Кухнята на лидерите в Брюксел пак обгазена

Срещата на върха на ЕС утре и в петък засега не е отменена
18 окт 2017 15:13, Екип на Dnes.bg
4
Кухнята на лидерите в Брюксел пак обгазена
Снимка: архив, Reuters

Кухнята на Европейския съвет отново беше обгазена днес, само дни, след като миналия петък 20 души пострадаха от задушлив дим на същото място.

Инцидентът  пак е съпроводен с гъсти пушеци от кухнята, възникнали днес по обед, като причината все още не е установена, а институцията съобщи за „технически инцидент“.

Линейки с включени сирени напускаха сградата около 12 ч. брюкселско време по обед при засилено полицейско присъствие. Всички служители и посетители са евакуирани в съседна сграда, също използвана за нуждите на институцията. Според полицията евакуацията е предпазна мярка, а проблемът засяга само кухненските помещения. Броят на пострадалите още не е известен, както и тяхното състояние.

Новата сграда на Съвета „Европа“ трябва да приюти утре и в петък европейските лидери, които се събират на редовната си октомврийска среща на върха. Обгазените готвачи са отговорни за приготвянето на тяхната вечеря, както и за работната закуска, която е насрочена за петък.

Още по темата

Според европейски източник срещата на лидерите, на която ще присъства и българският премиер Бойко Борисов, не е отменена. Тепърва службите ще преценяват дали тя ще се проведе в сграда „Европа“ или в старата зала в съседство.

В петък, на 13 октомври 20 кухненски работници, готвещи в Съвета, пострадаха от обгазяване. Според властите гъстият дим е бил предизвикан в резултат на химическа реакция от смесването на два препарата за промишлено почистване. 12 души бяха откарани тогава в болница, а трима оставени за наблюдение. Кухненските работници са имали симптоми на гадене и възпаление на очите. Още същата вечер пресслужбата на Съвета съобщи, че инцидентът е приключен и всички обгазени помещения са почистени.

Сграда „Европа“ беше официално открита в края на миналата година и е считана за върхово постижение на модерната архитектура. Сърцевината й е във форма на фар, който символизира светлината на надеждата и прогреса, излъчвана от ЕС. Тя е известна още като „Яйцето“ заради формата и подреждането на заседателните зали във вътрешността.

„Европа“ се използва освен за заседанията на европейските лидери и за срещите на европейските министри. В нея се намират и част от офисите на страните членки, включително на България, както и кабинетът на председателя на Съвета Доналд Туск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с този" Еспомезан "бе,опърдяхте ми кухнята
3
0
 
3
 
! Отговори
бат Ицо преди 6 години
На оная готварница ислямистки терористи не им трябват. Много успешно ще се справят сами.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то не остана готвач околовръст. ако всяка седмица обгазяват по 20 души, гладни ще ходят
1
0
 
13
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Това е положението, много лапане, много парникови газове изпускат там :)