България и Румъния в Шенген: Няма да е скоро

Вътрешните министри ще обсъждат удължаване на граничните проверки
Обновена: 11 окт 2017 21:09 | 11 окт 2017 21:07, Екип на Dnes.bg
41
България и Румъния в Шенген: Няма да е скоро
Снимка: архив Reuters

България и Румъния няма да влязат скоро в Шенген, съобщи високопоставен източник от Европейския съвет в Брюксел.

"Призивът на г-н Юнкер е едно, но решенията в ЕС се вземат с единодушие, а такова в момента няма", коментира източникът.

Още по темата

През септември председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова ЕС възможно най-бързо да приеме двете държави заради собствената си сигурност. По-късно същият апел отправи и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Решението обаче зависи от страните членки, които единствени могат да приемат нови членове и да променят правилата в Шенген.

Премиерът на Холандия и министърът на вътрешните работи на Германия веднага коментираха, че няма да вдигнат блокадата, тъй като не са убедени, че двете държави са готови.

Холандия настоява за два последователни положителни доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, чрез който Европейската комисия наблюдава борбата с корупцията и организираната престъпност, както и правосъдната реформа. Берлин не е обявявал публично условия, при които би допуснал България в Шенген.

Естония, която в момента председателства ЕС също заяви подкрепа за разширяването, но според неин представител "предстои още работа със страните членки", преди точката за разширяването на свободното безвизово пространство да може да бъде внесена за ново обсъждане в Брюксел.

Ако естонското председателство на ЕС не успее да прокара българското влизане в Шенген до края на годината, то ще остане най-рано за втората половина на 2018 г., тъй като през първата България ще председателства Съвета на ЕС. Като държава ротационен председател, тя не може да преговаря с останалите, по въпроси, които я засягат индивидуално. Австрийското председателство между юли и декември 2018 г ще има прозорец да направи нещо по въпроса, който ще се затвори отново от януари до юни 2019 г, когато председател на Съвета ще е Румъния.

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за Шенген през 2011 г. Въпросът за членството им беше разглеждан неколкократно в Съвета през изминалите години, без да бъде постигнат консенсус за приемането им.

Реформата на Шенген ще бъде обсъждана в петък от вътрешните министри от ЕС, които се събират на месечната си сбирка в Люксембург. Те ще разгледат предложените от Европейската комисия нови възможности за извършване на полицейски проверки по вътрешните граници на шенгенската зона.

Проверките се правят в момента от 5 държави: Германия, Австрия, Франция, Швеция и Дания. Те ги въведоха през 2015 г заради миграционния наплив от Гърция, а Париж заради терористичните атентати. Петте държави са изчерпали всички законови възможности за удължаване на сроковете за временните проверки и трябва да ги премахнат през ноември.

Това обаче едва ли ще стане, тъй като петте заявиха намерения да ги удължат, този път под претекст за националната си сигурност.

Промените, които министрите ще гледат в петък, ще удължат от 2 на 3 г сроковете на такива временни проверки. Очаква се промените в шенгенското законодателство да бъдат приети окончателно през декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 6 години
Вояджите и прегръдките с опитните западни манипулатори не помагат !
36
1
 
1
 
! Отговори
Добри преди 6 години
Нали точно днес излезе новината за джихадистите с БГ паспорт. Добре премерен и евтин ход.
35
0
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
От ЕС категорично казаха: че ще влезнем в шенген когато съдебната система се събуди от реанимация. Тя се събужда само когато трябва да пусне някои да избяга от правосъдието, или да пуснат предсрочно от затвора опасни престъпници. Корупцията по високите етажи на властта властва безнаказано. Във ЕС не са с робски манталитет да търпят крадливите ни политици и увеличаващата се безнаказана престъпност. Много хора с имунитет мястото им не е във властта а в затвора.
34
6
 
1
 
! Отговори
Евролюб преди 6 години
До FateКаква е връзката не е ясно. Русия е външна държава с корумпирано, диктаторско поведение. България и член на ЕС и парекселанс демократична, правова държава. Сравнението ви е неуместно, освен ако не го правите, само да събирате лайкове
33
1
 
3
 
! Отговори
Жерминал преди 6 години
Той, Юнкер за това го каза, защото не зависи от него. Едно добро пожелание в подкрепа на приятеля Бойко. Без никакви последици за злощастните българи, които си изпуускат самолетите и са подложени на всякакви унижения заради подкупните си управници. Но пък кой ги избира - пак българите, така че сами сме си виновни. Не че изборът е кой знай какъв
32
2
 
1
 
! Отговори
Тути преди 6 години
При едни адекватни управляващи нашата държава би било редно в отговор да им откажем приемането на еврото и да разхлабим още външните граници на ЕС.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че няма да ни приемат скоро. Вие как си представяте да споделят цялата информация с толкова курумпирани типове като нас? Още повече, че според управляващите "корупцията не е престъпление" - това са го написали в официален документ. Само и.диоти се връзват на приказките, че "аха, още малко и ще сме в Шенген".
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха.. Какъв шенген какви пет лева. Ние трябва да сме благодарни че още сме в европа и в нато. С тоя елитен народ който развиваме сме по скоро за някой бананова република от колкото за шенген
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С този чук Рапоня и крадливите и прости министри, Шенген ще е мечта. В Брюксел добре зная, че корупцията у нас убива всякакъв растеж или развитие. Галкат с думи Рапоня, че е страхотен премиер, а данните за икономиката и вътрешното състояние на България са трагични. Лъжите му не помагат, може да заблуждават някой у нас, но с тези заплати и жизнен стандарт сме далече от средния стандарт на ЕС. А опита му с Шиши да да заграбят военната промишленост показва, че нормалност няма да има докато вилнее.
28
5
 
18
 
! Отговори
Fate преди 6 години
За санкции срещу Русия може "единодушно" решение , а за България и Румъния не може ?!?! Гнусен театър !!
27
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е холандците да са против, след като цял Амстердам видя как пръснаха кифлата на Самоковеца на Дам Скуер. Не искат да си пъхат таралеж в гащите, и са прави.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак те на пета, а ние-на задна скорост. Много добре са си го нагласили. Не случайно преизбраха и Меркел. Не избраха ни Вилдерс, ни ЛьоПен...
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато не излъскаме жизненото си равнища като това на шенген, шенген ще го гледаме само през крив макарон. Защото, за да си плащаме само половината от сметките, половината народ трябва да се оКЛошари. А в Шенген клошари не щЪт. Бг перспективата: магистрали за клошари, Шенген на Мук.
24
4
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Изчерпани са всички законови мерки за удължаване на проверките но въпреки това щели да ги удължат!!!.Явно законите на ЕС са като локум.Можеш да ги мачкаш като ти е удобно.Е за това Ердоган ви с.ра в устите.Лицемери
23
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберските ... сега ще пишат колко е смотано в Ше ген, само и само да не бъдат брутално оплюти за нескопосаните синдействия от 2009 година до сега. Никоя цивилизована страна не може да понася мутротиквата и неговите слънчогледи. За цивилизования свят това недоразумение е обида! Обижда и мен с министерстването си, дадено му от изперкали *** бабишкери и платени роми.
22
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #8: Ако България имаше истински народ,щеше да има истински политици!Всеки народ си заслужава политиците!Нека продължава по робски да клечи и чака..."истинските политици"!
21
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако влезнем в Шенген България ще се напълни с афро-арабски клошари ползващи гражданство за да додрапат до социалните помощи на Западът.Никакъв Шенген поне 30 години.Способните хора нямат нужда от това споразумение за да отидат да действат и да се развиват някъде.Има успели българи навсякъде на тоя свят.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
#13: Ама ти наистина ли вярваш в този цирк,който ни се представя - за "доброто ченге",ЕС и "лошото ченге","нашите" корумпирани политици?!Нито веднъж ли не ти мина през ума,защо ЕС държи на власт тези,"корумпирани и продажни" политици и съд....ама,не ги маха!Има всички механизми за това,но не ги маха!И през цялото време,гледа сеира на аборигените,които си траят и също не ги махат!От страх и малоумие!Не ти ли мина през куфалницата,че едните и другите са двете страни на една и съща монета?!
19
2
 
12
 
! Отговори
хахахха преди 6 години
Диваня е за масоня, а за гоя е миндеря....
18
1
 
13
 
! Отговори
Уууу, преди 6 години
Слава Богу!