - какво мисли за тях!Дано поне румънците се изкажат за тази явна дискриминация !
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Призивът на г-н Юнкер е едно, но решенията в ЕС се вземат с единодушие, а такова в момента няма", коментира източникът.Не на нас тия.
1
4
 
17
 
! Отговори
MESTQ преди 6 години
XICH NE NI I TREBE