На върха в Брюксел: Жертват еврофондовете заради Brexit

Идеята на Меркел пари срещу мигранти, отхвърлена от Изток и от Запад
23 фев 2018 22:50, Екип на Dnes.bg
61
На върха в Брюксел: Жертват еврофондовете заради Brexit
Снимка: Reuters

Фондовете за по-бедните еврочленки и за земеделие ще бъдат съществено отрязани, за да се закърпи дупката в бюджета на ЕС след напускането на Великобритания.

За това говориха европейските лидери, без британския премиер Тереза Мей, която няма право да присъства на дебати за бъдещето на ЕС, в Брюксел вчера.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че двете политики съставляват 70% от евробюджета и не е възможно да бъдат запазени.

"Ако не направим съкращения на кохезионната и земеделската политики, ще трябва да намалим до 45% в останалите", съобщи той.

Още по темата

Германският канцлер Ангела Меркел също заяви, че земеделската политика трябва да бъде намалена, тъй като представлява "огромен разход" и "се управлява все по-бюрократично". Тя добави, че ЕС трябва да харчи повече за изследвания, дигитализация, външна политика и за външните граници в бъдеще.

Излизането на Лондон от ЕС, ще принуди Брюксел да намали с около 10% разходите си, тъй като вноската на Великобритания е около 15 млрд. евро годишно, а европейският бюджет възлиза на около €150 млрд.

Освен намаляване на разходите, Еврокомисията ще предложи на 2 май и увеличаване на националните вноски на страните членки към общата хазна.

Според Юнкер поне 14-15 държави са изразили готовност да го направят. Сред тях са новите страни членки, включително и България, като нетните платци отказват да плащат повече.

"Като страна получател за нас е по-изгодно да се увеличи вноската ни към бюджета, но ние държим да се запази кохезионната политика", заяви премиерът Бойко Борисов, който участва на срещата в Брюксел.

Еврокомисията предлага увеличаване на вноските с 0,1-0,2 процента, което означава, че София, която внася в момента около 430 млн. евро годишно, ще трябва да добави около 40 млн. към лептата за евробюджета.

Точните сметки ще бъдат представени в началото на май с предложението на Еврокомисията за бъдещ 7-годишен бюджет на Съюза след 2020 г.

ЕС ще промени и приоритетите, които ще финансира с общи средства, като ще плаща повече за възпиране на миграцията, охрана на външните граници и за отбрана, както и за студентски обмен. Останалите политики ще пострадат, стана ясно от заявление на председателя на Съвета Доналд Туск след края на разговорите между лидерите.

Туск посочи, че има подкрепа и за плановете на Еврокомисията да обвърже отпускане на еврофондовете срещу изпълняването на определени условия като върховенство на закона.

"Чух само позитивни реакции на предложението. Полският премиер Моравецки каза, че Полша ще я подкрепи. Разбира се, условността трябва да се основава на много обективни критерии, но това се отказа по-малко спорен въпрос, отколкото очаквахме", заяви Туск.

В момента Полша е единствената еврочленка, срещу която се води наказателна процедура от Еврокомисията за нарушаване на върховенството на закона, която може да доведе от отнемането на правото й на глас при вземането на европейските решения.

Централноевропейските държави и някои по-малки стари членки са се противопоставили на идеята на Ангела Меркел, кохезионните фондове да се насочат към общините, които са приели най-много мигранти, за да им се помогне да ги интегрират в местните общества.

Литовската президентка Далия Грибускайте беше категорична, че кохезионните фондове са "за сбижаване и за нищо друго". А новият австрийски канцлер Себастиан Курц заяви че "с бюджета би трябвало да се укрепва контрола по външните граници, вместо да награждават страните, които приютяват мигранти, защото "солидарността е много повече от подслоняването на бежанци".

Туск и Юнкер не скриха различията си по другия въпрос, обсъден на срещата – разпределението на топ постовете след европейските избори догодина. Страните членки са отхвърлили предложението на Европейската комисия да се обединят постовете на шефовете на Съвета и на Еврокомисията. Туск подчерта, че затова нямало апетит, докато Юнкер настоя, че така ще се избегне блокаж на ЕС, ако двамата се скарат.

Лидерите са поискали да запазят за себе си правото да назначават председателя на Европейската комисия, което им беше отчасти отнето чрез системата, използвана след предишните избори, когато европейските карти предварително издигнаха претенденти за поста. След като ЕНП спечели най-много места в Европарламента, техният кандидат – Юнкер, стана шеф на Еврокомисията.

"Тогава срещу мен гласуваха Камерън и Орбан. И къде е сега Камерън", запита реторично Юнкер, визирайки бившия британски премиер.

Туск обаче изненадващо го атакува, като му отговори: "Доколкото знам, на удобно място".

Съгласие е постигнато съставът на Европарламента да се намали от 754 на 705 души за сметка на местата, заемани сега от депутатите на Великобритания. Идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на наднационална листа, в която всички държави могат да гласуват за общи кандидати, беше погребана за други времена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
Експерти по КИБЕР ТЕРОР Да дадат данни за тежките увреждания от ДИГИТАЛИЗАЦИЯТА НАД големите градове и континенти..Виждат се от космоса в мулти спектрални режими..
50
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от ДИГИТАЛИЗАЦИ преди 6 години
НАд Европа и АНглия имат огромен остър ЕЛЕКТРОМАГНИТЕН ДИГИТАЛЕН СМОГ.УВредените тежко огромни обеми въздух от дигиталната техника с е пълнят с все по тежко токсични канцерогенни газове.До 2003 година БИОСФЕРАТА прочистваше даже Лондон и Москва от остро токсични газове..
49
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от НАРКОМАНИ преди 6 години
Относно тн дигитализация наркоманите от брюксел вече увредиха Трайно климата над огромни региони с все по нагло престъпна ДИГИТАЛНА ТЕХНИКА..
48
0
 
2
 
! Отговори
Крадат милиарди преди 6 години
Да се докладва какви милиарди е обещал да краде БОрисов от ограбения зверски български народ и да ги превежда на наркоманите от БрюкселПреди подадоха писмено че всяка година крадат по над 2 000 000 000 живи лева от народа и ги привеждат на Брюксел безвъзмездно..ЗА сравнение за издръжка на МВР И МИнистерство на отбраната крадат по малко годишно..
47
0
 
2
 
! Отговори
Ликвидират ни преди 6 години
Досега НЯМА НИТО ЛЕВ преведен от Брюксел за издръжка на бедния БЪлгарски народ/над 2900 000 без никакви доходи и над 5 700 000 без доходи за оцеляване.
46
2
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До до българинКъв изток бе ще умрете Русия да управлява Света а те самите руснаци бягат от руския ке.еф в посока Запад!Англичаните с Русия на изток ахаха тъ.ак!
45
3
 
4
 
! Отговори
до българин преди 6 години
Дано наистина да е така за Англия. Не съм особено убеден, че поемат курс към Изток, но дано да е така. Иначе те са се сетили че САЩ за нищо не стават след като им бяха вярно куче 70 години... Мен ако бях англичанин би ме било срам, че една от най-великите империи в историята слугува на бившите си затворници и пирати.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За начало ще почнат от земеделието...
43
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Брекзит е шамар за америка пред лицето на света! В Англия знаят, че америка е бита карта..... и са се насочили към единствения верен път. На Изток! Към Русия и Китай! Англия има интереси но не и приятели + политиката на Русия, Китай, Иран, Индия... срещу $, ........ на нянките им давам 5г. най-много до брутален разпад.
42
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
На 430млн. 0.1% колко прави? 40млн. дръжки!Айде пак кражба!
41
0
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Курц е пионка като всички останали. Крайнодесният Щрахе трябва да застане начело на Австрия, за*би ЕС. Дясноцентристите и лявоцентристите са едни и същи. Един дол дренки, слуги на глобалистите. Неслучайно на европейските народи им писна от тях. Единственото спасение за европейските държави са националистическите партии. Разбира се в тоя случай пак ние сме най-прецакани, щото сме по-католици и от папата. По-големи евродупедавци от нас няма, затова и нямаме свястна националистическа партия.
40
1
 
6
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
Това трябваше да се проумее още от самото начало. Паунда падна с пенита и не след дълго се заби и не помръдна. Икономиката им скочи с еди колко си там проценти. Тереза хукна по света за да сключи сделки и тнт. Вносът от ЕС в ЮК е значително по-голям отколкото износа на ЮК за ЕС. Тези неща си се знаеха още от самото начало. Според мен ако ЕС не налагаше *** квоти на англичаните до брексит нямаше да се стигне. Също така, страната им се препълни с евтина работна ръка която дъмпваше местните работн
39
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво стана сега?Нали Британия не беше важна,нали европоклонниците й се смееха за избора й?Нали разпалено ни обясняваха как Англия само щяла да загуби,а Евросъюза не?Колкото до Еврофондовете за България,малка част от тях стига до крайния потребител.Голямата част бива открадната някъде по трасето.
38
1
 
13
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Липсват парите на англичаните в бюджета на съюза...и слугинажните медии и думичка не споменават - защо англичаните му показаха червен картон! Мурксулската ханъма продължава с наглостите - сега ще "пренасочва" милиардите, които спасяваха европейското селско стопанство от жестоката конкуренция на американски, канадски, и китайски ГМО концерни...като ги дава на любимата и алахогъзна craн.Този ypoд в човешка кожа - не знае що е съвест..поемане на отговорност...и СРАМ!
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен0.1-0.2% от БВП
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излиза ,че Англия е хранили църволяка на Европа !!:))))
35
0
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
намаляване на евродепутатите безделници на заплати на комисари напредседатели местенето на всеки 6 месеца из европа което е една голяма глупостда се спрат седенките сьс софрите сам билети каква полза имам аз от еврофондоветекато краен потребител пример цената на немското и бьлг масло е еднаква 250 грнад 6 лв и пьлно мьлчание по вьпроса
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Еврокомисията предлага увеличаване на вноските с 0,1-0,2 процента, което означава, че София, която внася в момента около 430 млн. евро годишно, ще трябва да добави около 40 млн. към лептата за евробюджета." Нещо ви куца математиката май, 0,1- 0,2% от 430млн. са 4,3 - 8,6 мил. или тука има планове да приберем една разлика от над 30мил.
33
2
 
14
 
! Отговори
Уджас! преди 6 години
Дискриминация! Спират парите на кумицата за броене на комари!
32
3
 
9
 
! Отговори
Към 28 преди 6 години
А защо не ...сащ имат огромни дългове към русия ...какво толкова ...