Юнкер ни дърпа към еврозоната? Не и заради хубавите ни черни очи!

Председателят на ЕК следва своят собствен интерес
Обновена: 14 фев 2018 23:01 | 14 фев 2018 22:15,
67
Юнкер ни дърпа към еврозоната? Не и заради хубавите ни черни очи!
Снимка: архив, Reuters

"Евро за България?", пита авторитетният германски всекидневник ФАЦ в нова критична публикация по темата. Авторът ѝ Вернер Муслер вижда паралели с присъединяването преди време на Гърция към еврозоната.

Още в подзаглавието на статията си Муслер уточнява, че присъединяването на Гърция към еврото е било грешка. Един от важните изводи гласи: Юнкер дърпа България към еврозоната не заради самата нея (тук може да се използва хубавата българска метафора "заради черните ѝ очи" – б.ред), а заради собствения си политически дневен ред. Припомня се, че в началото на българското европредседателство шефът на ЕК е подкрепил желанието на България да се присъедини към общата валута.

Още по темата

В Берлин има сериозни резерви срещу бързото приемане на България в еврозоната, отбелязва ФАЦ. В статията са цитирани политици от всички партии в Бундестага, пише Deutsche Welle.

Страшно ли е еврото за България?

"С това политическо изявление Юнкер изпреварва съответните доклади на своята собствена комисия и на Европейската централна банка (за готовността на България – б.ред.), които се очакват през май. В София възприеха позицията на Юнкер като обещание. Българското правителство, което желае присъединяването, подчертава, че страната изпълнява изискванията. И това на пръв поглед е така: държавният бюджет е балансиран, държавният дълг е един от най-ниските в ЕС, инфлацията и лихвеният процент се доближават до тези в еврозоната", пише авторът и уточнява, че България има нужда още от двугодишно преходно обвързване с еврото и от закон за централната банка. И при това положение ще бъде готова за присъединяване през лятото на 2020 година.

"Юнкер хитро припомня, че на фона на тази успешна равносметка и в съзвучие с европейските договори на валутния съюз не му остава нищо друго, освен да приеме България" констатира Муслер, според когото председателят на ЕК умишлено забравя, че в други случаи критериите за присъединяване към еврото изобщо не са били интерпретирани толкова буквално. Например, когато Италия беше приета за член-основател на еврозоната - въпреки голямата си задлъжнялост. Във втората половина на статията му четем:

Паралелите с Гърция

"Като имаме предвид опита от еврокризата вече е ясно, че не бива да се гледа само буквалният текст на договора. Ясно е, че България не иска да бъде сравнявана с Гърция, която влезе в еврозоната единствено благодарение на фалшифицираните статистики. Не може да се отрече обаче, че има и паралели с приемането на Гърция във валутния съюз, което определено беше грешка.

Въпросът е защо шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер подкрепя България за присъединяване към еврозоната?

Първо, България е най-бедната страна в ЕС, а конкурентоспособността на икономиката ѝ сериозно изостава. Гръцката криза показа какво се случва, когато една икономически слаба държава се огъне под тежестта на изискванията на общата валута, но не може да обезцени собствената си валута. Тъкмо поради това по всичко личи, че България трябва да продължи наваксването с инструмента на собствената си валута дотогава, докато на съумее да скъси дистанцията. От друга страна информациите за проблема с корупцията в тази страна, които не секват, повдигат и въпроса дали в България правовата държава изобщо функционира. Същият въпрос многократно беше поставян в Гърция в рамките на различните кредитни програми.

Не заради "черните очи" на България

Естествено, българите имат право тяхното желание за членство в еврозоната да бъде обективно проверено. Те обаче трябва да посвикнат с мисълта, че навярно ще бъде в техен интерес да не форсират приемането на еврото. И преди всичко трябва да бъдат наясно, че Юнкер ги придърпва към еврозоната не заради тях самите, а просто защото си има собствен политически дневен ред."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До popa ot razgrad45 години изнемогвахме и търпяхме какво ли не? Сега още ни чака до 5оо години!
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия раздава заеми и оръжие на Гърция, но България го отнася.
47
4
 
3
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Вернер Муслер е-джендърастджендрофоби всички джен производни...
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"двугодишно преходно обвързване с еврото" Я пак? Защото ми се струва, че ние сме обвързани към еврото съвсем непредходно от бая време насам. Лицемери такива!
45
19
 
6
 
! Отговори
Симеонов преди 6 години
"ЕС е най СИГУРНОТО ,най демократичното,най свободното и най-богато общество на земята."Факт, абсолютен факт.Само най-задръстени дръв ници и платени руски под логи могат да го оспорват.Пък като оспорват, да напишат къде е по-добре, та и ние белким се научим.Може би в русия,където избиват лидерите на опозицията на централния площад на държавата, или в северна кория, а може би при мъдурко в гладуваща венецуела.
44
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние за 30 години сме задлъжняли ,а камо ли с еврото като въведем какво ще е.Като ученик как само ги слушах даскалите "ЕС е най СИГУРНОТО ,най демократичното,най свободното"днес с течение на времето осъзнавам че това говорене върху децата го е имало и над баща ми и неговият баща през социализма!Облъчването няма край , представяте ли си да доживея свят в който да се счита ЗА НОРМАЛНО да си даваш парите си на непознати/бежанци/,да наричаш хора с измислени местоимения и да се радваш кат де/бил.
43
5
 
31
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Когато в Германия след 2002ра година влезе в обръщение Еврото цените скочиха брутално, ама наистина брутално нагоре, дано в България не се случи същото.
42
0
 
15
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До Анонимен 11: Именно, точно тук е заровено кучето! Ето това трябва да ни натиснат да оправим и то яко! Ама като се замисля, и тамошните политици и бюрократи не са по-различни от нашите, освен в размера на сумите, които се крадат.
41
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето държави в еврозоната са тежко задлъжнели с между 90 и 150% дълг спрямо БВП и никога не са виждали друго освен дефицитен бюджет. Обслужването на дълга е първо перо в много бюджети. Това организирано натоварване с дълг на публичните финанси и източване на бюджетите е плод на тежка, до степен да не прави вече впечатление, политическа корупция. В това отношение ние не просто имаме добри показатели, както казва статията, а и нямаме тяхното ниво на политическа корупция, което дразни.
40
10
 
41
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
народа ще обеднее още повече...
39
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
интересно, в състояние на валутен борд, може ли България да обезцени собствената си валута? за нас само фискална дисциплина, наложена отвън. иначе прасьо пеевски (събирателно понятие за българската олигархия и клептокрация) ще изтрещи от гепене
38
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 20 гд сме вързани за марката, а после и за еврото, така че няма да има никаква промяна в нищо, защото има реална конкуренция и всеки който дръзне да увеличи цени ще загуби клиенти. Ще се освободят и ония милиарди които стоят в БНБ и подпират валутния борд.
37
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре бе, кво се прави този. Все едно не знаеха, че данните от Гърция бяха фалшифицирани с помощта на Голдман Сакс. Правят се на ощипани. Ама нали пуста лакомия да дадем кредити, че да печелим. Докато плащаха, всички си затваряха очите.И как България може да обезцени валутата си - нали е във валутен борд = фактически си е приела еврото. И тоя ги говори едни недомислени.
36
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък съм за влизане в еврозоната, независимо от негативите. Явно не можем да се справим сами, загиваме, това е истината. В момента на европейците им дреме за нас, оставили са ни да се давим в собствените си л...а. Ако опасността да им се бръкне в джоба е реална ще бъдат принудени да прекратят тази дива вакханлия, вихреща се в БГ. А ситуацията с Гърция е уникална, няма да допуснат подобен вариант да се случи с нас.
35
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОЗОНАТА НЕ Я ИСКА ОЛИГАРХИЯТА- ЗАЩО ЛИ?! ДАЛИ ЗАЩОТО ЩЕ ИМА ПО ГОЛЯМА БАНКОВА ДИСЦИПЛИНА, ЩЕ ИМА ДОСТЪП ДО ПО ЕВТИН РЕСУРС ЗА РАЗВИВАНЕ НА БИЗНЕС И МИЛИОНЕРИТЕ СЪБУДИЛИ СЕ ЕДНА СУТРИН ТАКИВА, А СЕГА МАСОВА СА СОЦИАЛИСТИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ КОИТО СЕ БОРЯТ ЗА ИСТОРИЧЕСКОТО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА, ИЗЛЕЗЛИ ОТ КОПТОРИТЕ И НАСЛЕДИЛИ НА БАЩА СИ ПАРТИЗАНСКОТО МИНАЛО И ПАРИТЕ НА ФАЛИРАНИТЕ БАНКИ, ТА ТЕ ЩЕ СЕ НАЛОЖАТ ДА ЗАПОЧНАТ ДА РАЗВИВАТ ТОВА КОЕТО СА "НАСЛЕДИЛИ" А НЕ САМО ДА ФАЛИРАТ ИКОНОМИКАТА.
34
18
 
30
 
! Отговори
конспирация преди 6 години
защо юнкер така усилено подкрепя българия за еврозоната??? ами замислете се с кого се прегръща и целува постоянно???? с един наш управник, а ако ни приемат какво става освобождават се парите за валутния борд които са 40 милиарда лева даже и повечее и кой ще разполага с тях, нашия управник. дали няма да има нещо обещано и за неговия приятел юнака юнкер??? а народа кучета го яли да плащат цени в евро а да земат заплати в равностойност на лева....
33
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОЗОНАТА СА ОЩЕ ЕДНИ ОКОВИ НА КРАКАТА НА БЕЗ ТОВА ВЕЧЕ ИЗТОЩЕНАТА БЪЛГАРСКА ИКОНОМИКА. ТОВА ГО ИСКА НЕ БЪЛГАРИНА А ПЕЧАТАРА КОЙТО Е ЕДИН И СЪЩ КОЙТО ПЕЧАТА И ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ ДОЛАР. НАСТОЯВАТ САМО НАШИТЕ КУПЕНИ ПОЛИТИЦИ И Т.НАР. ЕКСПЕРТИ ОТ *** ФАШИЗОИДНИ ОРГАНИЗАЦИЙКИ, ЩОТО СА ВЗЕЛИ ПАРИ ЗА ТАКАВА ПОЗИЦИЯ........
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете състезание между медиите в БГ за най-смотани заглавия на новини. Днес.бг ще спечелите 1-во място.Откъде ги измисляте тези не знам. Големи сте гении.
31
8
 
8
 
! Отговори
11 преди 6 години
Ако ни приемат ще напълним целия пазар с фалшиво евро. На тая корупция няма да има кой да ги спре.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мдааАми те всички служби заедно работят,бе!И руските работят заедно с американските, няма бивши служби,всички работят заедно,само че не винаги си казват всичко един на друг.То не е на държави,а на лобита,кой към кое лоби е.