Кой ще управлява в Брюксел ще се реши по време на шефството ни

Евролидерите одобриха модел за Европа на скорости
20 окт 2017 22:30, Екип на Dnes.bg
17
Кой ще управлява в Брюксел ще се реши по време на шефството ни
Снимка: архив Reuters

Правилата за провеждането на следващите европейски избори, както и как ще бъде излъчен нов председател на Европейската комисия, трябва да бъдат определени по време на Българското председателство на ЕС.

За това се разбраха европейските лидери в Брюксел, подкрепяйки нова работна програма до лятото на 2019 г.

Според плана по време на Българското председателство ще има четири срещи на върха - две редовни и две неформални.

На 23 февруари в Брюксел евролидерите ще се съберат да обсъждат как ще бъде избран приемникът на Жан-Клод Юнкер и по какви правила партиите ще могат да номинират кандидати за шеф на европейското правителство. На срещата ще се уточни дали ще има и обща европейска листа за Европейския парламент, чрез която за първи път в историята на ЕС, гражданите да бъдат представлявани от общи депутати, избрани на цялата територия на Съюза, а не само от национални партийни листи. Европейският парламент предлага общата листа да бъде запълнена от опразващите се 73 места на британски депутати, които няма да могат повече да се кандидатират след излизането на Обединеното кралство от ЕС на 29 март 2019 г.

На 17 май в София ще се проведе неформално заседание на Съвета, на което освен евролидерите се очаква да дойдат и премиерите или президентите на всички държави от Западните Балкани, които желаят членство в ЕС.

България си поставя за цел на срещата да “даде европейска перспектива” на шестте държави от бивша Югославия, които още не членуват в ЕС. На срещата няма да бъде поканена Турция, която също е кандидат.

Брюксел предвижда на Софийската среща да се говори и за миграция като се очаква да се постигне принципно съгласие за вътрешната и външната политика на Общността по отношение на имигрантите.

Двете редовни срещи на върха през Българското председателство ще са в Брюксел на 22 и 23 март и на 28 и 29 юни. През март евролидерите ще вземат решения за облагането на интернет компаниите, електронната търговия, авторските права и търговията. През юни пък ще се гласуват окончателно предизборните правила.

Дневният ред на лидерите е изготвен от председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. Той предвижда и промяна в начина, по който ще се вземат решенията на срещите на върха в ЕС. Спорните въпроси, които не могат да се разрешат на министерско ниво, ще се дават на премиерите и президентите. Ако те преценят, че единодушие не възможно, ще се върви на скорости, като се върви по т.нар механизъм на засиленото сътрудичество. Държавите, които желаят ще прилагат новото законодателство, останалите - не.

“Страните, които искат да вървят напред, трябва да могат да го направят, вместо да чакат за постигане на общо решение”, обясни Туск.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че “никой няма да бъде каран да върви нанякъде, ако не иска”. Тя добави, че никоя държава не бива да се чувства отблъсната, но че политики като Шенген и Еврозоната, се прилагат успешно и без всички членове на ЕС да участват в тях. Единствено задължително ще бъде участието в бъдещия Европейски паричен съюз, но само за държавите, които използват еврото.

Меркел добави, че днес в Брюксел всички 27 лидери, без Великобритания, която напуска, са изразили желание да бъдат активни и да вземат участие във вземането на решения.

В следващите 2 години европейските лидери ще се събират по-често, за да се ускори работата, особено по затлачени въпроси. До юни 2019 г вече са насрочени общо 12 срещи на върха. На 20 и 21 юни 2019 г ще бъде приет следващият дългосрочен бюджет на ЕС и правила за работа на еврофондовете и програми. Тогава ще бъде излъчен и следващият председател на Съвета на ЕС, който ще заеме мястото на Туск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГюнтерКакъв Сорос, ето, на корполентното момче му се явява шанс да излезе на европейската сцена и да освободи малко конците на нашите мъпети
13
0
 
0
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Кой ще управлява,всички знаем ще реши Шорош
12
0
 
4
 
! Отговори
EUSSR преди 6 години
По йезуитска организация от тоя еврейски съюз никога не е имало в многострадална Европа. Не случайно англичаните с гръм и трясък се изнасят, а Вишеград са бомбата която вече цъка. За съжаление това е "светлото" евро бъдеще.
11
2
 
11
 
! Отговори
Европейка преди 6 години
Никой няма да бъде каран да прави нещо,което не иска-Меркел.Значи ли това ,че квотите за натрапниците отпадат и първата скорост си прибират дж агалите?Преди дни приеха,че който не взима мигранти,няма да получава евросубсидии.Няма ли противоречие?Кое е вярно брюкселски лицемери?
10
1
 
10
 
! Отговори
Морков преди 6 години
До АнонименВладеенето на езици не те прави умен, но ти дава предимство. Освен това за да си филолог по даден език се изисква голямо учене, останалото е добра слухова памет. Ти да си видял някой от политиците на Англия, Франция, Испания - западна Европа да демонстрират владеенето на чужд език, не нали.
9
1
 
7
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Несъществуващият термин цензора, обяснява всичко. Австалия ще я гледаш на глобуса у дома. А ако евентуално стигнеш до там ще стрижеш овце на надница, във някоя кошара на надник.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е добре да ни дават такива нажни въпроси.ще ке чуе как се проваляме
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой ще управлява в Брюксел ще се реши по време на шефството ни"Aма няма да се реши от нас. Ще се реши от брюкселското задкулисие.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо не казвате за Боко Тиквата в тази публикация, бе!Европейски съюз, Българско председателство, важни проблеми - и да го няма Банкянския!?Ама той ЩЕ ПРОЧЕТЕ (хи-хи!) статията и тогава да му мислите! :):)
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два много,да не кажа фундаментално важни въпроса,относно съществуването въобще на ЕС,ще се решават в рамките на председателството на на най-раболепната и корумпирана"държава" в империята.Всичко е премерено много точно,за да се използва безпрекословно демонстрирания слугинаж на упралението на териториалната единица,с наименование,"българия" и нейния отсъстващ "народ"!
4
5
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Как кой?Юдеи, масони, илюминати, рептили... С една дума изчадия адови!
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се учудя да изберат лично другарят Бойко Борисов да управлява ЕС.Все пак е един от най-начетените хора там, говори много езици и няма да има нужда от преводачи.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С това заглавие правите вятър на еднокнижника. Все едно той ще назначи евроуправляващите.
1
1
 
18
 
! Отговори
Крадо Варолев преди 6 години
Предлагам да изберем специалистът по всичко, телевизионната звезда и мерудията на всяка манджа - Владо Каролев - Кирливия.