Дайте да дадем: ЕС за Балканите, инак – плъзва радикален ислям

Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите, посочи Борисов
Обновена: 17 яну 2018 11:37 | 17 яну 2018 11:37,
136
Дайте да дадем: ЕС за Балканите, инак – плъзва радикален ислям
Снимка: Reuters

В речта си пред Европейския парламент в Страсбург премиерът Бойко Борисов обяви, че стабилността на Балканите има пряко отношение към стабилността на Европа.

"Ако ние не дадем перспектива на страните от ЕС, там има почва за развитието на радикален ислям. Стабилността на Балканите пряко отговаря за стабилността на Европа. Изходът е европейската перспектива, те го очакват. Така ще имаме необходимото влияние и сигурност в този регион", предупреди той евродепутатите.

Темата за Западните Балкани бе една от главните в словото на министър-председателя ни, с която той представи българското председателство на Съвета на ЕС.

"Ясно знаем, че в мандата на тази ЕК няма да има нови членки от Балканите в ЕС. Но ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Как във времето се разполагат вижданията ни за интегрирането им в Европа... Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите. Настроенията веднага стават други", посочи премиерът.

По думите му България и Македония са дали пример, че с такт и добронамереност могат да се решават проблемите.

"Надяваме се между Скопие и Атина да завърши проблемът с името, за да може Скопие да получи перспектива за НАТО и ЕС. Това е като крайъгълен камък, който, ако се размърда, започват да мърдат целите Балкани", каза още Борисов.

Според него, ако Европа не даде перспектива за членство на Западните Балкани, младите ще напуснат региона в търсенето на по-добър живот.

"Ако ние не го направим, и Русия, и Китай, и Саудитска Арабия имат интерес към Балканите, и някой друг ще го направи. Сега е моментът да им дадем перспектива", настоя отново премиерът ни.

"Смея да твърдя, че България за година успя да намали миграционния натиск до нула. Постигна се с много работа, а и на границата с Турция показахме как с европейската солидарност и помощ, с усилията на държавата и споразумението с Турция за ограничаване на миграционния поток, можем да го направим. Имаме огромна морска граница и голяма сухопътна с Турция. Споразумението трябва да се подпише. Там в момента има милиони мигранти. Един от основните спорове между държавите членки е как попадналите в ЕС мигранти да бъдат релокирани. Ще опитаме с много такт и дипломатичност да решим този въпрос. В няколко държави има огромно струпване, полагат се огромни усилия, а други не искат въобще да участват. Има и трета група – България, Гърция, Италия, които са на входа на мигрантската вълна", посочи Бойко Борисов.

"Оставяме цели процеси да се развиват, а ние да бъдем зрители. Оставяме президентите на големите държави, на Русия, САЩ, Китай, Турция, Иран да взимат решения по теми, с които ние след това се сблъскваме със страшна сила", отбеляза той и допълни, че от войните идват миграционните потоци.

Премиерът ни настоя, че Европа трябва да е солидарна и да приема бежанци, но те да знаят, че ще се грижим за тях само до края на военните конфликти в страните им.

"Или да се направят сигурни центрове близо до военните конфликти, за да могат хората след това да се върнат и да възстановят своите страни. Икономическите мигранти да бъдат допускани дотам, където има нужда от тях. Това са нашите предложения", допълни Борисов.

"Има държави, които държат да паднат санкциите с Русия, други са изключително остри. Ще търсим нормализирането на отношенията с Кремъл. Това ще бъде общо европейско решение", допълни българският премиер и обяви четирите приоритета на българското председателство: Бъдещето на Европа и младите хора, Европейската перспектива на Западните Балкани, Сигурност и стабилност, Дигиталната икономика и единния цифров пазар.

Пред евродепутатите Бойко Борисов настоя за запазване на кохезионната политика с еврофондовете, защото благодарение на нея у нас има изградена инфраструктура, имаме екология, образование.

"Зная как изглеждаха бившите социалистически страни преди 1989 г. и как изглеждат сега. Да намерим баланса на взаимното уважение между донорите, които дадоха милиарди евро и това, което ние като пазар, култура, геостратегия имаме. Няма по-добро място за живеене от Европа, от ЕС. Кохезионната политика трябва да продължи. Европа вече има растеж и съм убеден, че няма по-добри от нас, когато сме единни и силни", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
4
 
! Отговори
--- преди 6 години
Бате право куме в очи им казва на лош брюкселски шоу ми дъ мъни, а те се усукват като мокри върви ако може да минат метър с фалшивите новини, борба с квото се сетиш и екология за разкош
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ЕСЕРЕТО дават шушлопина и трици .То не би граабж ,да го опишеш . От къде ли не ни оскубват ? Та от тока ли ,та от водата ли ,та банките ли ,та от токсичните им храни ли?И ЗА КАПАК -ЗЛАТОТОТ ,ЗЛАТОТО . . ЗА МИЛИАРДИ ...... СЕРЕСЕТО ,поне си плащаха като попове . А ДЕМОКРАЦИЯГА БЕЗ ГРАБЕЖ Е МЪРТВОРОДЕНА И Е САМО ЗА ПРАВИЛЕГИРОВАНИ .А ние -задникът на ЕСЕРЕТО
116
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да де същински,ама пък за разлика от СЕСЕСЕРЕТО ЕС барем дава пари,е сега кой как се уреди обаче живота не е справедлив
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви планове имат за нас до 20 години турците???Какво ще стане след до 20 години???
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
......и как точно изстрел в Косово "взриви Балканите"и всъщност колко балкани има защото аз знам че Балкана е планина в България 90% и 10% в любимата ти сърбия,я престани да се изживяваш като някакъв "баща"на народите между Босна и България че ми байгъняса да ти слушам натяганията абе АЛАНКООЛУ /както би казал бай ***/ако смърдия беше на наше място ТАКА ЛИ ЩЕШЕ ДА СЕ ГРИЖИ ДА "И ДАДЪТ"пуууу аман
113
1
 
7
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
глупости...сякаш в Германия и Франция няма радикален ислам...с ЕС на Балканите се цели нещо съвсем различно...
112
2
 
5
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Радикалния ислям е като "вирус", който се възпроизвежда върху "благодатната почва" на европейската култура, благодарение на неадекватната западно-либерална политика.Ако, европейските политици не предприемат твърди мерки срещу радикалната ислямистка идеология (именно Идеология) ни очаква или война, или постепенна ислямизация!За сега Бг е защитена от... Турция, но не защото ни обичат, а защото имат други планове за нас до 20-на години - като територия.
111
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните държави(главно Германия и Франция) искат бедни, разединени в хаос и войни Балкани, които са буфер, предпазващ ги от ислямисти, терористи и всякаква *** от Африка и Близкия Изток.
110
3
 
10
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Браво- човекът знае как да влезе под "кожата" на европейците и да ги накара да изпитват симпатии към нашата кауза!
109
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РАДИКАЛНА ПРОСТОТИЯ
108
6
 
12
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Пак си църкаме и се държим като мишки докато исляма (радикален или не той си е ислям, религията на дявола) ни превзема бавно но сигурно. Един ден искаме не искаме ще ни се наложи да грабнем оръжията но тогава ще е твърде късно, а продажните помии ще са избягали на друг континент и ще ни гледат по сателитите брадатите как ни колят.
107
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОБЛЕМА НЕ Е В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СИСТЕМА, А В ЛОШО НАПРАВЕНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До lolв стил Дед Кен Денс
105
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте да дадемДай от джоба си да дам.
104
8
 
9
 
! Отговори
до 114 преди 6 години
Кенеди е на светлинни години от това комунистическо безгръбначно .
103
17
 
10
 
! Отговори
lol преди 6 години
Силна реч в стил Кенеди!Браво, не вярвах че ще му го кажа някога.Критиците да се замислят.
102
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мале, мале, мале този ни оправи и сега се е заел със западните балкани.
101
4
 
8
 
! Отговори
В МАТРИЦАТА ЕС преди 6 години
РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ НЕМОЖЕ ,А РАДИКАЛЕН СОДОМИЗЪМ МОЖЕ ?
100
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като му чета речите, наистина се усеща, че този човек се взе много насериозно.
99
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бивша мутра дава акъл на цял свят.Егати смешника.Не го ли е срам като ходи насам -натам и да харчи милиони на най бедната държава в ЕС.Не го ли е срам пред другите държави че е министър председател на най бедната държава.