Тереза Мей осуети бунт в британския парламент

Brexit отново се оказа ябълката на раздора на Острова
22 ное 2017 16:15,
4
Тереза Мей осуети бунт в британския парламент
Снимка: Reuters

Правителството на Тереза Мей избегна бунт в парламента заради намеренията Великобритания да излезе от Хартата за основните права на ЕС, съобщава "Ройтерс".

Кабинетът обеща да направи преглед на въпроса и да внесе промени, ако е нужно. Парламентът дебатира по законопроект за британското излизане от ЕС през 2019 г., предвиждащ да интегрира европейското право в британската правна система. Той е окачествяван от някои като "най-големия законодателен проект, изготвян в Обединеното кралство".

Законопроектът поставя на изпитание способността на Мей да управлява, след като през юни загуби мнозинството си и сега е премиер на правителство, разполагащо с крехко мнозинство, и лидер на Консервативната партия, която е разделена по въпроса как най-добре да се извърши излизането от ЕС.

Фокусът на дебатите в парламента, които вече принудиха някои министри да направят отстъпки, беше върху намерението на правителството да не включи хартата във внедряването на европейски правни актове в британското законодателство.

Кабинетът твърди, че няма нужда хартата да заляга в законите на Обединеното кралство, защото тя единствено кодифицира права, съществуващи по линия на други правни инструменти. Потенциалният бунт в парламента беше осуетен.

Обещанията, които бяха дадени са преглед на въпроса, както и евентуални технически промени в хода на законодателния процес.

Това беше достатъчно за недоволните съпартийци на Мей и ги разубеди от намерението им да се обединят с депутати от опозицията, за да предизвикат оставянето в сила на хартата.

Правителството все още твърди, че ще отмени действието й, но посочва, че гражданите няма да загубят нито едно от залегналите в нея права.

По време на дебатите критици, включително хора от партията на Мей, заявиха, че премахването на хартата е ненужен риск за правата на гражданите.
   
Тя влезе в сила през 2009 г. с Лисабонския договор и събира в един-единствен документ всички защитени от ЕС права. Това е едно от малкото изключения в правителствения план за запазване на европейското право, което се прави с цел, след излизането от съюза, да няма несигурност за бизнеса или постоянни законодателни промени.
   
Приемането на законопроекта е все още на ранен етап. Засега правителството не допуска поражения по темата, но правеше отстъпки, макар и в последния момент.

Вчерашната стъпка представлява технически въпрос, отнасящ се до това как някои видове европейско право следва да бъдат третирани след Брекзит.

Най-сериозният тест за авторитета на Мей се очаква да бъде въпросът за записването на датата и часа на Брекзит в закононопроекта. Предстоят още пет дни дебати, но за тях няма определена дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се откажат от развода ще е най-добре.Не си представям българите да пътуват с визи в Англия.А и не ми харесва факта европейци да са в конфликт с европейци,ама никак.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наскоро тази заплаши Путин;)Цирк Мей
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ ИМА БУНТ В БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ, ДА ГИ ДАДАТ НА ИСПАНЦИТЕ, ТЕ ЗНАЯТ КАК СЕ СМАЗВАТ БУНТОВЕ.