Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен

Отрицателно мнение към Брюксел споделят едва 14%
377
Обичаме Европа и това е! За 80% от българите Съюзът е модерен
Снимка: архив, Ройтерс

57% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, а близо половината (47%) оценяват посоката на развитие на ЕС като правилна. Данните са от последното допитване на "Евробарометър", проведено по поръчка на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Това ни нарежда на едно от водещите места по този показател заедно с Ирландия, Люксембург и Португалия. Едва 14% от българите имат отрицателна представа за Съюза, а една четвърт са с неутрална нагласа.

За 80% от българите Европейският съюз е модерен, демократичен (75%) и прогресивен (67%).

Оценките на българите по отношение на различните приоритети на ЕС до 2020 г. съвпадат със средноевропейските, като те са оценени като подходящи, точно такива, каквито следва да бъдат - нито твърде скромни, нито твърде амбициозни.

Най-висока подкрепа българите заявяват по приоритета, свързан със заетостта – до 2020 г. три четвърти от хората в активна трудова възраст да имат работа. На второ място по подкрепа е образователната цел – намаляване на дела на младите българи, напускащи училище без никаква квалификация до 10%.

В България общественото мнение е положително настроено (75%) към сътрудничеството и изработването на обща политика в областта на отбраната и сигурността на държавите-членки на Европейския съюз, също обща към идеята за европейска политика за миграцията (68%) и обща външна политика (66%).

Няма полярност в мненията на българското общество относно състоянието на европейската икономика. Мнозинството (61%) го определя като добро. Подобна висока оценка силно контрастира с мнението за състоянието на националната ни икономика, за която положителна оценка споделят едва 18% от българите.

Над две трети считат, че ЕС разполага с достатъчно власт и средства, за да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: есЕвробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
0
 
0
 
! Отговори
RadikNit преди 5 години
Want poznakomitsa closer come to the site bestrealgirl/?u=6ex8kwf&o=uz5kxp7 <a href=bestrealgirl/?u=6ex8kwf&o=uz5kxp7><img src="https://photographers.ua/thumbnails/pictures/41412/800xeas_2753_novyy_razmer.jpg"></a>
254
0
 
5
 
! Отговори
НЕ ВЯРВАМ преди 6 години
Изследвнането е поръчано и платено от Еврокомисията, значи трябва резултатът да ги зарадва, наяли.
253
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гейропa
252
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме географски в Европа,така че си обичаме мястото където живеем,ноне харесвам съюзи от типа на СССР в каквото се превръща ЕС.Диктат.
251
0
 
12
 
! Отговори
257 до 264 преди 6 години
Аз не казвам че някой ни е виновен. Казах че много българи се заблуждават с това че като сме в ЕС, сме цъфнали, или че сме уважаван от тях член! Нещо което не е вярно! За тях сме и ще бъдем второ качество докато не се променим и започнем да се държим като суверенна държава, като народ, а не като една *** управлявана от десет доказани мафиота и вечно кланяща се и съгласяваща се с всичко! Уважението се печели, а ние не сме го спечелили с тях! Всеки ден го губим със слугинската си политика!
250
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Първия разпад на Русия (1918 г.) и Втория (1991 г.) неизбежно ще дойдат Трети и Четвърти,докато тя изгуби напълно излаза на Черно море и своите колонии в Сибир.
249
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Крим не е рускити между нация и народ правиш ли разлика , а лольо ?!?
248
8
 
4
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
До Българофил,..ха.ха посмали ***..ха.ха както са си засилил ще кажеш че и българска нация няма ..ха.ха а задунайская губертя. За 500г турците не можага да направят българите на турци, ама за 50г руско робство българи станаха македонци-ФАКТ
247
7
 
5
 
! Отговори
Do 271 преди 6 години
Ми те хората си казаха на изборите дали са за ЕС. Както виждаш избраха си про-европейско правителство. ;)
246
6
 
7
 
! Отговори
Британия как мисли? преди 6 години
Англичаните да не би да са по-малко интелигентни та се изнасят от потъващия кораб?С тая пропаганда сте като едно време - СИВ!
245
4
 
9
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
До Крим не е рускиРуснаците с нищо не са по-добри/лоши от САЩ . Всеки си гледа неговия интерес, НО не само Крим, ами и цяла Украйна са си руски, заедно с Беларус :) Няма такива народи като украински или беларуски ;) Тези нации ги създадоха хамериканците !
244
14
 
5
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Руснаците са времено пребиваващи туристи на Крим. Путин накара всеки украинец и българин да мрази Русия. България е Европа ,не е задунайская губерня-СВИКВАЙТЕ!!!!!ха..ха
243
4
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Хахахх, 80 % харесвали ЕС... То верно , че 80 % сме д.еБил.и, ама на такава стъкмистика малко хора ще се вържат.
242
14
 
4
 
! Отговори
патриот преди 6 години
Не само ЕС обичаме. Обичаме и НАТО!!!!! Това дето пишат негативи за тези два цивилизовани съюза са налазилите руски ***.....
241
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 263Не драги, описваш България! Нейните оправници са най-истинските българи до сега! Нека са ти честити! реалността шляпа!
240
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 257Никой не ни е виновен заради това че сме прости и изостанали! Ако искаме равенство трябва сами да се справим с универсалната си ни простотия и тесношия! Какво отношение към нас би могло да има при наличието на индивид като Валери Симеонов! Не само че сме най-бедните в Европа но сме и най-добрите в самозастрелването!
239
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защитниците на ЕС се мислят за много прогресивни, либерлани, и модерни, а противниците им се струват, като необразовани селянни, но ще ви кажа, че вие живеете в илюзия, и сте готови да дадете всичко за да бъдете в тая матрица и модерно робство, което вече ви е изпило мозъка. вашат самостоятелност, сувереност и независимост е продадена и нео-либералите и глобалистите ви се подиграват. Вие и майките си ще продададете за няколко цента. Децата ви вече са ***, "жертви на модата", либерали и роби
238
7
 
14
 
! Отговори
не ми се правете ве преди 6 години
ЕС на бунището !
237
11
 
7
 
! Отговори
Го4о преди 6 години
Къде се вижда БСП в тази класация? Имат ли ТЕ почва у нас? До кога ще ги търпим да ни дърпат към дъното тези извратени комунисти?
236
14
 
4
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 6 години
Сега ще видите тук, как тези жалки, петоколонни 14% ще бухнат и заемат около 80% от коментарите в този форум, за да ви убедят, че това изследване не е вярно и, че Европа е кофти, а най-хубаво би ни било в азиатската кочинка.