Борисов: Ще участваме с ?500 000 във фонда за Африка

ЕС ще плаща 75% от фондовете за Турция, бе решено в Брюксел
Обновена: 20 окт 2017 15:56 | 20 окт 2017 15:50, Елка Василева
73
Борисов: Ще участваме с ?500 000 във фонда за Африка
Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи България да участва във фонда за Африка с половин милион евро в знак на солидарност. Той отбеляза, че фондът, който цели да ограничи причините за миграцията към ЕС, има нужда общо от допълнителни 125 милиона евро.

Министър-председателят посочи, че всички участници в Европейския съвет са изразили при обсъждането на темата за Турция претенции за свободата на словото там, за правата на човека, но и отчитат, че споразумението за миграцията се спазва и от влизането му в сила миграционният натиск е спаднал в пъти. Всяко изказване започваше с това, че нашата страна е пример в опазването на границата - и сухопътна, и морска, уточни Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Още по темата

Той поясни, че е имало предложения за запазване, за ограничаване или за спиране на предприсъединителните фондове за Турция. Мнението е около 75 на сто от тези средства да се плащат, за да не пострада гражданското общество, за да може тези процеси, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до ЕС, да продължат, уточни премиерът. Той добави, че средствата по споразумението за миграцията няма да бъдат засегнати.

"Всички се обединихме, че Турция е най-големият ни съсед, изключително важен партньор, не само за ЕС, а и в този регион на света, където всеки ден танкове и войници влизат от една в друга област и в кадрите няма една здрава сграда. Когато изградихме препятстващото съоръжение по границата, получихме ноти от Турция, но успяхме да ги убедим, че това е съоръжение в помощ на българската и турската гранична полиция, при огромен миграционен натиск да може в първия момент да защити границата. Това не е Китайската стена или съоръжение, по което да пуснем ток и да не може да припари никой. Искам да правим разлика", призова премиерът.

По повод миграционните процеси Борисов изрази надеждата ЕС да има по-твърда политика, която да отчита европейския интерес в региона на Африка и Близкия изток. "Отново поставих въпроса защо воюваме там и какви са последствията - например с Либия. Колкото и да не бяха държави, които ни харесват, имаше мир и правила, които спазваха. Това се случи в Ирак, Афганистан, Сирия", допълни Борисов.

"ЕС за радост показа доста сериозна твърдост и отстояхме споразумението с Иран да се спазва", добави той по повод решенията на Европейския съвет, приети снощи. "За разлика от споразумението за климатичните промени - и Господ ни наказа всички, не се спази. Но всички отчетоха, че Иран не е Ирак и за споразумението, което ЕС толкова трудно постигна, трябва да бъдем единни", коментира той по повод ядрената сделка с Техеран.

"За Северна Корея е ясно, че надали някой ще има различно мнение, че това, което се прави там, незабавно трябва да се прекрати, и да се върнат на масата на преговорите, и по мирен път да се решават проблемите", посочи премиерът.

По повод европейската перспектива на Балканите Борисов заяви, че безспорно те са най-бедният европейски регион. "Ако искаме да запазим Балканите конкурентоспособни, да направим свързаност, каквато има в цяла Европа, сега е моментът за започването на проекти - жп-линии, магистрали, европейски транспортни коридори. Има китайски, руски, турски инвестиции, от Саудитска Арабия. Ако нямаме интерес, ако Балканите не са ни важни - животът никога не търпи вакуум", коментира Борисов.

"Предприсъединителните фондове за Балканите трябва да се увеличат. Балканите са място, всички отчитат, което, ако оставим без внимание, ще ги изпуснем. Усещам във всички колеги интерес и съм оптимист в тази посока", коментира още премиерът.

По повод преговорите с Великобритания Борисов заяви, че ако има малко напредък, той се наблюдава по въпроса с правата на гражданите. Парите (дължими от Лондон на ЕС) са големият проблем. Интересуват ни българските граждани да не понесат страдания, щети, посочи премиерът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Ирупеец преди 6 години
Бойко, с нетърпение очаквахме в България речта ти в руския,,Валдай,,-В Сочи,а ти не само че не отбелваш дума за НЕГО, ами и не отиде да се изтъпанчиш с пространна реч-колко жестоки врагове на България са руснаците! И за готовноста им да ,,стрелят,, по Димократична България,
56
1
 
2
 
! Отговори
Почитател преди 6 години
Уважаеми Борисову,а не ви ли е срам цели,които с деситилетия не са решавани ,че трета година откакто е открито ,,Евангелието на Левски,,не са намери нито един българин,който да го откупи и парите да отидат за извисяване още повече ореола около лицето на Левски в съзнанието на всеки българин!
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а във фонда за Суджуците ще участваме ли Г-н Борисов,пита бедния и ограбен българин от 26 годишния криминален преход
54
1
 
7
 
! Отговори
gost преди 6 години
Само не разбрах защо ние трябва да плащаме при условие, че те си минават нон стоп и отиват в Германията. Колко заеми пак ще теглят?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Физиономия на бездънна природнаглупост.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само така, бойко, пръскай слека ръка държавни париот бюджета без да ти пука.Важното е да угаждаш намазната и дебела германскаканцлерка. Простите българида не са гласували за теб.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами много се радвам чене увеличава пенсии ихвърля пари от бюджетав бездънни дупки. Тезикоито гласуват за тозипрестъпник са като измамените от телефонни мошенници.Кога ще им дойде умътда спрат да гласуват занего и криминалната му партия?
50
2
 
6
 
! Отговори
ББ, внимавай преди 6 години
Да на вземе Ердоган да пусне в България тези 25% безюжанци и имигранти, за които не сте платили. Това означава 500 000 души. Дали ще ни помогнат Меркел, Макрон, премиерите на Испания и Италия или ще ни оставят сами да се оправяме? Казвай, ББ!
49
2
 
4
 
! Отговори
БОЖЕ, ОПАЗИ. ПУ, ПУ, преди 6 години
ВИКАЙТЕ САНИТАРИТЕ С УСМИРИТЕЛНАТА РИЗНИЦА. ВИЖТЕ МУ МУТРИТЕ ОТ СНИМКИТЕ -Е, НЕМА ТАКОВ МАЙ МУН.
48
3
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Пак ти май си флюбен ф него а Петроффффф...
47
4
 
4
 
! Отговори
ПЕТРОВ преди 6 години
Да му ядете ***а на Бойко *** и мишочи само по саитовете пишете а в оществото сте МИШОЦИИИ
46
0
 
8
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Досега са наляти трилиони в Африка и те не само че не спират да идват ами и прииждат на талази.Парите се крадат от тамошните политици и ония пак нямат какво да ядат!
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко Борисов - предател и ***!
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ = партия - мафия
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от интернационализъм. От Априлският Пленум сме все интернационалисти. Държавата подарихме а хората от глад умират
42
1
 
7
 
! Отговори
Афро ало измамници преди 6 години
Бойко навярно е получил имейл че е наследник на богатство на някоя африканска държава и за да получи наследените милиони трябва да внесе ?500 000 като вноска .
41
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Дебелака що не отиде в детската градина да обясни как им плюска папото и как ако пораснат ще робуват от заемите му.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време нагло ,нагло янките какво пееха : Ние сме света.Ние сме децата.Ние сме тези, които правят по светъл деня.Така че нека започнем да даваме. ние правим избор,да спасим животa си .И правим ний деня по-добър за теб и мен. НИЕ ПАК ЩЕ ХРАНИМ ДРУГИТЕ А НАРОДА КРЕДИТИ , СОФРИ И ДЕПУТАТСКИ КУПОНИ ПАК ЩЕ ПЛАЩА!
39
2
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Вие ревете, като напитени монахини! Не си ти, човекът който ще ми казва какво да правя. Ако дарявам, не бия камбана, както правите вие костовистите!
38
0
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Туй са му джобните за месец ...дан съ прай на ощипан ам да се бръкне крадеца гаден....