Национализъм из Европа – предизвикателство за ЕС

Ще бъдат ли ударени Полша и Унгария там, където боли най-много?
Обновена: 23 фев 2018 22:40 | 23 фев 2018 22:33, Елка Василева
64
Национализъм из Европа – предизвикателство за ЕС
Матеуш Моравецки и Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Доволно ухилен, докато прилежно бърше с парцал стъклената фасада на магазин за очила, чистачът на прозорци Шандор ми казва, че няма добро мнение за управляващата в Унгария партия ФИДЕС.

"Те може да казват, че икономиката процъфтява, но ние не го усещаме", казва той. "Единственото, което правят както трябва, е, че държат мигрантите навън."

Недалеч, на южната граница на Унгария, вятърът духа из степта, накланя тревата и свири през огромната метална плетеница на издигнатата от министър-председателя Виктор Орбан гранична ограда.

Малцина се опитват да минат през нея тези дни. Въпреки това охранителен патрул бавно обикаля, доста заплашително, по протежение на опасания с бодлива тел периметър.

Това, което за някои е свързано изцяло с вътрешната сигурност, също е израз на решението на тази страна да постави националните интереси над тези на ЕС. То е символ на неподчинение. А също средство за печелене на гласове, пише  Джени Хил, Би Би Си.

Политиката и миграционната криза

"В края на 2014 г. популярността на ФИДЕС беше намаляла значително и те опитаха всичко. Направиха всичко възможно, за да си върнат популярността", казва активистът за правата на човека Кекеши.

През пролетта на 2015 г. вълната от бежанци и мигранти, влизащи в Централна Европа през Унгария, дойде като своеобразен небесен дар за Орбан и много други политици в региона. Удаде им се да преувеличат възможната имиграционна заплаха и после да се явят като спасители.

Унгария, разбира се, не беше сама в своята съпротива. Тя реши наред с Полша, Чехия и Словакия да отхвърли мигрантските квоти на ЕС, което разгневи Брюксел и спечели на т. нар. Вишеградска четворка (В4) репутация на смутители на съюза.

Тяхната съпротива обаче хвърли светлина върху дълбоко и опасно разделение в клуба. Не толкова противопоставяне между Изтока и Запада, колкото между по-старите, утвърдени държави членки и бившите комунистически страни, които се присъединиха през 2004 г.

Възмущение в Словакия

Осветявани от зловещите сини проблясъци в мръсен завод в Южна Словакия, оксиженисти в гащеризони се навеждат над огромни парчета метал. Един от тях вдига защитната си маска и отдолу се открива набръчкано лице.

През социалистическата епоха имаше повече безопасност, повече сигурност, казва журналистът Тибор Мацак.

А сега? "Жизнените стандарти не са същите като тези в други държави членки. В Германия хората печелят четири пъти повече от нас. Ако говорим за Европейския съюз, би трябвало да е еднакво."

Тук има възмущение, усещане за несправедливост, въпреки че Словакия е най-малкият проблем на Брюксел.

Нейният лидер Роберт Фицо стои рамо до рамо с вишеградските си колеги и заявява: "Аз принадлежа към съюз на министър-председатели, които не желаят в техните страни да се създават мюсюлмански общности." Но неговата реторика срещу ЕС свършва дотук.

Давайки си вероятно сметка за сравнителното благоденствие, което носи членството в ЕС (сред чуждестранните инвеститори тук има френски и германски производители на автомобили), Словакия, поне официално, е отворена за по-тясна интеграция в ЕС. Словакия е единственият член на В4 в еврозоната.

В чудноватата обърната пирамида от бетон, в която се помещава националното радио на Словакия, Тибор Мацак казва: "Сега идва големият въпрос: какво се случва, ако (германската канцлерка) Ангела Меркел и (френският президент) Еманюел Макрон поставят реформа на масата? Словакия преобладаващо подкрепя това - много е ясно."
Не и вишеградските й съседи Унгария и Полша. Те се отнасят с подозрение и съпротива към задълбочаването на интеграцията в ЕС.

Полски родолюбци

В източните селски райони на Полша жените в Замбров се събират всяка седмица, за да пеят старите селски песни. Тропат се ботуши, поклащат се дълги поли.

Йоланта се завива със своя шал на цветя и казва: "Най-важното е да поставяме като приоритет интересите на нашето отечество, да подкрепяме интересите на полския народ."

Неотдавна тя станала местен съветник от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС). "Най-важното е, че именно родолюбието ме насочи към ПиС, родолюбието, което съм наследила от моите баби и дядовци и родители", казва тя.

ПиС, която е подкрепяна от влиятелната Католическа църква, печели народна подкрепа благодарение на щедрите детски помощи и решението да понижи пенсионната възраст. Както ми каза една майка: "Всички други партии дават обещания, но не ги изпълняват. ПиС спази своите обещания."

ПиС обаче разгневява ЕС и предизвиква ужасяващо разделение в страната.

Атаките на партията срещу медийната свобода, срещу достъпа до аборт, решението й да продължи сечта в древната Беловежка гора в нарушение на законодателството на ЕС ужасява много поляци.

Но правителствената реформа на полската съдебна система беше това, което изкара хората на улични протести и подтикна към действие Европейската комисия, която за първи път задейства член 7 срещу държава членка. Този член се занимава със спазването на ценностите на върховенството на закона в ЕС.

Журналистката Ренате Ким във Варшава каза: "Отидох в Съединените щати за изборите и когато слушах хората - как вярват на това, което им обещава Тръмп, беше съвсем същото като тук - "ще направим Полша отново силна, ще направим Полша отново велика".

"Хората чуват - "ще бъдем голяма страна с много гордост, няма да слушаме Брюксел и левите брюкселски политици", и това им харесва, защото отново се гордеят със страната си."

Вероятно не е чудно, че депутатът от ПиС Доминик Тарцински каза миналата седмица, че полското правителство няма да отстъпи от реформите, които според Европейската комисия и независими експерти не зачитат върховенството на закона.

Брюксел едва ли ще отнеме правото на глас на Полша - за това е необходимо единодушно одобрение на всички държави членки, а Унгария показва, че подкрепя своя съсед.

Все по-авторитарното управление на Виктор Орбан, завоят му към самозвана "нелиберална държава" също влиза в конфликт с ценностите на ЕС.

В ЕС има гласове, които намекват Полша и Унгария да бъдат ударени там, където боли най-много - като им се намали финансирането от ЕС.

Тази седмица Меркел отправи завоалирана заплаха във връзка със следващия бюджет на ЕС.

"При следващото разпределение на структурните фондове е необходимо да предефинираме критериите за разпределение, така че те да отразяват подготвеността на регионите и властите за приемане и интегриране на мигранти", каза тя.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
до Авторката преди 6 години
Защо не напишете статия за протеста на жените (Frauenmarsch, с повече от 5000 участници) в Берлин на 17.2. Защо не споменете за митинга на патриотите от движениеБъдеще-Родина (Zukuft-Heimat) вчера в Котбус с 7 хиляди души ? Сега сме представени в Бундестага и нищо повече няма да остане скрито и табу. А най-добре е, че АfD реши да работи заедно с патриотичните граждански движения - Съединението прави силата !Поздрави от българин, член на АfD !
50
1
 
2
 
! Отговори
AfD преди 6 години
***, ти не си ли възпитана в родолюбство от родители, баби и дядовци, та гълчиш срещу поляците.Снощи в Котбус излязога 6-7 хиляди патриоти на улицата - хора от всички социални слоеви и възрастови групи - които изразиха гнева си срещу режима на Меркел. Германия се събужда. Лъжливата преса нищо не спомена за митинга, но в мрежата всичко се намира. На предстоящите избори 2019 в Саксония, Тюрингия и Бранденбург се очаква Алтернатива за Германия да спечели първо място.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е най диктаторската формация до момента създадена на тази планета. Това че искаш да защитиш своята нация от затриване, извращения и да запазиш собствена идентичност, култура и традиции се нарича национализъм. Не само това, наказан си. Ах колко сме свободни.
48
0
 
21
 
! Отговори
преводач от еврогейс преди 6 години
"националист" - човек, който не иска да го изнасилват, колят, стрелят, взривяват, газят канибали и касапи от всички страни, докато ядат и пият на негова сметка.
47
0
 
15
 
! Отговори
толерантен преди 6 години
Еврогейта и соросоидта вият, скимтят, джафкат, цвърчат, съскат... в безсилната си злоба и страх. Усещат, че идва Видовден.
46
0
 
16
 
! Отговори
хюго бос преди 6 години
Поредната грантаджийска фекали- който не е либерасто- толераст и да иска ислямски башибозук, е националист, фашист, ксенофоб. Недай си Боже да покажеш, че си православен християнин...Как от една диктатура се натрсеохме на друго- ислямска, вредна, гнусна...
45
2
 
8
 
! Отговори
до факт преди 6 години
Не източен съюз, ами Евразийския съюз. Пътят към връщането на нормалността в Източна Европа минава през излизане от ЕС и съюз с Русия.
44
0
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
Ти да не си "правозащитничка" от БХК...дето си ляга с арабски бежанци,а иначе ислямски терористи в Германия.От коментарите е ясно че и този материал е голяма греда за авторката и целите и.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинТози твой млад колега унгарски ром ли е?
42
2
 
14
 
! Отговори
Решението преди 6 години
1. Ръководството на ЕС да не натрапва насила огромни пълчища мигранти, които идват в Европа, за да живеят за сметка на социалните фондове, натрупани с труда на работещите европейци. Нищожна част от мигрантите биха работили, но не желаят да повишат образованието и квалификацията си. Държат обаче да запазят средновековните си традиции, ненавистта и презрението към християните.2. Ръководството на ЕС да не ни налага да привилегироваме нашенски малцинства.Тогава причини за нацизъм няма да има!
41
10
 
3
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Прави ни. Там хората все още са с разума си.--------------------------------------------------------------------То затова толкова хубаво се живее в тия държави, защото всички сте много с разума си... хаха. Имам колега млад унгарец, който ми каза, че там хората са по-гадни даже и от българите. :)
40
0
 
10
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Прави ни. Там хората все още са с разума си.
39
21
 
0
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Прави ли ви впечатление, че национализмът се вихри най-яростно в държавите от бившия соц-блок, които все още са на директно командване от Кремъл?
38
0
 
16
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Величието на една държава се измерва с достиженията на нейната култура и с паметниците на изкуството, които е оставила след себе си. В този смисъл велики са Египет, Китай, Древна Елада, Римската Империя, Франция. Има и друг тип държави - варварски. Те нищо не са оставили след себе си, освен спомена за кланета, унижения и терор. Такива като Баташкото клане и Арменския геноцид.
37
7
 
2
 
! Отговори
християнизирън ром преди 6 години
Какъв нациинализъм , това са Християнизирани роми по Византия които се правят не са само на славяни а и на Патриоти , погледнете им чертите на лицето типични Роми с тъмна кожа , някои хора познават Византия добре така че корабче минава ли?
36
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разврата и ***.растлъка съсипа Римската империя.....В интерес на истината я съсипа приемането на Християнството, ама да не го правим на въпрос.
35
1
 
39
 
! Отговори
хистори преди 6 години
Пропаганда срещу истинските политици нег.ейове. Ех на къде върви тоя свят. Разврата и ***.растлъка съсипа Римската империя.
34
0
 
58
 
! Отговори
До 30 преди 6 години
Орбан има пет деца.За разлика от бездетните Меркел и Макрон.Който си е прикрит гей.Или отявлените гейове премиери на Люксембург и Ирландия.Такива хора управляват ЕС.
33
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неокомунизъм в действие.Навремето комунистите обявяваха националистите за"великобългарски шовинисти",сега левотолерастите отново използват думата националист в негативен смисъл.Орбан и Качински били лоши щото не искали ислямски имигранти.А никой не казва, че в Полша има над 1 милион имигранти.Само че украински.Така че изобщо не са антиимигрантски настроени.Просто не искат неграмотни хрантутници, които да издържат, а те да вършат престъпления и тероризъм.
32
0
 
44
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименПолша.Чехия,Унгария и Словакия постъпиха мъдро като запазиха Вишеградския формат!Дават и анонси на нас да се включим,ама Баце нали е верен слуга...А е добре да има авариен изход!Един източен мини ЕС би спестил много проблеми при евентуален крах на големия ЕС!А гаранция,че това няма да стане има ли?