EС намалява финансовата помощ за Турция

Туск: Има шанс да спрем миграцията от юг, но трябват още пари
Обновена: 20 окт 2017 07:05 | 20 окт 2017 07:00, Екип на Dnes.bg
74
EС намалява финансовата помощ за Турция
Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Снимка: БТА

Европейският съюз ще намали финансовата си помощ за Турция заради срива на демокрацията в страната след проваления опит за преврат миналото лято. Това решиха лидерите от ЕС в Брюксел по инициатива на Германия.

Те поръчаха на Европейската комисия да прегледа "по отговорен начин" заделеното финансиране по предприсъединителните програми, предназначено за Турция като страна кандидатка за влизане в ЕС, предвид че преговорите за членство са на практика замразени от повече от година.

“Ситуацията с човешките права в Турция е неприемлива”,коментира Меркел след първия ден от срещата на върха на ЕС в Брюксел, приключила в 1 ч. след полунощ.

ЕС няма да прекъсне формално преговорите, които се водят със слаб успех от 2005 г. и ще продължи диалога с Анкара, която по думите на Меркел е важен съюзник в НАТО.

Турция обаче ще продължи да получава пари по сделката за спиране на миграцията към Европа, където Брюксел и Анкара се договориха през 2016 г., отново по инициатива на Меркел, ЕС да помогне финансово за издръжката на над 2 млн. бежанци в страната срещу връщане на нелегалните имигранти от Гърция. ЕС обеща €3 млрд. за проекти за бежанците през 2015-2017 г. По данни на Еврокомисията 2,9 млрд. евро от сумата вече са разпределени между 57 проекта, а изплатените пари са €899 млн. Еврокомисията изчислява, че с тях помощта й достига до 1 млн. бежанци.

“Имаме истински шанс да затворим Средиземноморския маршрут за миграция”, заяви пък председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Още по темата

Той съобщи, че лидерите са се договори за допълнителни вноски в Доверителния фонд за Африка, който създадоха миналата година, за финансиране на проекти за спиране на незаконната имиграция от Африка и за създаване на работни места, за да не тръгват хората към Европа.

Свежите пари трябва да бъдат внесени в европейския бюджет до декември, като страните членки ще обявят дотогава кой колко може да даде.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви след края на дебата за миграцията, проведен от европейските лидери, че парите са на свършване и че финансирането е недостатъчно за изпълнение на работата за тази година.

Фондът трябваше да разполага с 3,2 млрд. евро, като европейският бюджет и страните членки си поделят разходите. Участието на бюджета на ЕС междувременно е нараснало от 1,8 на 3,1 млрд. евро, докато държавите членки са внесли едва € 175 млн. Приносът на България е 50 000 евро.

Лидерите изслушаха и британската премиерка Тереза Мей за плановете на Лондон за ускоряване на преговорите за излизане от ЕС, а днес ще продължат дебата в нейно отсъствие. По преобладаващо мнение Обединеното кралство и ЕС не са постигнали достатъчен напредък в преговорите по развода и затова засега няма да започват разговорите за бъдещите отношения, за които настоява Великобритания.

Ангела Меркел предупреди, че втората фаза ще бъде далеч по-сложна от първата, в която Брюксел настоява да се получат гаранции за правата на европейските граждани на Острова, за уреждане на финансовите сметки и за границата между Ирландия, която остава в ЕС и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

Меркел обаче добави, че засега няма основания да смята, че преговорите ще се провалят.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че преговорите за Brexit могат да се измъкнат от мъртвата точка, ако Тереза Мей обяви кога и как ще предложи методологията за изчисляване на британските задължения към ЕС. На вечерята на лидерите британския премиер не е дала числа извън вече огласените във Флоренция €20 млрд.

Лондон иска повече яснота за бъдещите си отношения с ЕС след раздялата, както и за двугодишния преходен период, който Мей предложи след излизането, за да може да направи сметката.

Лидерите на ЕС не са успели да постигнат нужното единодушие за предоставянето на мандат на Европейската комисия да преговаря с Русия за газопровода “Северен поток 2”.

Екипът на Юнкер поиска през юни да се договори с “Газпром” за подводната част на тръбата и за единствената входна точка на газопровода на германския бряг, които не са под европейска юрисдикция.

Заради законов пропуск в т.нар. Трети енергиен пакет, който определя условията за изграждане на енергийна инфраструктура в ЕС, европейското право важи само върху съоръжения, намиращи се на европейска територия. Не е ясно по какъв начин правно може да се уреди частта от тръбата, намираща се в международни води, както и мястото, където тя излиза на сушата.

Русия, която има преобладаваща собственост върху проекта, планира да го пусне в експлоатация през 2020 г., едновременно с “Турски поток” и така да обезсмисли сегашния транзит през Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
До Анонимен 19kakva izolacia be smotan .osven evropa i Amerika nyamali drugi darjavai za biznes.niye kato darjava si imame vsi4ko.tejko ma6inostroeniye.selskostopanstvo.avtomobili proizvejdame .samoleti i helikopteri sa6to.a viye kakvo mojete .orospu çocuğu
39
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
До hj6te te udavim sas bejanci.misli mu .malko ostana
38
4
 
0
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Бежанците си рускуват живота за да стигнат до Европа.Русия и САЩ са във война кой да продава суровини на Европа.Китай строи Пътя на коприната за да пласира в Европа.Всичко се върти около Европа.Така е било и така ще бъде.Европа си остава най доброто място за живеене.Култура,традиции,новаторство и класа.Всичко друго е провинция.
37
2
 
8
 
! Отговори
Знай преди 6 години
До 999-- ПРИПОМНИ НА ТЕЗИ КУХИ ТИКВЕНИЦИ ДО ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ ТУРЦИЯ ИМАШЕ К Ю Р Д ПРЕЗИДЕНТ ТУРГУТ ЙОЗАЛ
36
1
 
2
 
! Отговори
Питащ преди 6 години
До hj ----колко милиона бежанци трябват на Б ългария, за да изядат И цървулите на дядо ми.ПОМИСЛИ ЛИ?
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРУГАРЯ Борисов каза, че Европа в никакъв случай не трябва да се кара с Турция.Ама както обикновено, него никой за нищо не го чува, само го прегръщат от време на време и го тупат по рамото. Това е!
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 42Това се отнася за Източна Тракия.Беломорска Тракия е заселена с гърците, прогонени от турската армия в Турско-гръцката война от Западен Анадол (Измир и пр.) - 1923 г.
33
10
 
0
 
! Отговори
hj преди 6 години
Най после се събудиха тези от ЕС. На турция не трябва да се дава и един евроцент. Да се изтеглят всички чужди фирми от там и турция увяхва на мига.
32
10
 
3
 
! Отговори
hj преди 6 години
Най после се събудиха тези от ЕС. На турция не трябва да се дава и един евроцент. Да се изтеглят всички чужди фирми от там и турция увяхва на мига.
31
9
 
6
 
! Отговори
На какво основсние преди 6 години
Се дават пари на Турция? Тя не е страна член на ЕС И НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ.Ние сме вечно наказани за нещо,а пълнят гушата на Турция.
30
4
 
7
 
! Отговори
ggg преди 6 години
Защо въобще ЕС дава помощи на турция?! Хората по света са обречени да работат за да оцелеят, а тия по върховете си играят с милиарди за болните си политически амбиции.
29
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изгонените от турците българи от Беломорска Тракия са 500 000. Не само са изгонени, а имотите им запалени, да не би случайно някой бългрин да поиска да си се върне. И цялата територия бърже е заселена от анадолски турци. А не с гърци
28
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците са повече от руснаците, нищо че са се свряли на 1/20 от територията на Русия. Ако ги приемат в ЕС, цяла Европа ще се напълни с джамии.
27
3
 
7
 
! Отговори
гражданин на ЕС преди 6 години
"Има шанс да спрем миграцията от юг, но трябват още пари"За какво ще я спирате? Нали вие ги поканихте? Хайде прибирайте си ги сега. Няма аз да плащам за вашите грешки.
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно. Да им спират парите и да заминават в Азия, където им е мястото. Нали и без това всичко си имат, икономиката им процъфтява, а парите са дребни суми без които могат да минат. А пък и човешките права там са перфектни. Разбира се броя на избитите кюрди за последните години е държавна тайна. Самата Турция си призна, че били около 20 000. Щом Турция го казва са повече. Но пък надписа в Диарбекир е на кюрдски, значи имат големи права кюрдите.
25
13
 
12
 
! Отговори
История даге преди 6 години
Промитите мозъци от пропагандата на "атакистите",че за всички беди са виновни турците действа от 100 години.Погледнете картата на България от 1915г.-двойно по голяма територия от сега включваща Македония и Беломорието -наследство от Османската империя тогава и съюзник на България в Първата световна война.Бежанците прогонени от Беломорска тракия след войната са клани и обирани от гърците , а не от турците.
24
3
 
18
 
! Отговори
Въйййй преди 6 години
Когато биеш каталунци е демокрация ,а когато преврата е неуспешен срив на демокрация.Демокрация кво значение ли има ....
23
8
 
10
 
! Отговори
Ко заза ко преди 6 години
Финансова помощ тия цифри са колкото сметката за ток за трите моста на Босфора....
22
9
 
5
 
! Отговори
gogi преди 6 години
Aziyatskite plihove nemat mesto v eu,da si stoyat kochata.Mnogo razvta ikonomika imali he he evroto i dolara gi gazi vseki den a pred bg leva sa edni kopeyki.Hayde ciba
21
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган как ли не плю по Меркел и с каква ли помия не я залива. Но тя нито веднъж не си изпусна нервите. Просто им спира парите. Браво!А за човешки права в Турция и дума не може да се каже. Когато нещо не върви се търсят врагове за пред електората. Ами те са готови - гюленисти, Меркел, Сащ, Ес и пр...